Getty Images
POVIJESNA BITKA U SOČIJU

VIDEO: VATRENI SAN TRAJE DALJE! HRVATSKA NAKON JOŠ JEDNOG TRILERA U POLUFINALU! Vatreni ostavili srce na terenu, a sada spektakl! Engleska u Moskvi

U svom petom nastupu na svjetskim nogometnim prvenstvima reprezentacija Hrvatske je po drugi puta u povijesti izborila mjesto u polufinalu pobijedivši u subotnjem četvrtfinalu odigranom u Sočiju reprezentaciju Rusije boljim izvođenjem jedanaesteraca, nakon što je u osnovnih 90 minuta rezultat bio 1-1, a poslije produžetka 2-2.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 07. srpanj 2018. 13:00

HRVATSKA - RUSIJA 2:2 (4:3) (Kramarić 39', Vida 101' / Čerišev 31', Fernandes 114')

RUSIJA: Akinfejev – Fernandes, Kutepov, Ignaševič, Kudrijašov– Kuzjajev, Zobnin – Samedov (od 54. Jerohin), Golovin (od 102. Dzagojev), Čerišev (od 67. Smolov) – Dzjuba (od 79. Gazinski). IZBORNIK: Stanislav Čerčesov.

HRVATSKA: Subašić – Vrsaljko (od 97. Ćorluka), Lovren, Vida, Strinić (od 74. Pivarić) – Rakitić, Modrić – Rebić, Kramarić (od 88. Kovačić), Perišić (od 63. Brozović) – Mandžukić. IZBORNIK: Zlatko Dalić.

JEDANAESTERCI: Smolov – Subašić brani, 0:1 – Brozović, 1:1 – Dzagojev, Kovačić – obranio Akinfejev, Fernandes –promašio, 1:2 – Modrić, 2:2 – Ignaševič, 2:3 – Vida, 3:3 – Kuzjajev, 3:4 – Rakitić.

Hrvatska je ispisala povijest! Vatreni su u polufinalu Svjetskog prvenstva! Nakon 20 godina. Ova generacija je uspjela u još jednoj dramatičnoj, šokantnoj utakmici na jedanaesterce izbaciti domaćina Rusiju! Veselite se, napijte se, uživajte... Bravo, bravo, majstori! Čudo ste, čudo svjetsko, kakva prekrasna priča. A sad Englezi! Možemo mi i njih, možemo mi sve do finala, ovo je čudesna generacija kojoj se u Rusiji vratilo se. Zasluženo.

Tijek utakmice bio je posve očekivan. Rusi su se odlučili za defenzivniju varijantu, njihova geometrija igre bila je jasna, pokušati oduzeti posjed lopte Vatrenima, a onda brzom tranzicijom igre ili dugačkim loptama pronalaziti isturenog Dzjubu. Hrvatska je pak imala veći posjed lopte, naoko vodila igru, ali bez nekih konkretnijih igračkih rješenja.

SAŽETKE POGLEDAJTE OVDJE

U prvom poluvremenu, Modrić i društvo nikako nisu nalazili rješenja kako probiti ruski blok, igra je zapinjala negdje oko centra. Možda je razlog bio i spori protok lopte koji nije stvarao višak igrača. Mnogo puta u takvim situacijama, kad se nije mogao riješiti ruski obrambeni rebus, lopta se vraćala Subašiću. Nije to znalo biti dobro rješenje, jer Subašića je ometao Dzjuba, nekoliko je lopti izbio u aut. Bilo je jako mnogo krivih dodavanja, jednostavno previše.

Hrvatska widget

Prvu priliku imali su naši dečki nakon prekida, odnosno kornera. Lovren je najviše skočio u šesnaestercu, lopta je došla do Rebića, koji puca glavom s nekih osam metara, ali preko vratnice. Mandžukić je nedugo nakon toga također imao polupriliku, nakon centaršuta Vrsaljka, bio je prvi na lopti koju je zahvatio poprilično loše, pa je otišla daleko od svog cilja.

Nakon te dvije početne možemo kazati sasvim zgodne situacije za Vatrene, gledali smo tešku bitku u kojoj su naši pokušavali razbiti prvu crtu ruske obrane, ali nisu uspijevali. Rusi su se borbeno i čvrsto branili, najbolje je to opisati stereotipom "ginuli" su na travnjaku. Vidio se veliki motiv domaćina. Međutim, do pogotka za vodstvo nisu imali nekih napadačkih aktivnosti. Tu i tamo su kao nešto prijetili, ali to su bile "prazne puške". Tek nakon dva centaršuta iz prekida su stvorili neke gužve pred Subašićem.

Onda su poveli, ni krivi ni dužni. Nakon jedne duge lopte ispucane iz obrane Rusa, naši su gubili duel za duelom, lopta je na kraju stigla do Čeriševa koji je zaista sjajno pogodio. Nakon tog vodstva, Rusi su se malo "zaigrali". Željeli su valjda odmah riješiti utakmicu, malo su se više otvorili, izašli iz obrambene formacije i to ih je koštalo, usput se i pokazalo kako bi to izgledalo kad bi napadali. Ostali su malo previše u napadu, naši su izjednačujući pogodak postigli iz polukontre.

Rakitić widget

Drugo poluvrijeme počelo je našim "stiskavcem", a Rusi su se još više povukli. Nakon nekoliko minuta druge dionice, Kramarić je pokušao škaricama dobro je opalio, ali ravno u Akinfejeva. Nedugo zatim udarcem s dvadesetak metara probao je jučer opet dobri Ante Rebić, ali bilo je previsoko.

U 59. minuti Vatreni su imali najbolju šansu na utakmici. Jedna odbijena lopta nakon ubačaja Kramarića došla je do Perišića, koji s sedam metara pogađa vratnicu, lopta je putovala blizu crte, ali je završila u gol-autu. Hrvatska je potpuno preuzela kontrolu igre, Rusi su teško disali, ali su se i dalje uspješno branili. Da bi u 72. minuti stigli do prilike. Nakon centaršuta Fernandesa, Jerohin je pucao glavom s nekih šest metara, ali preko vratnice. Imali su i naši priliku četrnaest minuta prije kraja, prvo Modrić nije uspio dohvatiti loptu, onda je blokiran udarac Vrsaljka.

Suba widget

U 89. minuti Danijel Subašić se primio za zadnju ložu, Dalić više nije mogao mijenjati, izgledalo je neugodno, ali Suba je izdržao do kraja, čak je i obranio jednu nezgodnu loptu. Onda su krenuli produžeci u kojima je odmah zbog ozljede morao izaći Vrsaljko, a zamijenio ga je Ćorluka. Na kraju su odlučivali jedanaesterci...

HRVATSKA - RUSIJA 2:2 (4:3) (Kramarić 39', Vida 101' / Čerišev 31', Fernandes 114')

------------------------------------------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

4:3 Rakitić pogađa i Hrvatska je u polufinalu!!!

3:3 Kuzjajev pogađa u lijevu stranu.

3:2 Vida pogađa u lijevu stranu, Akinfejev odlazi u desnu!

2:2 Ignašević pogađa u lijevu stranu, Subašić se bacio u desnu.

2:1 Modrić gađa donji lijevi kut, Akinfejev ga čita, ali lopta od vratnice ulazi u mrežu!

1:1 Fernandes je promašio cijeli gol, lopta odlazi pokraj lijeve vratnice!

1:1 Kovačić gađa desni donji kut i Akinfejev brani.

1:1 Džagojev pogađa u desni donji kut.

1:0 Brozović puca neobranjivo u desni gornji kut i pogađa!

0:0 Smolov je probao "panenku" i Subašić brani!

KRAJ UTAKMICE! IZVODIT ĆE SE JEDANAESTERCI!

119' - Izuzetno opasan udarac Zobnina s vrha šesnaesterca opet fenomenalno brani Subašić!

117' - Modrić je pokušao iz okreta, ali nije pogodio okvir vrata.

FERNANDESOV UDARAC POGLEDAJTE OVDJE.

114' GOOOL! Vrsaljko je dirao loptu rukom na samome rubu našeg šesnaesterca s desne strane. Džagojev je izveo taj slobodan udarac i glavom pogađa Mario Fernandes za izjednačenje u 114. minuti.

113' - Opet prijete Rusi i opet fantastično intervenira Subašić!

112' - Dvije sjajne obrane našeg Subašića! Nakon kornera je prvi put izvrsno reagirao, lopta se odbija do Kuzjajeva koji je snažno opalio s vrha šesnaesterca, no Suba čvrsto hvata loptu u svoje ruke!

111' - Modrić je izveo jedan slobodan udarac s desne strane, lopta dolazi do Lovrena koji puca snažno, ali nažalost samo u ruke Akinfejeva.

107' - Fantastični Modrić u 107. minuti izveo je nevjerojatan šprint i spasio jednu izgubljenu loptu. Nažalost, lopta je vrlo brzo bila izgubljena, ali vrijedi zabilježiti ovakvu požrtvovnost našega kapetana!

106' - Počeo je i drugi produžetak! Ajmooo!!!

KRAJ PRVOGA PRODUŽETKA!

102' - Posljednja zamjena i kod Rusa. Izašao je Aleksandr Golovin, a zamijenio ga je Alan Džagojev.

VIDIN POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

101' GOOOL! Modrić je izveo korner, najviši u skoku je Vida koji fantastično gađa glavom, a loptu je/nije dirao Ćorluka i Hrvatska vodi 2:1! Službena statistika vodi Ćorluku kao strijelca tog pogotka. Na kraju je pogodak pripisan Domagoju Vidi!

100' - Kakva prilika za Rusiju! Lovren je loše predao loptu Ćorluki, Smolov je presjekao dodavanje, sjurio se prema našem golu, ali Lovren srećom popravlja tu situaciju.

97' - Prisilna zamjena kod naših. Vrsaljko ne može nastaviti igru, a umjesto njega ušao je Vedran Ćorluka.

94' - Vrsaljko se žali na ozljedu i izlazi s terena. Čini se da ćemo morati prisilno mijenjati. Liječnici nastoje sanirati ozljedu.

91' - Počeo je prvi produžetak! Sretno, Vatreni!!!

KRAJ REGULARNOGA TIJEKA UTAKMICE! IGRAT ĆE SE PRODUŽECI!

90'+4' - Sjajna obrana Subašića! Smolov je pucao iz mrtvoga kuta, ali Suba fantastično brani!

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

89' - Veliki problemi u hrvatskoj reprezentaciji! Nakon jedne bezopasne situacije Subašić se uz bolnu grimasu primio za zadnju ložu. Dr. Bahtijarević je na terenu i nastoji sanirati ozljedu, a Lovre Kalinić je poslan na zagrijavanje. Subašić se pridigao i nastavio utakmicu!

88' - Zadnja zamjena i kod naših, barem u regularnome dijelu utakmice. Izašao je strijelac jedinog našeg pogotka Andrej Kramarić, a zamijenio ga je Mateo Kovačić.

87' - Nakon Modrićeva kornera najviši je bio Domagoj Vida, ali je sudac već dosudio Lovrenov prekršaj.

85' - Vrsaljko je dirao loptu rukom na oko 25 metara s lijeve strane iskosa. Nakon slobodnog udarca najviši je Lovren koji još jednom sjajno čita igru i izbacuje loptu izvan našeg šesnaesterca.

83' - I dalje naši prijete i pokušavaju, ali se uporni i disciplinirani Rusi brane kao i protiv Španjolske.

79' - I posljednju zamjenu radi Čerčesov u regularnome tijeku utakmice. Izašao je opasni Artem Dzjuba koji je već vidno umoran, a mijenja ga Iury Gazinsky koji je bio strijelac prvoga pogotka na ovome svjetskom prvenstvu protiv Saudijske Arabije.

76' - Sjajna prilika za Hrvatsku! Pucali su Modrić i Vrsaljko, no oba su puta Rusi uspjeli blokirati te pokušaje.

75' - Do 75. minute Rusi su pretrčali 89 km, a hrvatski reprezentativci 83 km. Srećom, dominiramo u igri.

74' - Još jedna zamjena kod Hrvatske. Izašao je Strinić, a priliku dobiva Josip Pivarić.

72' - Kakva prilika za Rusiju! Erokhin je ostao potpuno sam pred našim vratima, ali nasreću glavom gađa samo iznad grede.

70' - Jako čudni kriteriji brazilskog suca. Na Rakitiću opet nije dosuđen prekršaj, a nakon jednog slabog kontakta Vide i Dzjube, ruski napadač pada kao pokošen i Sandro Ricci sudi u korist Rusa.

67' - Još jednu promjenu rade Rusi. Izašao je Čerišev, a mijenja ga napadač Fedor Smolov.

65' - Redaju se prilika za prilikom, pokušali su Mandžukić, Modrić, Rebić, ali zasad nema promjene rezultata. U svakom slučaju, bolje izgleda igra naših reprezentativaca u odnosu na prvo poluvrijeme.

63' - Prvu zamjenu kod naših radi Zlatko Dalić. Iz igre je izašao Perišić, a zamijenit će ga Marcelo Brozović.

62' - Dzjuba je nakon ubačaja iz kuta uspio uputiti udarac glavom, ali tu loptu sigurno hvata Subašić.

60' - Kakva prilika za Hrvatsku! Perišić je primio jednu odbijenu loptu na pet metara ispred ruskih vrata, lijepo se namjestio na udarac, ali pogodio je samo vratnicu kad su već svi vidjeli loptu u mreži!

58' - Rebić je opalio po golu iz teške pozicije, no lopta odlazi samo preko grede.

55' - Prvu zamjenu radi Stanislav Čerčesov. Iz igre vadi Samedova, a priliku dobiva Aleksandr Erokhin.

54' - Čerišev je oštrim prekršajem zaustavio Vrsaljka, naš reprezentativac je uz bolnu grimasu ostao ležati na travnjaku, a brazilski sudac nije ni zaustavio igru! Srećom, Vrsaljko je prošao bez većih posljedica.

52' - Vrsaljko je još jednom izvrsno centrirao, a Kramarić sjajno potegao "škaricama", no Akinfejev je bio dobro postavljen i bez problema uhvatio tu loptu.

49' - Kramarić je zakuhao jednu opasnu situaciju u kaznenom prostoru Rusa, ali je previše oklijevao i ruska je obrana stigla blokirati njegov udarac.

46' - Počinje drugo poluvrijeme. Nema promjena u sastavima. Ajmo, Vatreni!!!

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA!

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

43' - Mandžukić se žali na problem s mišićem, ali čini se da će moći nastaviti igru.

KRAMARIĆEV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

39' GOOOL! Strinić je uspio poslati loptu s lijeve strane do Mandžukića, Mandžo se sjurio u kazneni prostor Rusa i fantastično uposlio Kramariću koji glavom zabija za izjednačenje! Ajmooo!!!

38' - Strinić je opravdano dobio žuti karton zbog povlačenja za dres s leđa. Uvukla nas je Rusija u svoj ritam i nervozu.

37' - Ignašević je uspio uputiti udarac iz mrtvoga kuta, no srećom nije bilo opasno.

35' - Lovren je nakon jednoga duela s Dzjubom dobio žuti karton. Ponovljena snimka pokazuje da je sudac možda i pretjerao.

POGODAK ČERIŠEVA POGLEDAJTE OVDJE.

31' GOOOL! Rusi su izveli lijepu akciju, lopta je došla do Čeriševa koji prolazi Modrića i Vidu i izvrsnim udarcem pogađa za 1:0.

28' - Vrsaljko je izvanredno centrirao u peterac, a Perišić je bio u padu pa nije uspio zahvatiti loptu glavom na pravi način.

25' - Na Rakitiću su Rusi već napravili velik broj prekršaja u dosadašnjem tijeku utakmice. Brazilski sudac Sandro Ricci zasad nije pokazao nikakvu opomenu.

24' - Posjed lopte je 67% - 33% u korist naših reprezentativaca. Dominiramo, stvaramo akcije, ali zasad bez pravih prilika.

20' - Rusi su još jednom jurnuli u kontru, ali Dejan Lovren ponovno izvrsno reagira.

16' - Rakitić je izveo taj slobodnjak, ali lopta je samo preletjela gredu.

15' - Fantastični Rebić je predriblao četvoricu Rusa i izborio slobodan udarac na dvadesetak metara iskosa s lijeve strane!

14' - Dzjuba je poveo jednu kontru, lopta je došla do Čeriševa, ali Lovren još jednom sjajno reagira i izbacuje loptu izvan šesnaesterca.

11' - Još jedna izgledna akcija na relaciji Vrsaljko-Mandžukić, ali Mandžo je loše zahvatio loptu.

9' - Vrsaljko je pokušao asistirati Mandžukiću, izgledalo je opasno, ali ruska je obrana uspjela izbaciti loptu izvan šesnaesterca.

6' - Napokon smo uspjeli spojiti nekoliko dodavanja i napraviti izglednu šansu. Vrsaljko je dodao Rebiću koji je izvrtio svog braniča, uspio uputiti udarac, ali lopta od Akinfejeva odlazi u korner. Nakon udarca iz kuta najviši je Rebić, no lopta odlazi preko grede.

5' - Još jedna neugodna situacija pred našim golom. Lopta je došla do Dzjube, ali njegov udarac blokira Lovren.

2' - Golovin i Čerišev stvorili su prvu neugodnu priliku pred našim vratima, ali je srećom Vrsaljko to uspio blokirati.

1' - Počela je utakmica u Sočiju. Hrvatska kreće prva s centra.

------------------------------------------------------------------------------------

19.45: Sve je spremno za utakmicu, adrenalin i euforija zamijenili su iščekivanje i nervozu. Hrvatska će uskoro istrčati na stadion Fišt u Sočiju na kojem su već odradili trening. S nestrpljenjem dočekujemo povijesni sraz s Rusima. Sretno, Vatreni!

19.00: I službeno su objavljeni početni sastavi Rusije i Hrvatske. Kako je SN i objavio, u početnoj postavi hrvatske reprezentacije igrat će Andrej Kramarić. Kod Rusa je potencijalno iznenađenje uvođenje Čeriševa umjesto očekivanoga Žirkova koji je dosad započinjao utakmice.

16.55: Malo više od tri sata ostala su do početka utakmice koju iščekuje cijela Hrvatska. Hrvatska je prije točno 20 godina bila treća na svijetu, a pobjedom protiv Rusa vratila bi se među četiri najbolja na svijetu, ponovno bi bila u eliti. Nakon pobjede nad Argentinom 3:0 to je najavljeno, a s ovim trijumfom bilo bi realizirano. Vrlo je malo država koje su u zadnjih 20 godina, a Hrvatska je tada dobila prvu šansu za nastup, dvaput bile u polufinalu SP-a.

14.20: Sportske novosti prve doznaju veliku promjenu u sastavu Vatrenih za Rusiju!

SN

Izbornik Zlatko Dalić odlučio je izmijeniti sastav koji je igrao protiv Argentine i Danske i u prvih 11 umjesto Marcela Brozovića uvesti Andreja Kramarića. Tako je Hrvatska startala i u prvoj utakmici protiv Nigerije, a ovo znači samo jedno - Hrvatska će napasti Rusiju, jer radi se o famoznoj najofenzivnijoj hrvatskoj formaciji na otvaranju Svjetskih prvenstava.

Konkretno, to znači da će Luka Modrić i Ivan Rakitić igrati malo povučenije, a Andrej Kramarić ispred njih. (D. Antolić)

12.30: Dobre želje Hrvatskoj stižu sa svih strana. Poruke podrške stižu iz Rijeke, Liverpoola, Reala...

11.30: Dug dan je pred nama, nestrpljenje je veliko, a kako je sada tek Modriću i društvu u Sočiju. Veliki boj za polufinale počinje u 20.00 na Olimpijskom stadionu, a sve novosti iz Rusije možete pratiti na portalu Sportskih novosti.

Linker
26. travanj 2024 08:04