Jordan Mansfield/Getty Images
INTERVJU ZA TELEGRAPH

BILIĆ UPOZORIO ENGLEZE UOČI POVIJESNOG OKRŠAJA 'Niste još vidjeli najbolje od Hrvatske. Imamo najboljeg igrača SP-a, Rakitić je žrtvovao svoj ego...'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 11. srpanj 2018. 15:38

Bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić najavio je u razgovoru za The Telegraph polufinalni okršaj Hrvatske i Engleske na Svjetsakom prvenstvu.

"Čekali smo 20 godina na ovo. Bit će to teška utakmica, nervozna utakmica, a obje su momčadi dosad patile. Hrvatska je odigrala već četiri, pet turnira na kojima je plakala, ali sada su sazrijeli, proživjeli su čitav spektar emocija i bili dovoljno hrabri da dođu do ove pozicije", rekao je Bilić, koji itekako dobro zna kakav je osjećaj igrati polufinale Mundijala.

Prije 20 godina on je bio dio Ćirinih 'Vtarenih', legendarne brončane generacije.

"Iako ste vi veća nacija ne možete reći da je ovo veće postignuće za nas nego za vas jer smo prije 20 godina i mi isto bili u polufinalu. Bili smo u najmanju ruku jednako uspješni kao i vi. Mislim da je pošteno reći da nismo dosad vidjeli ono najbolje od Hrvatske, ali ni Engleske na ovom SP-u, posebice u posljednje dvije utakmice", dodao je Bilić, pa pojasnio.

"Da, vidjeli smo najbolje od Hrvatske protiv Argentine, ali u zadnje dvije utakmice pokazali smo drugu stranu koju je ova generacija prije pokazivala. Dosad nismo bili navikli na takvu vrstu utakmica. Mi smo uvijek morali biti bolji od suparnika i igrati lijepo da bismo ih pobijedili. Sada smo dva puta, protiv Danske i Rusije pokazali da možemo pobjeđivati i u takvoj vrsti utakmica, teškim utakmicama u kojima odlučuju penali".

Za Bilića je očito o čemu je ključ utakmice.

"Ovo će biti najveći test za vas zbog kvalitete koju imamo po cijelom terenu, posebice u vezi. Engleska protiv toga nije bila suočena. Hrvatska ima jedan od najboljih parova veznjaka u Europi i na turniru s Modrićem i Rakitićem, a tu su još i Kovačić i Brozović. Vezni red je uvijek ključan za momčadi koje pokušavaju igrati s loptom. Ako želite igrati, a Hrvatska želi igrati i Engleska želi igrati, onda uvijek morate imati prednost u veznoj liniji. Zbog načina na koji igra Hrvatska mora dominirati u veznoj liniji i za Hrvatsku su svjetski igrači spremni i voljni dati sve, ginuti i žrtvovati se da bi obavili prljav posao i branili se, a kada imamo loptu spremni su vještinom i ritnom nauditi protivniku", objasnio je Bilić.

Posebno je istaknuo hrvatskog kapetana Luku Modrića.

"Bio je najbolji igrač, najkompletniji igrač na svjetskom prvenstvu. Ali meni je tešku suditi o njemu jer sam to govorio već godinama. On je jedinstven igrač. On je igrač koji najviše trči, on je igrač koji igra obranu, koji pritišće suparnika, koji dodaje, kratku, dugu loptu, a onda opet osvaja prostor, trči s loptom i zabija golove. On je lider i preuzima odgovornost. On je srce momčadi. Nije važno što je osvojio četiri Lige prvaka u pet godina, on je i dalje najgladniji igrač na turniru, gladan je uspjeha i ako to dodate njegovoj vještini i poniznosti, to ga čini najboljim igračem Svjetskog prvenstva. Definitivno".

Izdvojio je Bilić još neke igrače Vatrenih.

"Rakitić je protiv Argentine žrtvovao svoj ego. U puno slučajeva vidite igrače koji pokušavaju impresionirati svijet na svoj način, ali Rakitić i Modrić nisu takvi, oni su skromni i to je ključ. A Rebić je dosad bio naš najbolji napadač. Brz je i snažan i nitko nije računao da će biti tako dobar. Vratar Subašić je bio briljantan, posebice na penalima, a dvojica neopjevanih heroja su naši stoperi Lovren i Vida. Oni su uz bok Kolumbijaca Mine i Sancheza, te Urugvajaca Gimeneza i Godina, najbolji stoperski par na turniru".

_

Uz silni respekt Englezima, posebice sjajnom Harryju Kaneu, Bilić je na kraju procijenio izglede za plasman u finale.

"Engleska je mlada momčad i uživaju. Za mene je to 50-50", zaključio je bivši izbornik Vatrenih.

Linker
27. travanj 2024 04:50