CROPIX
SINE, TO JE PISANJE NOVE POVIJESTI

LEGENDARNI ĆIRO OTKRIO KAKO JE ZAVRŠIO RAZGOVOR SA ZLATKOM DALIĆEM PA POSLAO PORUKU IZBORNIKU Molim te, nadmaši ono što smo mi napravili 1998. godine!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 11. srpanj 2018. 00:23

Mogao bi na kraju učenik uistinu nadmašiti učitelja, kako to često u životu biva. Doduše, ovog učitelja još nitko od njegovih “sinova” nije dostigao, Dalić je tome vrlo, vrlo blizu. I ovako je već napravio mnogo, a pobjedom protiv Engleske prestigao bi na toj reprezentativnoj skali i trenera svih trenera. Morat ćemo smisliti za Dalića neki sličan nadimak, jer ovaj je ipak zauzet.

Nema lagane utakmice

A kako Ćiro Blažević proživljava sve to što se 20 godina kasnije događa u Rusiji, kako vidi izgledu drugom hrvatskom polufinalu u povijesti?

"Ovi momci pokazali su snagu, dobili su veliku utakmicu. Ne samo ovu protiv Rusije, nego i onu protiv Danske, oni imaju moć", kaže Ćiro, koji se nije želio razbacivati nekim senzacionalističkim najavama tog polufinala.

"Engleska je odlična momčad, mlada i poletna. Napravili su Englezi u kratkom roku vrlo respektabilan tim, iznenadili su mnoge, možda i sebe. Ali, ja sam miran, jer sam se više puta uvjerio kako Zlatko Dalić sjajno radi svoj posao, vuče prave poteze."

Hoće li na neki način utakmica protiv Engleske biti lakša igračima nego ove prethodne dvije. Što zbog pritiska, što zbog načina igre naših suparnika, prošlih i budućih?

"Zapamti, sine, nema lakše utakmice. I neće ova biti lagana, nimalo. Opet će to biti velika borba, kopanje od prve do zadnje minute, znam da nas čeka još jedna napeta predstava."

Krv u mišiće

Znamo da se Ćiro često čuje s Dalićem, ne kriju to ni jedan ni drugi, je li šef dao današnjem šefu Vatrenih kakav savjet, ipak je on prošao kroz to, zna kako je igrati polufinale SP-a?

"Nisam mu dao neki veliki savjet, nema od toga koristi. To je teorija, da ja njemu sad kažem kako smo prije 20 godina igrali polufinale, što bi on trebao činiti. Jedno je ono što piše u knjigama, drugo je to što izbornik osjeća da treba učiniti i kakve poteze povući. Kažem, ne sumnjam da će napraviti sve kako treba, dokazao je da je sposoban za velike stvari."

Hoće li umor biti naš najveći problem protiv Engleza, ipak su iza Hrvatske dvije teške utakmice od 120 minuta i jedanaesterci?

"Neće! Nema tu umora. Imali su tri dana za rekuperaciju, to je sasvim dovoljno. Skupio se toksin u mišićima i sad taj toksin treba degažirati iz organizma. Najvažniji je od svega sada nutricionizam, moraju paziti što i koliko jedu, da krv ne ide previše u želudac, već da ide u mišiće. Uspjet će se oni oporaviti, to su pravi igrači, svjesni kakva ih utakmica očekuje."

Od svih tih naših heroja i igrača koji su obilježili ovaj naš put prema polufinalu, tko je Ćiru najviše oduševio?

"Svi su sjajni, svima im treba skinuti kapu, ali Luka Modrić je moj najveći heroj. On je najbolji igrač svijeta! Vidjeli ste, igrao je protiv Messija pa ga je potpuno zasjenio, on je u svojim godinama sve brži, on i dalje napreduje. Igra veliki turnir, Luka je redatelj, improvizator, vizionar, on je bez premca najbolji na svijetu. I naša velika snaga, uvjeren sam da će nam odvesti još koji korak dalje."

Dobitna formula

Ćiro je, dakako, nepopravljivi optimist.

"Unatoč svemu, unatoč tome što su Englezi dobri, što neće biti lako, vjerujem u još jednu našu pobjedu. Izbornik će to sve dobro posložiti, pronaći dobitnu formulu."

Znamo već otprije da je Ćiro veliki Dalićev navijač, puno je puta rekao da očekuje mnogo od Hrvatske u Rusiji, bio jedan od onih koji su isijavali optimizmom i naviještali veliki rezultat. Eto, sad je “mali Ćiro”, kako neki tepaju Daliću, došao pred vrata Olimpa i mogao bi uskoro sjesti odmah do “trenera svih trenera”.

"Ja mu želim sreću, da ponovi i nadmaši taj uspjeh iz 1998.!"

Linker
27. travanj 2024 05:30