Getty Images
NEMIRI POSVUDA

12 MILIJARDI DOLARA BRAZILCE ČINI BIJESNIMA Olimpijska baklja mijenja rutu zbog prosvjednika!

Piše: Filip OžboltObjavljeno: 05. kolovoz 2016. 16:41

Od dolaska u saveznu državu Rio de Janeiro olimpijsku baklju u stopu prate prosvjednici, bijesni zbog činjenice što je na organizaciju Olimpijskih igara utrošeno 12 milijardi dolara, koji su trebali biti investirani u obrazovni ili zdravstveni sustav, javni prijevoz ili plaće državnih službenika.

Organizatori su stoga bili prisiljeni promijeniti rutu kojom će baklja stići u grad te prodefilirati njime prije no što bude zapaljena na Maracani 5. kolovoza.

- Dok olimpijski plamen gori u Itaboraiju, poslovi, zdravstvo i obrazovanje se gase - vikala je grupa prosvjednika dok je baklja prolazila kroz istoimeni grad.

Na sljedećoj stanici, u Sao Goncalu baklja naišla na blokirane ulice te na kraju nije ni obišla grad, a nositelji su se morali skrivati pod policijskom zaštitom jer su prosvjednici prijetili da će ugasiti plamen.

Suzavac i uhićenje dvije osobe epilog je boravka u Niteroiju otkud je baklja brodom stigla u Rio de Janeiro. Kroz zaljev Guanabara prenijela braća Torben i Lars Grael, osvajači olimpijskih medalja u jedrenju, a u gradu ju je preuzeo gradonačelnik Eduardo Paes. I tu je imala bliski susret s prosvjednicima.

Ipak, u posljednja dva dana prošla je ulicama Rio de Janeira te bi je na Maracani trebao zapaliti legendarni brazilski nogometaš, po mnogima najbolji koji je igrao “najvažniju sporednu stvar na svijetu”, 75-godišnji Pele.

Svoj put baklja je počela u grčkoj Olimpiji 21. travnja, a od 3. svibnja kroz 329 brazilskih gradova nosilo ju je više od 12.000 ljudi.

Tko je od hrvatskih olimpijaca najveći adut za zlato u Riju?

Rukometaši

Košarkaši

Vaterpolisti

Netko od tenisača

Snježana Pejčić

Giovanni Cernogoraz

Braća Sinković

Damir Martin

Tonči Stipanović

Šime Fantela/Igor Marenić

Ivan Kljaković Gašpić

Ana i Lucija Zaninović

Filip Hrgović

Blanka Vlašić

Sandra Perković

Linker
04. svibanj 2024 19:51