foto: Cropix
BEZ DLAKE NA JEZIKU

A KAD SE ANTE NAPOKON OPUSTIO 'Vrijeme je da se svi uhvatimo za jedan štap! Pravi stadion za cijelu Hrvatsku!'

Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 14. listopad 2015. 01:05

Nogometaši Italije osvojili su prvo mjesto u skupini H kvalifikacija za EURO domaćom pobjedom protiv Norveške u Rimu (2:1), a tako su ujedno pomogli i Hrvatskoj, koja je minimalnom pobjedom protiv Malte preskočila Norvešku, te se kao drugoplasirana reprezentacija izravno plasirala na EURO.

Hrvatska je cijele večeri pratila tijek utakmice na rimskom Olimpicu. Iako je Italija diktirala igru tijekom čitavog dvoboja, Norveška je u 23. minuti iz svog jedinog udarca u okvir gola na utakmici povela. Chiellini nije uspio dobro raščistiti ubačaj u svoj kazneni prostor, lopta je pala na vrh kaznenog prostora gdje je natrčao Alexander Tettey i pogodio sam lijevi donji kut Buffonova gola.

Ipak, pritisak Italije donio je preokret u samoj završnici. U 73. minuti Alessandro Florenzi je iskoristio pogrešku norveškog braniča i poravnao na 1-1. Već i taj je rezultat bio dovoljan da Hrvatska pretekne Norvešku, a kada je Graziano Pelle u 82. minuti iskoristio lijepo dodavanje Pellea za 2-1 bilo je jasno kako Norveška ne može do tri boda i kako će Hrvatska na EURO ukoliko zadrži minimalnu prednost na Malti, a to se i dogodilo.

Nakon što je velika drama napokon završila, opustio se i novi izbornik Ante Čačić.

- Osjećaj je prekrasan! Hrvatska reprezentacija je od 11 velikih natjecanja otišla na 9, a za to su najzaslužniji prvo nogometaši, a onda i čitav Savez. Ovim putem bih htio zahvaliti i svom prethodniku Niki Kovaču koji je napravio velik posao, ali i svima onima koji su čitavo vrijeme bili uz nas. Zasluženo smo među dvije najbolje reprezentacije u grupi. Odigrali smo dobre kvalifikacije i opravdali očekivanja.

Atmosfera u svlačionici nakon plasmana na Euro?

- Svi su u zagrljaju i ori se pjesma. Svi smo sretni i ponosni. Sada nas očekuje lagana priprema za Euro.

Odlična Hrvatska, ali puno propuštenih prilika?

- Ova momčad je imala kontrolu svih 90 minuta i nije me bilo strah. Moglo se nešto dogoditi, ali ne bi bilo zasluženo.

Ciljevi na Euru?

- Ova generacija mora konačno učiniti sve da izađe iz sjene Vatrenih. Vrijeme je da se svi uhvatimo za jedan štap, a na političarima je da konačno naprave jedan pošteni stadion na koji će moći doći svi navijači sa svojim obiteljima.

Linker
18. svibanj 2024 16:54