Drago Sopta/Cropix
DEBAKL U AMSTERDAMU

Ajax s četiri komada ispratio Modre iz Arene, Dinamo bez gola i bodova u Ligi prvaka!

Dinamo na odmor odlazi s dva pogotka minusa! Golove za Ajax postigli su Gregory Van der Wiel u 19. i Miralem Sulejmani u 25. minuti
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 02. studeni 2011. 20:40

Dinamo je na svom dosad sretnom europskom stadionu, gdje je dvaput pobjeđivao i svaki put zabio gol, doživio najteži poraz u Ligi prvaka. Ajax je u 4. kolu skupine D lakoćom svladao ‘plave’ 4-0 (2-0).

Kao što smo i najavili, Dinamo se za razliku otprije dva tjedna pokušao prilagoditi Ajaxu, koji je bio u istoj postavi kao i u Zagrebu. Bila je to neka verzija 4-4-1-1 formacije s dvojicom stražnjih veznih i Sammirom kao povučenim napadačem , suparnika se čekalo na centru, nije ga se pritiskalo na 30 metara od njegovih vratiju. No, Ajax je bio spreman na takvu teoretski zgusnutiju koncepciji hrvatskog prvaka, lakoćom su domaći nogometaši širili igru i izigravali goste dvostrukim dodavanjima, izmjenama mjesta i utrčavanjima iz drugog plana, tzv. trokutima.

Jurčić je opet krenuo bez Tomečaka, ali s Calellom u sredini s Lekom, ‘na papiru’ osiguračima za Eriksenova i Janssenova ubacivanja iz drugog plana. Ali uzalud. Prvi pogodak domaći su postigli nakon što je izigrana Dinamova ‘mekša’, lijeva strana, Ibáńez i Kovačić, Eriksen je ušao u kazneni prostor ‘plavih’ i petom ostavio loptu Van der Wielu, a desni bočni nizozemski reprezentativac, koji je u Maksimiru bio ofenzivno nevidljiv, iskoristio je prazan prostor i Šimunićevo kašnjenje u blok i jakim udarcem neobranjivo pogodio Kelavinu mrežu za 1-0.

Gosti se još nisu ni snašli a domaći su povisili vodstvo; lažni centarfor domaćih Siem de Jong otvorio je rupu kroz koju je sdesna uletio Sulejmani, zaobišao Kelavu i mirno pogodio za 2-0.

Dinamo je bio još inferiorniji u posjedu nego u prvom dvoboju, tek nekoliko puta Sammir, Badelj, Kovačić i Rukavina uspjeli su donijeti loptu pred domaći 16-etac, a najbolju prigodu, pred kraj poluvremena, brzopletim je udarcem u situaciji kad je imao vremena prihvatiti loptu, otišlo je daleko preko vratiju. Nisu zagrebački nogometaši u prvih 45 minuta uspjeli iskoristiti rane javne opomene lijevog bočnog i središnjeg veznog ‘kopljanika’, Anite i Enoha, no već na polovremenu Jurčić je uveo Tomečaka umjesto požutjelog i pokazalo se nepotrebnog Calella.

Dinamo je u nastavak krenuo odlučnije, pokušao brže odigravati, cilj je očigledno bio zabiti gol, da ne bude hrvatski prvak crna ovca Lige prvaka, no u toj želji, riziku, Ajaxu je ostavljano još više prostora nakon izgubljenih lopti. Treći pogodak pao je opet nakon 20 minuta igre, Van der Wiel je probio lijevu stranu gostiju i ubacio prizemnu loptu, a 19-godišnji danski reprezentativac Christian Eriksen ponovno petom, ovaj put lagano dodirnuo loptu, taman da sjedne na ‘rolicu’ Siemu de Jongu i Kelava je opet bio nemoćan.

Tomečak i Vrsaljko donijeli su veću Dinamovu opasnost po domaće preko njihove lijeve strane, Anita više nije imao toliko prostora, ali ruku na srce, ni potrebe za dizanje po boku.

Vrsaljko je u 68. minuti prodro i centrirao za Beqiraja, no pričuvni napadač je zakasnio, kao i u Lyonu.

Kada su svi mislili da je utakmica gotova i kada su glavama bili u svlačionici, Lodeiro je poslavo i četvrtu loptu iza leđa Kelave.

AJAX - DINAMO 4:0 (Van der Wiel 19', Sulejmani 25', De Jong 64', Lodeiro 90')

Amsterdam. Stadion: Arena. Sudac: Martin Atkinson (Engleska)

AJAX: Vermeer - Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Anita - Enoh, Eriksen (Lodeiro 80'), Janssen - Sulejmani (Lukoki 72'), Boerrighter (Ebecilio 77')- De Jong.

DINAMO: Kelava - Vrsaljko, Vida, Šimunić, Ibanez - Calello (Tomečak 45')- Leko, Badelj, Kovačić - Sammir (Šitum 72')- Rukavina (Bequiraj 56').

LIVE PRIJENOS

GOOL 90. minuta - Lodeiro je izbio sam oči u oči s Kelavom i poslao loptu iza leđa za visokih 4:0

88. minuta - Pucao je i Lukoki ali Kelava odbija u korner

82. minuta - Dinamo je povukao kontru, a Šitum je opalio sa dvadesetak metara no i on je bio neprecizan

80. minuta - Iz igre izlazi Eriksen, a novo lice na terenu je Lodeiro

77. minuta - Ebecilio je zamijenio Boerrigtera

72 - minuta - Sulejmani je izašao, a novi igrač na terenu je Jody Lukoki

72. minuta - Ušao je Mario Šitum, a izašao Sammir.

70. minuta - Opalio je i De Jong s ruba šesnaesterca, ali srećom lopta je otišla iznad grede

68. minuta - Ibanez je ubacio loptu u kazeni prostor, ali Bequiraj slabo reagira

GOOL 64. minuta - Nakon odlične akcije Ajaxa, De Jong je odličnim udarcem savldao Kelavu i povisio vodstvo Ajaxa

56. minuta - Ušao je Fatos Beqiraj, a izlazi Ante Rukavina.

55. minuta - Eriksen je imao dobru priliku, ali srećom Kelava je bio na mjestu

46. minuta - U igru je ušao Ivan Tomečak, a izašao Adrian Calello.

POČELO JE DRUGO POLUVRIJEME

Amsterdamskom Arenom čula se pjesma Boba Marleya 'Three Little Birds' ili ti 'don't worry everything is gonna be alright' koja je oslikala pravo stanju na terenu, barem kad je Dinamo u pitanju

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

43. minuta - Nakon kornera, Alderweireld je bio najviši u skoku, ali njegov udarac otišao je kraj vratiju

40. minuta - Kovačić je odlično uposlio Ibaneza, ali njegov udarac otišao je visoko iznad grede vratara Vermeera

38. minuta - De Jong je ubacio u šesnaeterac, ali udarac Sulejmanija glavom otišao je umalo pored vratiju Kelave

35. minuta - Pokušao je Vertonghen iz daljine, ali njegov udarac otišao je iznad vratiju

GOOL 25. minuta - Sammir je izgubio loptu na sredini,a Enoh je potom odlično upolsio Sulejmanija koji zaobilazi Kelavu i šalje loptu u praznu mrežu

GOOL 19 minuta - Nakon jedne kontre Ajaxa Van der Wiel se prošetao kroz obranu Dinama i zakucao za vodstvo domaćina

15. minuta - Nakon kornera Dinama kojega je izveo Sammir, poušao je Leko glavom, ali njegov udarac završio je u bloku

11. minuta - Boerrighter je odlično prošao po lijevoj strani, ubacio oštru loptu u šesnaeterac, ali srećom po Modre u sredini nije bilo nikoga

6. minuta - Pokušao je Vrsaljko, ali njegov udarac otišao je daleko od Ajaxovog gola

2. minuta - Nakon puno odbijanaca Eriksen je pokušao s ruba šesnaesterca, ali njegov udarac otišao je pored vratiju Kelave

Utakmica je počela!

Linker
21. svibanj 2024 06:44