Igor Tudor u duelu sa Zinedineom Zidaneom
 Clive Mason/Getty Images / Getty Images
DEVET GODINA AN ČIZMI

AKO IH NETKO POZNAJE, TO JE ONDA ON Legendarni stoper o Dinamovim šansama: 'Ako Juve krene kako zna, Modre će se malo pitati'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. rujan 2016. 22:14

Koga pitati o Juventusu, tko najbolje može analizirati torinske Zebre? Odgovor je Igor Tudor, igrač koji je svojedobno bio jedan od onih koji su s pravom mogli reći da su “trade mark” Juvea. Zaštitni znak Torineza s početka prošlog desetljeća.

Juve u utorak stiže u Maksimir i Tudor ne dvoji glede prve asocijacija na taj susret.

- Sve osim pobjede Juventusa bilo bi golemo iznenađenje. Senzacija, kako god hoćete - naglasio je aktualni strateg turskog prvoligaša Karabukspora, čovjek koji je devet godina bio pod “kapom” Juventusa.

- Hajduk i Juventus moja su dva kluba. U Hajduku su počeo, u Juventusu napravio najveće stvari u igračkoj karijeri i na kraju u Hajduku zaključio karijeru.

Bit će ozbiljni

Stoga ne treba čuditi kad Tudor kaže “ja sam juventin”. Ali za analizu snage suparnika skorašnjeg maksimirskog dvoboja to je ionako manje bitno. Juventus je favorit bez ikakve dvojbe, tim više što je u prvom susretu skupine izgubio dva planirana boda u domaćem ogledu sa Sevillom.

- To je svakako hendikep za Dinamo jer se shodno tome očekuje da će Juventus krenuti s najjačom postavom. Premda Allegri ima širok kadar igrača, uvijek je ozbiljnost na najvišoj razini kad nikoga od glavnih aduta ne odmara.

Uđemo li u dublju analizu utakmice, prvo ćemo se upitati kako Tudor vidi taj susret od prve minute.

- Ako Juventus bude na svojoj razini igre i kvalitete, onda je jasno da će se Dinamo malo toga pitati. Jednostavno, Juventus je sa svojim kadrom prejak za mnoge suparnike, a s druge strane Dinamo je u tranzicijskom razdoblju glede stručnog vodstva. Uz to, tri poraza za redom, koje su doživjeli u HNL-u i Ligi prvaka, sigurno su ostavili traga.

Kako će novi trener na klupi Modrih utjecati na momčad?

- Bez obzira na to što je Sopić došao iz druge momčadi, svaka promjena unosi novine i predstavlja pozitivan šok za ekipu. Najavljeno je da će se trener tražiti nakon listopadske stanke i neću ulaziti u špekulacije hoće li se to doista ostvariti ili će Sopić biti dulje, kraće... Svaki novi trener donese nešto novo, igrači se malo trgnu iz rezultatske letargije. Osim toga, i motiv je jako bitan, zato očekujem da će Dinamo pokazati više negoli je to bio slučaj u zadnjim utakmicama.

Ali i kad Dinamo pokaže više od skromnih izdanja iz nekoliko posljednjih dvoboja, za pravi, pobjede gladni Juventus ne bi smjelo biti problema na Maksimiru.

- Ambicije Juventusa su puno veće od prolaska skupine. Bez obzira na to što su u prvom dvoboju odigrali “nulu” sa Sevillom, drugi krug neće Juveu pobjeći. Talijanska javnost stavila je Allegrijevu momčad pod velik pritisak imperativa rezultata, ali ne bježi Juve od velikih ciljeva. Pucaju na osvajanje Lige prvaka, a vjerujem da im šesta uzastopna titula u Italiji neće izmaći. Juve je klasa za sebe, iza su Napoli, Inter i Roma, zatim svi ostali. Kada znamo sve nabrojeno, snagu momčadi i financijsku moć kluba, jasno je da su ambicije s pravom velike. Ali te ambicije moraju potvrđivati iz utakmicu u utakmicu. Kako s Cagliarijem u Serie A, tako s i Dinamom.

Pjacu će razvijati

Prošle nedjelje protiv Intera nije Juve bio pravi. Razlog?

- Vjerojatno su se uljuljali od silnih pohvala o mega-momčadi, atomskom napadu... nisu pružili igru kakvu inače pružaju. Juventus je momčad posjeda, ekipa koja ne igra tipični talijanski tvrdi nogomet. Vole se nadigravati, a uostalom, tko se ne bi nadigravao kada imaš igrače poput Higuaina, Dybale, Mandžukića...

Kada smo Tudoru spomenuli da je Juveu u posljednjim trenucima ovoljetnog mercata “pobjegao” Belgijanac Witsel, uzvratio je negdašnji juventin adutom iz rukava.

- Vraća se Marchisio nakon duge ozljede. Već je počeo trenirati pa iako ne znam kada će biti spreman, njegovim povratkom Juventus će dobiti veliko pojačanje. I više nitko neće spominjati da je Witsel mogao doći u Torino.

Koji je napadački dvojac favorit Massima Allegrija?

- Sva tri klasična napadača imat će svoje prilike. Osjeća se da Allegri preferira argentinsku kombinaciju Higuain - Dynala, ali imat će i Mandžukić svojih prigoda. I bit će važan igrač Juventusa koji ponovo ide na sve tri fronte. Za Pjacu je bitno u kakvom će sustavu igrati Juve, hoće li to biti 4-3-3 ili 3-5-2. Za Pjacu je bolji sustav 4-3-3 gdje napada sa krilne pozicije, ali nema sumnje da će takav potencijal Juve pažljivo razvijati.

Zapet će Dinamo

Napadači Juvea velika su napast, a na vratima Modrih posljednja prepreka za Higuaina, Mandžukića i društvo bit će 18-godišnji Adrian Šemper. Kako je mladom vrataru stati ispred takvih veličina i biti na golu Dinama kada klubu ne ide kao nekada?

- Malo znam o Šemperu, moram priznati. Hrvatsku ligu jednostavno ne stignem pratiti, tako da nisam gledao ni utakmicu između Rijeke i Dinama. Šemper ima 18 godina, sigurno mu nedostaje iskustva, ali mladost nikad ne smatram hendikepom. Uvijek kažem “ili jesi ili nisi”. Imaš kvalitetu ili nemaš, to je jedini odgovor. Fazu treme je prošao, dakle, moće slobodno braniti i pokazati koliko zna.

Juve je favorit, puca na Ligu prvaka, Dinamo traži poneki iznenađujući rezultat iz uloge autsajdera. Takva je situacija uoči maksimirskog dvoboja Davida i Golijata, pa bi netko mogao pomisliti da je dvoboj s Juventusom najlakša utakmica za Dinamo jer Modri nemaju što izgubiti...

- Ne bi baš tako postavio uloge. Dinamo je domaćin i nikad nije ugodno na svom terenu izgubiti i pritom ostaviti loš dojam. Zapet će Dinamo maksimalno, u to nema sumnje. Međutim, Juventus je taj koji udara ritam, Juve drži utakmicu u svojim rukama.

Linker
20. travanj 2024 02:12