Zeljko Hajdinjak / Cropix
RASPLET PRVENSTVA

ANALIZA HNL-a Hajduk za ulazak u Europu mora navijati za Dinamo u finalu Kupa

Ako klub iz Maksimira uzme Kup, onda četvrta momčad na ljestvici ide u Europu
Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 28. travanj 2015. 09:47

BITKA ZA EUROPU

Lokomotiva: Derbi na Poljudu može biti odlučujući

FORMA

Igraju toplo-hladno. Znaju pružiti sjajnu utakmicu pa onda odigrati na rubu amaterizma kao što im je u subotu izgledala obrana protiv Zagreba.

KLJUČNI IGRAČ

Jerko Leko. Svojim iskustvom i autoritetom može i mora biti produžena ruka treneru Ivkoviću. Osim svojih zadaća koje obavlja besprijekorno, Leko mora držati pod kontrolom ostatak momčadi.

ODLUČUJUĆE UTAKMICE

Puno toga može se riješiti na Poljudu. U slučaju da Lokomotiva iznenadi domaćine ponovno odlazi na pet bodova i ima bolji međusobni skor. Svaka do kraja im je teška, osim domaćinstva Slaven Belupu.

ŠTO AKO NE USPIJU?

Ništa posebno. Lokomotiva nema rezultatski imperativ jer Ivković svake sezone počinje od nule. Možda će se ambicije promijeniti dolaskom sponzora, ali što god naprave - dobro naprave.

RASPORED DO KRAJA

Hajduk, ISTRA, Rijeka, SL. BELUPO, SPLIT, Zadar

Hajduk : Bez Europe sezona će biti katastrofalna

FORMA

Konačno su izašli iz crne rupe, što je dodatni podstrek za Harija Vukasa koji je napokon dočekao svoju priliku. Hajduk ima kvalitetu za izboriti Europu.

KLJUČNI IGRAČ

Tino Sven Sušić. Propali transfer je ostavio traga na njemu i krajnje je vrijeme da se digne i u finišu sezone pokaže koliko zna i može.

Mladom Hajduku treba Sušić kao ozeblom sunce.

ODLUČUJUĆE UTAKMICE

Dvije sljedeće utakmice mogle bi odrediti rasplet Hajduka. Lokomotiva se mora dobiti, a izuzetno teško bit će gostovanje u Stanovima. Doma dočekuju Zagreb i Osijek.

ŠTO AKO NE USPIJU?

Bit će to snažan argument svima onima koji su protiv načina na koji se sada vodi Hajduk. Bez svježeg kapitala Hajduk je osuđen na životarenje u HNL-u, a bez Europe svaka sezona ‘bilih’ je katastrofalna.

RASPORED DO KRAJA

LOKOMOTIVA, Zadar, OSIJEK, Dinamo, ZAGREB, Split

Split: Finale Kupa je ispred prvenstva

FORMA

Nakon dva remija protiv Istre i Zadra, stigao je veliki preokret protiv Osijeka. Međutim, to su bile utakmice u kojima je Split mogao uhvatiti ključne bodove u borbi za Europu.

KLJUČNI IGRAČ

Mario Kvesić. Protiv Osijeka je ponio ulogu najzaslužnijeg za tri boda koja su ostavila Split u borbi za Europu. Veznjak pokazuje veliki napredak i mogao bi biti ključni igrač.

ODLUČUJUĆE UTAKMICE

Imaju težak raspored jer igraju četiri utakmice protiv momčadi iz gornjeg doma, a uz to se spremaju za finale Kupa. Odlučujući bi mogli biti izravni okršaji s Lokomotivom i Hajdukom.

ŠTO AKO NE USPIJU?

Što se navijača tiče, tu neće biti potresa, jer ih nema. Međutim, pitanje je kako će reagirati braća Žužul. U Splitu ne fali niti ptičjeg mlijeka, a kada se pored ovakvog Hajduka ne izbori Europa, onda je to neuspjeh.

RASPORED DO KRAJA

Rijeka, DINAMO, Slaven Belupo, ZAGREB, Lokomotiva, HAJDUK

Zagreb: Važno je da su osigurali ostanak

FORMA

Negativna serija od tri poraza zaustavljena je protiv Lokomotive, kada su bodovi stigli unatoč izostanku dva ključna igrača, Bobana i Krovinovića.

KLJUČNI IGRAČ

Dominik Livaković. Zagreb može do rezultata isključivo ako njegov vratar zaključa svoju mrežu. Gabrijel Boban nije niti približno u formi iz jesenjeg dijela dok Jurendić pogađa samo iz penala.

ODLUČUJUĆE UTAKMICE

Dvije sljedeće su izuzetno bitne jer igraju protiv klubova koji se bore za ostanak u ligi. Ako tu uspiju, onda to moraju potvrditi u sljedeće tri koje nose sudar s Dinamom te izravnim konkurentima za Europu.

ŠTO AKO NE USPIJU?

Apsolutno ništa. Dražen Medić je neokrznut prošao ispadanje iz prve lige unatoč fantastičnim uvjetima koje imaju u Veslačkoj ulici pa mu se ništa ne može dogoditi i ako ne izbori Europu.

RASPORED DO KRAJA

ZADAR, Osijek, DINAMO, Split, Hajduk, ISTRA

BITKA ZA OPSTANAK

Istra: Radonjićevi golovi su ključni

FORMA Pozitiva je prekinuta protiv Rijeke, ali to je ionako bila utakmica od koje Pamić i društvo nisu ništa očekivali.

KLJUČNI IGRAČ Dejan Radonjić. Da nije imao problema s ozljedom, Istra ne bi bila u ovoj situaciji. Najbolji strijelac Puležana zabio je 14 golova ove sezone čime je kupio kartu za povratak u Maksimir. Ako ‘Švabo’ tako nastavi, Istra će ostati prvoligaš.

ODLUČUJUĆE UTAKMICE Domaćinstvo Zadru nakon kojeg slijedi gostovanje kod Osijeka bit će dvoboji koji će odrediti sudbinu Istre. A ako u te dvije utakmice uđu s tri boda protiv Belupa, Istra bi svoj ostanak mogla riješiti i prije zadnja dva kola.

ŠTO AKO NE USPIJU ? Američka investicijska grupa na čelu s Michaelom Gloverom koja je spreman uložiti milijune u Istru, mogla bi se povući iz projekta. Iako to nitko nije službeno potvrdio, ulaganje ovisi o ostanku Istre u prvoj ligi.

RASPORED DO KRAJA

SLAVEN BELUPO, Lokomotiva, ZADAR, Osijek, DINAMO, Zagreb

Osijek: Slavonija bez Prve lige?

FORMA Težak udarac doživjeli su na Parku mladeži kada su u pola sata prosuli vodstvo 2-0. To bi se moglo pokazati ključnim jer teško je podignuti momčad nakon takvog šoka.

KLJUČNI IGRAČ Aljoša Vojnović. A kako nesreća ne dolazi sama, najbolji pojedinac Osijeka ozlijedio se na Parku mladeži. Ruptura mišića sugerira stanku od barem dva tjedna, što nikako nije dobro u situaciji u kojoj se Osijek nalazi.

ODLUČUJUĆE UTAKMICE Osijek će svoj ostanak tražiti na domaćem terenu. Gostuju kod Dinama, Hajduka i Rijeke i tu teško da mogu do bodova. Ključan bi mogao biti okršaj s Istrom u Gradskom vrtu 16. svibnja.

ŠTO AKO NE USPIJU ? Dogodit će se paradoks da u trenutku dok je njihova struja najjača u HNS-u, Slavonija gubi jedinog prvoligaša. Gotovo sigurno bi otišlo vodstvo kluba i svi koji se mogu prodati. Bila bi to katastrofa većih razmjera.

RASPORED DO KRAJA Dinamo, ZAGREB, Hajduk, ISTRA, Rijeka, SLAVEN BELUPO

Zadar: Imaju najlakši raspored

FORMA Igraju dobro, ali to im ne donosi bodove. U Gradskom vrtu imali su meč loptu protiv Osijeka, ali kada Jerbić nije pogodio na kraju su kažnjeni u sudačkoj nadoknadi. Dobro su se nosili protiv Dinama, ali Pjaca je uzeo pobjedu. Moraju negdje naplatiti te pehove.

KLJUČNI IGRAČ

Ivan Krstanović. Njegovi golovi trebaju Zadru ako žele ostati u ligi. Protiv Dinama je promašio dva ‘zicera’, a to mu se ne bi smjelo događati u posljednjih šest utakmica.

ODLUČUJUĆE UTAKMICE

Zadar ima lakši raspored od konkurencije, a utakmica koja bi mogla bitno odrediti kraj sezone igra se u Puli protiv Istre. Doma dočekuju Hajduk, Rijeku i Lokomotivu, putuju kod Belupa i Zagreba.

ŠTO AKO NE USPIJU?

Nemaju navijačku oporbu pa tu neće biti nekih potresa, ali je izvjesno da bi, u slučaju ispadanja, Stanove napustio Štimac i većina igrača koji su došli na njegov nagovor.

RASPORED DO KRAJA

Zagreb, HAJDUK, Istra, RIJEKA, Slaven Belupo, LOKOMOTIVA

Linker
22. travanj 2024 05:02