REUTERS/Valentyn Ogirenko
JAKO OZBILJNI SUPARNICI

ANALIZIRALI SMO POTENCIJALNE PROTIVNIKE VATRENIH U PRVOM KRUGU NOKAUT FAZE Evo tko je najgori, tko očekivani, a tko najbolji 'izbor'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 23. lipanj 2018. 00:57

Stvari polako postaju jasnije, Hrvatska će najvjerojatnije završiti na čelu svoje skupine, a kako se križamo s grupom C tako već možemo baciti pogled na potencijalne protivnike Vatrenih.

FRANCUSKA - najgori protivnik za Vatrene

(koeficijent je da će Francuzi biti prvi: 1,2)

Nikako ne možemo iz glave izbaciti Europsko prvenstvo 2016. godine. Kad je Hrvatska suvereno prošla skupinu, svladavši, na isti dan kao i Argentinu, Španjolce i čekala je protivnika. Neobičan novi sustav ždrijebanja nudio je mnogo mogućnosti, a svaka je bila bolja od Portugala. Momčad koja je jedva prošla skupinu bila je najslošiji rasplet, znate kako je završilo. A izgledalo je kao da neće ni u drugi krug.

Soccer Football - World Cup - Group C - France vs Peru - Ekaterinburg Arena, Yekaterinburg, Russia - June 21, 2018   France's Kylian Mbappe in action    REUTERS/Damir Sagolj
REUTERS/Damir Sagolj

Zato bismo voljeli izbjeći Francuze. Koji, za razliku od Portugala tada, nisu otpisani, oni su izborili osminu finala, samo je pitanje s kojeg mjesta. Poslovično nam ne odgovaraju, momčad koja ima Griezmanna i Mbappea uvijek i svakoga može pobijediti, nisu dojmljivi ali su vrlo opasni.

Samo da ne idemo na njih, da se vidimo tek u polufinalu. Kao i 1998. godine! Srećom, ne igra im Thuram, ali svejedno. Bježimo od Francuza, kako god znamo. Na svim pozicijama imaju vrlo kvalitetna rješenja, a protiv njih smo dosad igrali pet utakmica i nijednu nismo dobili. Tradicije su tu da se ruše, ali ipak bi bolje bilo da nam se putovi u osmini finala malo raziđu.

DANSKA - očekivani protivnik za Vatrene

(koeficijent je da će Danska biti prva: 4,3)

Nogomet je nepredvidljiv pa ne možemo reći da su oni odlična opcija. Svakako su bolja od Francuske, ne podcjenjujući ih. Da, kad govorimo od podcjenjivanju, možda bi nam to bio najveći problem, da se ne umislimo i pomislimo kako ćemo ih lako riješiti. Žilavi su, mogli su ih svladati i Peru i Australija, ali oni su preživjeli i u igri su za prvo mjesto.

REUTERS/David Gray
REUTERS

Nedavno je u Moskvi islandski izbornik Hallgrimsson komentirao to što su na SP-u tri skandinavske reprezentacije, Island, Danska i Švedska odlično su ušli u turnir, možda i sve tri prođu skupinu. Rekao je Hallgrimsson da je to pitanje discipline i organizacije, sustava, ali i da im odgovaraju ruska klima i uvjeti, da su se brzo priviknuli i da bi netko od tog trija mogao doći daleko.

Navijajmo da između Danske i Francuske naš suparnik bude Danska, ali, dogodi li se to, nikako ne gledati kako smo je već preskočili. Ako već povlačimo paralele s ‘98, Danska bi bila naša Rumunjska. Kvalitetan suparnik, od kojega smo pojedinačno bolji, no, s kojim ćemo se morati dobro pomučiti da ga slomimo.

AUSTRALIJA - najbolji protivnik za Vatrene

(koeficijent da će Australija biti druga: 6)

Australcima treba pobjeda protiv Perua i poraz Danaca od Francuza, uz određenu gol-razliku, da bi mogli proći u drugi krug. Opet, ne podcjenjujemo, ali Australija bi nam bila najbolji izbor. Nije to ona Australija iz 2006. koja nas je izbacila sa SP-a, a ipak, sjećajući se te utakmice naši igrači ne bi smjeli podcijeniti Australce.

Soccer Football - World Cup - Group C - Denmark vs Australia - Samara Arena, Samara, Russia - June 21, 2018   Australia's Mile Jedinak celebrates scoring their first goal          REUTERS/Michael Dalder     TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS/Michael Dalder

Zabili su dosad dva gola, oba Jedinak s bijele točke, nisu uvjerljivi i kad bismo mogli sami izabrati, uzeli bismo njih za protivnike. Ne treba podcijeniti izbornika van Maarwijka, čovjek je bio prije osam godina u finalu SP-a s Nizozemskom, turnirski je tip, zna kako se igra turnir ove razine. Australce krasi upornost, agresivnost, ne odustaju tako lako, nije da volimo igrati protiv takvih.

No, kad imate na papiru Francusku, Dansku i Australiju, tu je izbor jasan. Navijamo za takav rasplet, premda je najmanje realan. I vjerujemo u Hrvatsku da protiv bilo koga od tri spomenuta protivnika može do četvrtfinala. Tamo bi nas pak mogli dočekati Španjolska, Portugal, Rusija, Urugvaj, no polako, treba ići korak po korak.

Linker
07. svibanj 2024 07:13