Reuters, sn ilustracija
NEZABORAVNI TRENUCI EKSTAZE

ANKETA: KAD HRVATSKA ISTRČI U NOVOME 'CRNOM' DRESU, SVI ZNAMO ŠTO NAS ČEKA! Birajte sami: Tko od petorice junaka Vatrenih najluđe slavi gol?

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 01. srpanj 2018. 13:23

Na utakmici između Švicarske i Srbije imali smo priliku vidjeti kontroverznu proslavu gola Xherdana Shaqirija i Granita Xhake ukrštavanjem dlanova, no, prisjetimo se još nekih neobičnih slavlja pogodaka iz bogate povijesti svjetskih prvenstava. A pogotovo onih nama najzanimljivijih - pet nezaboravnih, posebnih proslava naših Vatrenih u novome dresu na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. I ovoga puta, fantastične dresove donosi Nike kao dugogodišnji partner hrvatske nogometne reprezentacije.

Bebeto uveo trend

Igračima nije strano proslaviti pogotke plešući uz zamišljene taktove neke drage im pjesme, ali rijetki se sjećaju tko je započeo taj trend. Riječ je o kamerunskoj legendi Rogeru Milli, koji je 1990. godine u Italiji obilježio Svjetsko prvenstvo svojim pogocima, ali i njihovim proslavama uz plesanje kod korner zastavice.

Nogometaš Nigerije George Finidi na Svjetskom prvenstvu 1994. godine u SAD-u protiv Grčke izveo je stvarno nesvakidašnji potez. Naime, spustio se na travu “na sve četiri” i podigao nogu poput psa koji urinira, dok je sličnu stvar ponovio i belgijski napadač Dries Mertens u dresu Napolija, “označivši” svoj teritorij kod korner zastavice.

Na istom prvenstvu brazilski golgeter Bebeto odlučio je proslaviti svoj gol protiv Nizozemske sa suigračima u znak rođenja svoga djeteta, skupivši ruke u znak uz gestu njihanja, što je kasnije postala jedna od najpopularnijih proslava pogodaka. Zanimljivo je da je njegov sin Mattheus nastavio očevim stopama, koje su ga odvele u redove Sportinga iz Lisabona.

Nezaboravan je primjer proslave pogotka 'napad na korner zastavicu' Tima Cahilla. Australski nogometaš ju je 2010. godine na utakmici protiv Nizozemske u Južnoj Africi “zamijenio” s boksačkom vrećom i zadao joj nekoliko krošea.

Iako je prvi krug iza nas, uvjereni smo da će nam i smotra u Rusiji ponuditi još mnogo maštovitih scena nakon pospremanja lopte u mrežu, a posebno nama dragih hrvatskih majstora u 'kockastim' dresovima. Na ovome prvenstvu smo ih vidjeli sedam u prvom krugu natjecanja, i pet originalnih proslava, s obizom da je prvi gol Hrvatske protiv Nigerije bio autogol, a kapetan Luka Modrić je zabio dvaput (i Nigeriji i Argentini). Po jedan su dodali Ante Rebić i Ivan Rakitić, također Argentini, te Milan Badelj i Ivan Perišić na utakmici s Islandom.

I zanimljivo, sve te proslave i golovi dogodile su se u novom, tamnoplavom Nikeovom dresu koji se za Hrvatsku u Rusiji zasad pokazuje kao apsolutno pobjednički. Modrić, Raketa, Ante i Ivan ili Miki Badelj, izaberite sami tko najluđe slavi u najdražem dresu.

Linker
04. svibanj 2024 07:47