Azerbajdžan
 Reuters/Andrew Couldridge
TKO JE IDUĆI PROTIVNIK VATRENIH?

AZERBAJDŽAN JE SUDJELOVAO U SVIM KVALIFIKACIJAMA, ALI VELIKO NATJECANJE NIJE VIDIO Reprezentacija vrijedi 14,78 mil. eura, a najskuplji igrač 1.6!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 09. rujan 2019. 10:57

Reprezentacija Azerbajdžana sudjelovala je u svim kvalifikacijama za velike turnire od 1996. godine, ali se nikada nije uspjela plasirati na europska i svjetska natjecanja. Tradicionalni je nadimak nogometne reprezentacije Milli, kao i svim ostalim sportskim nacionalnim selekcijama. Na domaćem terenu Azerbajdžanci nastupaju u plavoj opremi, dok na gostovanja putuju u crvenoj.

Azerbajdžan na međunarodnoj sceni nije ostvario zapaženije uspjehe, 1993. godine osvojio je broncu na ECO kupu, a isti uspjeh ponovio je 2009. godine, kada su treću poziciju zauzeli na UAE međunarodnom kupu.

Transfermarkt procjenjuje vrijednost azerbajdžanske reprezentacije na 14,78 milijuna eura. Najskuplji je u redovima Azera ofenzivni veznjak domaćeg Karabaha Richard, čija je vrijednost 1,6 milijuna eura. Sljedeći je na popisu Richardov suigrač iz kluba te kapetan nacionalne selekcije Maksim Medvedev, koji vrijedi 1,3 milijuna eura.

REUTERS/Borut Zivulovic
REUTERS

Treće mjesto dijele napadač Dynamo Kijeva Ramil Šejdajev i ofenzivac Karabaha ​Mahir Emreli, čiju je vrijednost Transfermarkt procijenio na 1,2 milijuna eura. Usporedbe radi, vrijednost hrvatske reprezentacije procijenjena je na 294,95 milijuna eura.

Igrač s najviše pogodaka za reprezentaciju jest Gurban Gurbanov, koji je postigao ukupno 14 golova iz 68 nastupa. S 10 utakmica manje u dresu reprezentacije na drugu poziciju smjestio se Vagif Džavadov, koji je mrežu tresao 9 puta, dok se na treću poziciju smjestio Dimitrij Nazarov, koji je zabio 8 golova.

Nogometaš s najviše nastupa za nacionalnu selekciju je Rašad Sadigov, koji je upisao 111 nastupa, slijedi Aslan Kerimov s 80 nastupa te naposljetku Kamran Agajev, koji ima nastup manje. Najveću pobjedu Azerbajdžan je upisao u lipnju 1999. godine protiv Lihtenštajna, koji su svladali rezultatom 4:0, a najveći poraz doživjeli su 1995. od Francuza, koji su ih deklasirali s 10:0.

Osim nogometa, najpopularniji je sport na području Azerbajdžana hrvanje slobodnim stilom, u kojem su Azerbejdžanci osvojili ukupno 14 medalja, uključujući četiri zlata na OI otkako su se priključili Nacionalnom olimpijskom odboru.

Što se tiče nogometa, na području Azerbajdžana ukupno je registrirano preko 9 tisuća profesionalnih nogometaša, čime je nogometno udruženje najveće sportsko udruženje te države. Na klupskoj razini najuspješniji su Neftči i Karabah, a 2012. godine Neftči je postao prvi azerbejdžanski klub koji se uspio plasirati u grupnu fazu Europske lige. Dvije godine kasnije isti je uspjeh ponovio Karabah.

Linker
01. svibanj 2024 01:19