Neja Markičević/CROPIX
ATP ST. PETERSBURG

BAGHDATIS - TURSUNOV Turnir se otvara prvim kolom koje je dostojno i samog finala

Obojica igrača su u Americi pokazali dobar tenis, a dolaskom dvorane, njihova očekivanja još više rastu. Riječ je o vrlo talentiranim, iskusnim igračima te bi nas već u prvom kolu mogao čekati meč turnira
Piše: dvoznak.comObjavljeno: 17. rujan 2013. 11:01

Iako je kroz gotovo čitavu sezonu pokazivao napredak, dolaskom na američki beton Tursunov je podigao razinu za još jednu ljestvicu te ostvario vrlo dobre rezultate. Na četiri takva turnira ukupno je izborio čak 13 pobjeda te ponovno pričamo o Top 35 igraču. Gledajući njegove sposobnosti mjesto je to gdje Rus zasigurno pripada, no teška narav vrlo je često blokirala daljnji napredak.

Od turnira koje je odigrao posebno valja spomenuti onaj posljednji US Open gdje je bez ikakvih problema izborio treće kolo u kojem ga je čekao Gasquet. Vidjeli smo i više nego ravnopravan tenis od strane Rusa te se činilo da može čak i do pobjede, no potom su ponovno nastupile poznate "mušice" koje su mu u kombinaciji sa navodnim grčevima ipak donijele poraz. Naime, nakon izgubljenog seta Rus je osvojio drugi te učinio break u trećem, no potom je upao u crnu seriju koja je završila njegovom predajom u četvrtom setu.

- Na kraju trećeg seta osjetio sam da sam ozlijeđen. U četvrtom sam agresivnom igrom nekako pokušavao skratiti poene, no noge su mi se grčile i jednostavno se nisam mogao kretati. Nakon izgubljenog servisa shvatio sam da nemam više šansi i odlučio se na predaju kako ne bih dodatno pogoršao situaciju - riječi su Rusa nakon nepopularnog poteza.

Bilo kako bilo, pokazalo se da nije riječ o ničem ozbiljnijem te su ubrzo krenule njegove pripreme za posljednji dvoranski dio sezone, uvjete na kojima on također može mnogo. Prvi na redu je ovaj turnir na kojem će nastupiti sedmi put, a dosad kao najveći domet pamti polufinale 2010. i četvrtfinale 2007. godine.

Ždrijeb ga u prvom kolu nije previše mazio te mu je donio vjerojatno najkvalitetnijeg igrača ovdje koji nije nositelj: Riječ je o Baghdatisu kojeg i sam mnogo cijeni te ima samo riječi hvale.

- Igrao sam protiv Baghdatisa nekoliko puta i znam o kakvom je igraču riječ. Odigrao je vrlo dobro na US Openu gdje je namučio Wawrinku koji je kasnije otišao skroz do polufinala. Stoga je ovo za mene vrlo težak ždrijeb, no što je tu je - zaključio je Tursunov misao o svojem prvom protivniku.

Što se tiče same sezone Baghdatisa, ona nije nimalo sjajna što potvrđuje i pad na 46. poziciju, a valja svakako izdvojiti negativan niz koji mu je praktički obilježio pola sezone. Naime, od dvoranskog turnira u Rotterdamu sredinom drugog mjeseca sve do Washingtona koji se igrao početkom prošlog mjeseca Cipranin nije upisao ATP pobjedu te je ušao u iznimno negativan niz od čak 11 uzastopnih poraza na tom nivou. Prekinuo ga je dolaskom američkog betona na kojem izuzev spomenutog Washingtona treba spomenuti i posljednji nastup na US Openu.

Tamo je vrlo lako prošao dva kola od kojih posebno treba izdvojiti uvjerljivu pobjedu nad Andersonom, da bio potom pružio vrlo dobar otpor kasnijem polufinalistu Wawrinki.

- Mislim da sam na US Openu stvarno igrao dobar tenis. Moja prva dva nastupa su bila fantastična i vratio sam mnogo samopouzdanja. U meč sa Wawrinkom sam ušao malo sporo, no uhvatio sam ritam i bilo je sjajnog tenisa. Stoga sam nakon svega zadovoljan ovakvim tenisom i nadam se uspješnom nastavku sezone - riječi su Cipranina po kratkom povratku kući.

U dvorani je i on kroz karijeru prolazio dobro, ali na ovom turniru ga još nismo imali priliku vidjeti. No zato je već tri puta igrao protiv današnjeg protivnika (svaki put na otvorenom betonu), a pobjede je upisao u dva posljednja nastupa. Po svemu sudeći, ovdje bi nas mogao čekati vrlo zanimljiv i izjednačen tenis te susret koji je možda dostojan i samog finala.

Linker
21. svibanj 2024 14:47