Pedja Milosavljević/Cropix
POTPUNO NEČUVENO

BARAKUDE ĆE SE OPET NADMETATI U SKUPINI SA SRBIMA, ALI - SAMO U SRBIJI?! Ovo je dokaz da je krovna vaterpolska organizacija dotaknula samo dno

Piše: Dean BauerObjavljeno: 29. rujan 2019. 14:53

Baš kao i prošle godine, ždrijeb FINA-e (Međunarodne organizacije vodenih sportova), spojio je prošlosezonske finaliste Svjetske lige, Hrvatsku i Srbiju u istu skupinu. Njima će još društvo činiti Nizozemska. No, to je samo površina velikih promjena koje je osmislila, dosta nelogično ako je slobodno primijetiti, krovna vaterpolska organizacija.

Naime, ove sezone će se temeljem ideje FINA-inih čelnika, unutar skupine igrati samo tri kola, a kako svaku skupinu čine po tri momčadi, to znači da će svaka reprezentacija odigrati po dvije utakmice. Jednu doma, drugu u gostima, ali to dalje i znači da će s jednim suparnikom igrati samo u gostima.

Tako će primjerice Hrvatska u skupini doma imati Nizozemsku, ali ćemo u goste puno težoj momčadi kakva je Srbija. Nije to sve. U četvrtfinalu, a iz svake skupine idu po dvije momčadi, će se i opet igrati samo jedna utakmica (!?) što stavlja reprezentacije u neravnopravan položaj.

Skupina C u kojoj je Hrvatska će se križati sa skupinom D ili onom u kojoj su svjetski doprvak Španjolska te Crna Gora. Da bi u četvrtfinalu Barakude bili domaćini, valjalo bi osvojiti prvo mjesto u skupini, a to znači dobiti Nizozemsku doma (očekivano) i Srbiju u gostima (puno teže).

Split, 010719.
Vaterpolska utakmica izmedju Hrvatske i Njemacke odigrana je na bazenu Jadrana na Zvoncacu.
Na fotografiji: Andro Buslje
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Jakov Prkic / CROPIX

Doduše, koliko smo upućeni, Hrvatska bi tu utakmicu mogla ipak odigrati s B-postavom jer če u to doba Barakude biti u punom jeku priprema za nadolazeće EP u Budimpešti (siječanj 2020.). Svjetska organizacija inzistira na odigravanju Svjetske lige unatoč silno zgusnutom kalendaru natjecanja. U prosincu ove godine je juniorsko SP u Kuvajtu, u siječnju 2020. je spomenuto EP seniora, u ožujku i predolimpijski turnir u Rotterdamu, a onda bi se u ožujku imala odigrati još četvrtfinala, pa u travnju polufinala... Uz sve europske kupove i nacionalne lige, suludi ritam koji je nemoguće izdržati, pratiti, gledati.

Da je FINA u ozbiljnim problemima, doznajemo i iz toga da su prije koji tjedan vabili za nastup u Svjetskoj ligi čak i Veliku Britaniju, ali su ih ovi nonšalantno odbili. Stoga se ne bi iznenadili da mnoge jake reprezentacije odluče igrati Svjetsku ligu s B-postavama, baš kao Mađari ove godine na samom završnom turniru.

Skupine i raspored Svjetske lige

SKUPINA A - Grčka, Italija, Gruzija

SKUPINA B - Mađarska, Rusija, Francuska

SKUPINA C - Hrvatska, Nizozemska, Srbija

SKUPINA D - Španjolska, Crna Gora, Ukrajina

Natjecanje će početi 12. studenog i tada će, u 1. kolu Hrvatska biti slobodna budući da će se sastati Nizozemska i Srbija u Nizozemskoj. Ujedno, predviđeno je od FINA da se utakmica u Srbiji između domaće vrste i Hrvatske odigra 29. prosinca, a ne kako je prvotno predviđeno 17. prosinca, zbog ranije dogovorenih obveza obiju momčadi.

Parovi i termini skupine C

1. kolo, 12. studenog 2019: Nizozemska - Srbija

2. kolo, 29. prosinca 2019: Srbija - Hrvatska

3. kolo, 11. veljače 2020: Hrvatska - Nizozemska

Četvrtfinale, 17. ožujka

A1 - B2

B2 - A2

C1 - D2

D1 - C2

Linker
19. travanj 2024 03:56