Boris Kovacev / CROPIX
STRUČNA ANALIZA

Barić uoči dvoboja klubova koje je vodio: 'U Salzburgu najviše vjerujem u Soudanija'

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 21. listopad 2014. 14:12

Otto Barić bio je trener i Dinama i Salzburga. S klubom iz Mozartova grada bio je i u finalu Kupa Uefa, izgubio je protiv Intera. Ali, bilo je to vrijeme nogometne euforije u Gornjoj Austriji, vrijeme nevjerojatne popularnosti Otta Barića. 1996. godine bio je i trener Dinama, ostat će zapamćen da je osvojio prvenstvo s prednošću od 21 boda ispred Hajduka, ali i da nije uspio prebroditi europsku prepreku - Spartak u Moskvi.

Danas je u nogometnoj mirovini, ali izuzetne mentalne svježine, u tijeku svih nogometnih zbivanja. Naravno da je gledao utakmicu Zadar - Dinamo. Je li taj meč razlog optimizma ili razlog strepnje uoči utakmice u Salzburgu?

Rutinski posao

- Po klasi igrača Dinamo je bolji, ali Salzburg bolje drži formu. Istina, Dinamo je napravio koračić naprijed, ali neke utakmice su mi čudne. Dinamo, na primjer, igra u Ponikvama i muči se, jedva dobije utakmicu, a Salzburg igra isto s takvim suparnikom i pobijedi 12-1. Bojim se, ako Dinamo ne bude pravi, izgubit će s dva, tri gola razlike.

U Zadru je Dinamo rutinski obavio posao, čak ne bi bili nesretni ni da su igrali neodlučeno. S obzirom na Ćiru... Ali, Dinamo je jači, Dinamo je napravio sve što treba. Žao je Otti Ćire, ali mora reći - momčad Zadra je fizički potpuno nespremna. Ćiro je rano morao mijenjati igrače, a šestorica igrača u finišu utakmice nisu mogli niti hodati. Ne trčati, već ho-da-ti! Bojim se za Zadar, jer su njihovi konkurenti fizički spremniji, čak i Slaven koji su deklasirali, kaže Barić.

- Dinamo je čuvao nekoliko igrača, mora u Salzburgu biti bolji jer ovo nije bila ‘zdrava’ proba.

Izjednačena utakmica

Salzburg ima dvojicu igrača u top-formi, Soriana i Sabitzera?

- Nisu u top-formi, ali su bolji nego prije mjesec dana kada su doživjeli pet poraza. Bit će to izjednačena utakmica.

Vjerujete li Soudaniju, Wilsonu, Čopu?

- Vjerujem uglavnom Soudaniju! Wilson nije neka garancija, a Čop već dugo posti. Najviše bih vjerovao - Kramariću! Mogli su ga imati, takve igrače ne pušta se iz kluba. Ja ću se u Salzburgu vjerojatno susresti sa Zdravkom Mamićem i pokušat ću mu sugerirati kako bi Dinamo bio bolji. I još jedan detalj: zašto je Salzburg u prednosti? Imaju bolju publiku, stadion je već rasprodan, Salzburg je sređeniji i bogatiji klub...

Utakmica hrvatske reprezentacije na San Siru nije utakmica istine Nike Kovača, ali pobjeda u Milanu znači da su za nas kvalifikacije gotove?

- Kovač u Milanu nije favorit, ali ni autsajder. Hrvatska ima igru za Italiju. Ovaj put uzet ćemo najmanje bod i kvalifikacije će biti gotove. Male ćemo ‘popapati’...

Ako se Zagreb ugasi, Ćiro ostaje u ligi

Razgovaramo u času kad je uhićen mecena NK Zagreb, Milan Bandić. Može li se taj klub spasiti bez Bandićeve injekcije?

- Žalosno je ako jedan klub, koji je u moje vrijeme imao prosjek gledatelja 8000 u drugoj ligi, da takav, renomirani klub ovisi o jednom političaru. Želim Milanu Bandiću sve najbolje, želim da sutra opet trči po Medvednici, međutim,stvarno je žalosno da je NK Zagreb ovisan o politici.

Žalosno je da će se taj klub najvjerojatnije ugasiti, ali u svemu tome ima i jedna dobra stvar. Ugasi li se NK Zagreb, Ćiro će ostati u ligi...

Linker
03. svibanj 2024 16:52