FEUDALCI I KMETOVI

Bayern zlostavlja sve u Bundesligi: 'Obrana naslova je čudesno postignuće'

Kao što su navijači u Bundesligi već navikli, prvenstvena je utrka završena u travnju. Četiri kola prije kraja, Bayern slavi treći uzastopni naslov nakon što je drugoplasirani Wolfsburg kiksom u Mönchengladbachu (0-1) izgubio matematičke izglede da ih sustigne.
Piše: Tihomir HrgaObjavljeno: 27. travanj 2015. 21:14

Ništa senzacionalno ni zanimljivo, rekli bismo, budući da Bavarci već tri godine zlostavljaju konkurenciju i pretvaraju njemačku ligu u poznatu igru feudalca i kmetova. U ugovoru Pepa Guardiole obveza osvajanja naslova jednako je samorazumljiva kao i zadaća da se svaki dan pojavi na treningu. Pitanje je samo - kada će biti službeno.

- Obrana naslova je čudesno postignuće. Svaka čast treneru i momčadi, bili su fantastični cijelo vrijeme, i to u sezoni nakon Svjetskog prvenstva na kojem smo imali puno igrača u akciji - podsjeća predsjednik Bayerna Karl-Heinz Rummenigge.

Otkad je Borussia Dortmund skinuta s trona, Bundesliga je postala predvidljivija od HNL-a. Računajući trenutnu prednost ispred Wolfsburga, Bayern je u tri sezone akumulirao 59 bodova viška te u 98 utakmica zabio 269 golova - više od 2,7 po utakmici. Od travnja 2012. do danas samo je pet puta poražen u domaćem prvenstvu.

Minhenski je div osim toga opet u lovu na trostruku krunu. Prije polufinala Lige prvaka protiv Barcelone, već danas će igrati polufinale DFB kupa s Borussijom. Guardiola je svjestan da je letvica uvijek postavljena na 'visini rekorda'.

- Znam u kojem sam klubu i znam da ovdje nije dovoljno osvojiti prvenstvo i kup. Klubove poput Reala, Barcelone i Bayerna može zadovoljiti samo trostruka kruna - rekao je Pep nakon ždrijeba Lige prvaka.

Njegovu je neskrivenu frustraciju katkad lako shvatiti. Jedan je poraz u najvećim klubovima obično dovoljan da se počnu preispitivati kvalifikacije trenera, a istovremeno se očekuje da u prvenstvu iz tjedna u tjedan pumpaju gol-razliku, drže istu formu bez obzira na suparnike i budu savršeno podmazani stroj kad se pojave u Europi. Sve manje od toga - premalo je.

Visokim očekivanjima unatoč, Guardiola ovog proljeća nije napravio pogrešan korak. U Bundesligi je zadnji gol primio sredinom ožujka, a samo u ovoj godini bilježio je pobjede od 6-1 (Porto), 7-0 (Šahtjor), 6-0 (Paderborn), 8-0 (HSV)… Ipak, od tri cilja prekrižio je tek jedan.

Bayernova prednost u protekle tri sezone

2014./15. +15*

2013./14. +19

2012./13. +25

ukupno +59

Linker
09. svibanj 2024 06:49