PORUKA KOVAČU

Belle: 'Kamerun nema igrače poput Modrića i Mandžukića. Eto’o? On više nije mlad...'

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 10. prosinac 2013. 13:12

Henri Belle je već tri godine u Hrvatskoj, u hrvatskom nogometu. Najprije u Istri 1961 gdje je došao kao nepoznat nogometaš, ali se brzo afirmirao i ljeta 2012. godine postao tražena roba na nogometnom tržištu. Činilo se da će u Hajduk, međutim, on se predomislio i potpisao za Split. Od tada je odigrao 48 utakmica za Crvene u HNL-u i devet puta bio strijelac uz šest asistencija. Puno ili malo, procijenite sami, no to ionako nije tema ovoga razgovora. Belle je Kamerunac, dolazi iz zemlje protiv čije će reprezentacije igrati Hrvatska na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

- Kad je bio ždrijeb, rekao sam cimeru Antoniju Mršiću da će Kamerun biti u skupini s Brazilom i Hrvatskom . Kad su kao posljednju u toj skupini izvukli Hrvatsku, Mršić mi je rekao da sam lud.

Lud ili normalan, svejedno, Belle je imao dobar osjećaj. Što mu kaže osjećaj tko će proći?

- Bit će teško za sve, osim za Brazil. Brazil je veliki favorit. Hrvatska, Kamerun i Meksiko imaju podjednake izglede, ali puno toga će ovisiti o prvim utakmicama. Dakle, logično je misliti da će Hrvatska izgubiti od Brazila i to će je staviti pod pritisak za ostatak turnira. Tko dobije u utakmici Meksika i Kameruna, imat će dobre opcije za nastavak.

Tko je bolji, Hrvatska ili Kamerun?

- Obje reprezentacije imaju povijest na Svjetskim prvenstvima, odnosno imaju uspjehe. Hrvatska je bila treća 1998. godine, poražena je od kasnijih svjetskih prvaka Francuza, a Kamerun je bio u četvrtfinalu 1990. i ispao također od kasnijih pobjednika Nijemaca.

Čekaj malo, Henri, nisi u pravu. Kamerun je izgubio od Engleske, vjeruj nama, ti si tada imao samo godinu dana.

- Dobro, možda sam pogriješio, ali to ne mijenja previše. Kamerun ima mladu momčad, mislim da je Hrvatska individualno jača. U sredini terena su odlični Modrić i Kovačić, njega jako poznajem iz Dinama. Sviđa mi se i Mandžukić, sjajan napadač. Kamerun nema takvih igrača, Eto’o je briljantan, ali više nije mlad, ne znam kako će podnijeti napore turnirskog igranja.

Lavovi su mladi, naglašava Belle. Volker Finke imat će posla da ih sredi, ali njemački izbornik već je pokazao djelić repertoara i u kojem smjeru namjerava ići.

- Kamerun je posljednje utakmice igrao sa samo jednim napadačem, Webom iz Fenerbahčea, a sredinu terena je popunio s pet igrača. Eto’o ima slobodu kretanja, dok trojac Makoun, Song i Enoh prvenstveno razmišljaju o obrambenim zadacima.

Hoće li klima u Brazilu pogodovati kamerunskim igračima?

- Sumnjam. Svi najvažniji Kamerunci već dugo igraju u Europi, to nam ne može biti prednost.

Linker
03. svibanj 2024 12:00