REUTERS/Alex Grimm (AUSTRIA) / REUTERS
EKSKLUZIVNO ZA SN

BILIĆ IMA RECEPT ZA OPASNE DANCE 'Ova generacija se kalila, veselila i patila, smijala i plakala, ali sada je svjesna što treba napraviti za uspjeh!'

Piše: Slaven BilićObjavljeno: 01. srpanj 2018. 20:15

Kad govorimo o Danskoj, onda je to tipična skandinavska momčad, što se tiče mentaliteta, organizacije igre, kompaktnosti i odgovornosti u igri bez lopte.

Doduše, i Skandinavci tu variraju, jer ako usporedimo Šveđane, Dance i Islanđane, potonji su najtvrđi i tjelesno superiorniji od svih Skandinavaca. No, najmanje nude neočekivanog u igri sa loptom. Šveđani i Danci imaju bolju individualnu klasu u zadnjoj trećini terena pa su posljedično opasniji za gol protivnika (iako to Danci nisu do sad naročito pokazali ).

U fazi obrane Danska je čvrsta, sa devet igrač iza lopte (poglavito protiv Fancuske). Naprijed ostaje samo špic (Cornelius ili Jorgensen), a i on se često vraća do protivničkog zadnjeg veznog ako protivnik ima dugi, kontinuirani napad. Ostalih devet igrača je u bloku, u rasporedu 4-1-4, gdje je Christiansen ( po vokaciji stoper) ispred obrane i drži balans momčadi.

 Ritzau Scanpix/Lars Moeller via REUTERS ATTENTION EDITORS
REUTERS

Nemaju brzinu

Kad je protivnik blizu zadnje trećine, brane se dosta duboko, pomalo staromodno engleski. Bekovi drže vrhove šesnaesterca i približavaju se stoperima, pa 4 zadnja igrača djeluju dosta usko. Bokove ostavljaju svojim krilima (Sistu i Poulsenu, ili Braithwaiteu) i skupa sa stoperima brane centaršut. U tome su dosta dobri.

No, to im je i nedostatak kad uzmu loptu. Iako imaju dobru tranziciju, Sisto i Poulsen su izuzetno duboko (i bočno) kad dođu u posjed. Sisto je hitar, neugodan dribler. Međutim, većinu svojih driblinga radi duboko u svojoj polovici sto jest atraktivno, ali potpuno bezopasno za protivnika ( naravno ovo sve govorim u perspektivi ako protivnik digne bekove kao što su protiv njih radili Francuzi, a i mi tako igramo).

Mogu izaći i preko Christiansena i vrlo pokretljivog i tehnički dobrog Delaneya, ali samo ako protivnik ne napravi pritisak. Ostaje im duga lopta na špica. I Cornelius i Jorgensen su jaki, pokretljivi, dobri u skoku, mogu zadržati loptu, ali nemaju brzinu za pobjeći našim stoperima.

REUTERS/Maxim Shemetov
REUTERS

Dva mundijalska lica

Ostaje Eriksen. Velik igrač, priznata klasa, jedan od najboljih igrača Tottenhama. Naravno da mu je u Spursima lakše igrati, jer je okružen boljim suigračima. Radi se o hitrom igraču vrhunske tehnike I udarca, s fenomenalnim kretanjem između linija i odličnim tajmingom dolaska u protivnički šesnaesterac, a u kojem je izvanredan egzekutor. Ovdje je pokazao dva lica. Protiv Australije je u prvom poluvremenu bio drugi špic (iza Jorgensena). Kao takav je malo na lopti (jer Danska ne igra na posjed, i nema takve suigrače koji ga mogu “naći” između linija), ali je izuzetno opasan za gol. Sjetimo se samo gola kad mu je Jorgensen spustio loptu. Izvanredan tajming dolaska, hitrina i fenomenalna egzekucija. Jako ga je teško spriječiti u tome. Stalno trčkara oko 16 m, osjeti prazan prostor, izuzetno je hitar pa pobjegne čuvaru, a kako je tehnički izvanredan ne treba mu dodir viška da se dovede u situaciju da ga protivnik stigne.

Na istoj utakmici se u 2. poluvremenu vratio dublje u sredinu gdje je bio češće na lopti, pokušavao je povezati akcije Danaca, ali je bio potpuno bezopasan za gol protivnika.

Mogu iznenaditi

Dakle, Danska igra jednostavno. Najčešće stoper Kjaer ili golman Schmeichel (izuzetne duge lopte, odličan vratar,) dugom loptom traži špica, ili na desnom krilu visokog Poulsena. Tamo se grupiraju igrači sa ciljem da uzmu drugu loptu i tako počnu napad. Na svojoj polovici uopće ne riskiraju, osim ako ih protivnik totalno ne pusti.

Danci puštaju bok, vjeruju u svoju obranu kaznenog prostora, pa bi nam prevagu (osim naše uobičajene kvalitete u vezi) mogli donijeti bekovi. Učinili bi to pravovremenim dolaskom (ne prerano da ne naprave “cep”) i ubačajem, ili ulaskom u šesnaesterac, sami, a i u suradnji s krilima kreirajući 2-1 situacije na bokovima.

Izuzetno ce bitnu ulogu imati i stoperi u hvatanju njihove izbijene lopte, tako da nam omoguće ponovni napad i veći pritisak na suparnika. Tako bi spriječili da njihov napadač zadrži loptu, iznudi faul ili još gore, otvori kontru.

Rostov na Donu, Rusija, 260618.
Stadion Rostov Arena.
FIFA World cup 2018.
Nogometna utakmica 3. kola, skupine D, svjetskog nogometnog prvenstva FIFA 2018, Island -  Hrvatska.
Na fotografiji: Slavlje igraca nakon pobjede Hrvatske nad Islandom rezultatom 2:1 , Filip Bradaric, Milan Badelj, Ivan Perisic
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX / CROPIX
Hrvatska

Bolji smo od Danaca. Ne samo na papiru, nego i u dosadašnjim utakmicama na SP. Ako budemo igrali hrabro, odgovorno, ali i pozitivno drsko, odnosno budemo li kao do sada na SP, trebali bi proći.

No, Danci su dovoljno dobri da nas iznenade u jednoj utakmici. Moramo im odgovoriti trkački, u izravnim duelima i u tranziciji. Samo tako ce nasa kvaliteta, koju oni nemaju, doći do izražaja i prevagnuti. Ipak, nužan je oprez!!! Hrvatska ne gubi puno utakmica u kvalifikacijama. Jednu, ili dvije. No, zadnjih nekoliko godina izgubili smo od Norveške ( kvalifikacije 2014), Islanda (kvalifikacije 2018), a remizirali s Finskom (kvalifikacije 2018). Sad na SP-u Island nas je opet namučio. Sve Skandinavske momčadi, a kojima u svakom od tih susreta nismo parirali upravo u gore navedenim im vrlinama.

Ova generacija se kalila, veselila i patila, smijala i plakala, da bi napokon došla do trenutka u kojem je apsolutno svjesna sto treba napraviti za uspjeh. Takav dojam ostavlja. Možemo im samo poželjeti sreću i zaželjeti da nas nastave činiti ponosnima kao i do sada. Sretno!

Linker
20. travanj 2024 05:07