Drago Sopta/CROPIX
DVOJBA OKO SRNE

Bilić: Ne bojim se ničega, važno je završiti akciju, makar lopta otišla na 25. red tribina

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 09. lipanj 2012. 17:14

Iako nije bilo u programu, Slaven Bilić se, ipak, u subotu sastao s hrvatskim novinarima. Istina, nismo sjeli u “Whisky bar”, predložio nam je petominutno druženje na “kantunu” hotela u kojemu je smještena hrvatska reprezentacija. Obavili smo to ‡ stoječki! Kao i obično, bio je zakopčan do grla, u startu je najavio da nam sastav neće otkriti. Kada smo ga opomenuli da je irski izbornik, svim mastima premazani Trapattoni, svoju postavu izdiktirao prije tjedan dana, samo se nasmijao:

- Mogao sam i ja to reći prije dva tjedna, pa promijeniti, kao što će i Trapattoni vjerojatno mijenjati…

Izbornik skriva sastav kao zmija noge. U toj igri skrivača s Trapattonijem, u njegovoj koncepciji sve se vrti oko Darija Srne, jer je rezolutno odbio komentirati na kojoj poziciji će zaigrati kapetan.

- Kada bih vam to rekao, otkrio bih vam praktički sve!

Logično bi bilo da Srna igra na poziciji bočnog ofenzivnog igrača, jer bi svojim centaršutevima “hranio” i Nikicu Jelavića. No, sve se glasnije govori da će izbornik vratiti Srnu na beka. “Beckhama na beaka”, to ne zvuči baš logično. U tom slučaju iz momčadi će ispasti Domagoj Vida, dva stopera će biti Ćorluka i Schildenfeld, a na poziciji lijevog beka ordinirat će Strinić. Nisam siguran da je to najsretnije rješenje, jer, nogometaš tako plemenitog centaršuta, koji se doista može mjeriti s Beckhamovim iz njegovih najboljih dana, pokrivat će poziciju, na kojoj je bilo i sretnijih rješenja. Logično zvuči objašnjenje da Srna na toj poziciji igra i u Šahtjor, ali, kada podvučete crtu, zvuči i prilično šuplje. Ako se Bilić doista odluči za takvu postavu, na poziciji desnog ofenzivnog igrača zaigrat će Ivan Rakitić, a na lijevoj strani Ivan Perišić. Ako netko pita za Niku Kranjčara, našeg najboljeg strijelca u kvalifikacijama, njegova pozicija se zove - “džoker zovi”.

Slaven Bilić se proteklih dana uglavnom bavio studiranjem irskih igrača.

- Puno je pretpostavki kako će Trapattoni sastaviti momčad. Po jednoj verziji i s jednim napadačem (Robbie Keane), te Damienom Duffom iza njegovih leđa, a na bokovma s McCleanom i McGeadyjem. Iako će vjerojatno početi s dvojicom napadača, Keaneom i Doyleom, koji je Trapattonijeva slabost. Zapravo, cijelo vrijeme razmišljam kako ih probiti…

Bilo bi lakše da je na raspolaganju Ivica Olić, koji irskoj obrani ne bi dao disati, a osim toga ‡ sigurno bi probio zeleni blok.

- Ne zaboravite, primili su samo tri gola, trebat će nam i puno sreće!

Slaven Bilić je potpuno usvojio rječnik Zorislava Srebrića, tako da iz polsatnog intervjua možete izvući tek nekoliko jasnih rečenica. Jedna od njih odnosi se i na Vedrana Ćorluku:

- Odlučio sam da ću sačuvati Ćorluku od bilo kakvog rizika, ali on tvrdi da je potpuno zdrav i želi trenirati…

Bojite li se ove utakmice?

- Ne bojim se ničega, jedino me strah da ne gubimo previše lopti oko centra. Važno je završiti akciju, makar lopta završila u 25. redu tribina.

Iako o tome nitko ne govori, još jedan nogometaš je u velikoj drami. Joe Šimunić, zasad, nije na mapi. Stari dobri Joe je ispao iz momčadi nakon 95 utakmica u hrvatskoj reprezentaciji, kandidat za članstvo u Klubu 100, ali, istisnuo ga je Schildenfeld. Čuo sam da je vrlo neraspoložen, a da ne bi kvario atmosferu defetizmom, koji kaplje iz njegove povrijeđene duše, odbio je intervju za Jutarnji list. Kada je shvatio da je rezerva, nije mu bilo do praznih razgovora. Shvatio sam ga…

Slaven Bilić još nije ni igračima izdiktirao sastav. Jučer sam na kavi susreo Nikicu Jelavića, nije znao hoće li početi utakmicu ili ne.No, valjda to nije upitno.

Linker
13. svibanj 2024 12:39