Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images
BORNA SOSA ZA SN

BIO JE U NEMILOSTI TRENERA, PRIČALO SE I O ODLASKU, A SADA JE POSTAO DIO UDARNE MOMČADI Bivši dinamovac: 'Nadam se da bih mogao postati tajno oružje'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. srpanj 2019. 17:36

Sjajno je krenulo za Bornu Sosu i njegov Stuttgart! Na otvaranju drugoligaške sezone pobijedili su Hannover, izravnog suparnika za povratak u 1. Bundesligu (2:1). Sosa je bio među najboljima na travnjaku, u defenzivi neprijelazan, a ofenzivno ubojit. Upravo je on bio pokretač akcije i asistent Mariju Gomezu za prvi pogodak i vodstvo Švaba.

- Nakon utakmice Gomez mi je rekao da me voli, ha-ha-ha... Tri sam utakmice igrao s njim, a dva sam mu puta asistirao - javio nam se jučer dobro raspoloženi Sosa.

Veliki problemi

Prošle je sezone imao velikih problema s minutažom, odigrao je tek 613 minuta, a ove sezone, pod vodstvom novog trenera Tima Waltera, dio je udarne jedanaestorice. Od prve utakmice, od prve minute.

- Eto, mogu kazati da je sve zaista sjajno krenulo. Trener je nakon utakmice bio zadovoljan jer nam je to bila jako bitna utakmica. Sam je start prvenstva, a mi smo dobili momčad koja se, poput nas, bori za povratak u Bundesligu. To je, zapravo, bila, da je tako nazovem, prvoligaška utakmica u drugoj ligi. Bilo nam je iznimno bitno startati pozitivno, s trijumfom. Tako je i završilo, najbolje moguće.

STUTTGART, GERMANY - DECEMBER 15:  Borna Sosa of VfB Stuttgart celebrates following his sides victory in the Bundesliga match between VfB Stuttgart and Hertha BSC at Mercedes-Benz Arena on December 15, 2018 in Stuttgart, Germany.  (Photo by Christian Kaspar-Bartke/Bongarts/Getty Images)
Christian Kaspar-Bartke/Bongarts/Getty Images

Status mu se od prošle sezone, očito, promijenio, od prve minute u prvoj utakmici znači da ima povjerenje novog trenera.

- Da, definitivno... Za mene je ovaj početak sezone zaista bio idealan. Nadam se da će tako biti i dalje. Vidjet ćemo... Znate kako je, bolje ništa ne pričati, da nešto ne zacopram. Idemo polako, utakmicu po utakmicu, ne treba ništa prejudicirati, odlično se osjećam, zdrav sam, u formi, vjerujem da će tako i ostati.

Nakon Sosine sjajne partije na otvaranju prvenstva, jučer je u njemačkim medijima osvanuo sljedeći naslov: “Je li Borna Sosa novo tajno oružje Stuttgarta?” Koji je Bornin odgovor na to pitanje?

- Tajni agent, ha-ha-ha... Zgodan je taj naslov. Nadam se da bih mogao zaista postati tajno oružje. U prvoj i drugoj Bundesligi dosta se toga odvija baš preko bočnih pozicija, jer se jako agresivno igra u sredini travnjaka. Kad netko ima dobar centaršut, a kad momčad ima špicu kakvu imamo mi, a to je Mario Gomez, onda se zaista preko bokova može napraviti dosta toga.

Ono što je posebno impresioniralo jest činjenica da je stadion Stuttgarta na otvaranju sezone protiv Hannovera bio dupkom pun (52.000 gledatelja). Navijanje je bilo fanatično.

S našeg gledišta, pomalo čudno, jer Švabe su ispale u 2. ligu, a navijači za to ne mare, navijaju žestoko kao da se njihov klub bori za 1. mjesto u prvoj ligi.

Pula, 121018.
Stadion Aldo Drosina. 
Kvalifikacijska utakmica a mlade igrace U21 izmedju Hrvatske i Grcke za Europsko prvenstvo u Italiji. 
Na fotografiji: Borna Sosa.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

Sjajna podrška

- To je, zapravo, na neki način, nevjerojatno! Navijači Stuttgarta jedni su od najboljih navijača na svijetu. Njih ne zanima igraš li prvu ili drugu ligi, da tako kažem, svejedno im je igramo li protiv Prečkog ili Bayerna iz Münchena; navijaju kao da svaku utakmicu igramo finale Lige prvaka. Priznajem da sam ostao iznenađen, stvarno je bilo nevjerojatno na otvaranju naše drugoligaške sezone, očaravajuće. Velim, takvu podršku svih 90 minuta ima malokoji klub na svijetu. Svaka čast našim navijačima.

Prije nekog smo vremena pisali da je mladi hrvatski reprezentativac dobio ponude Šahtara, Atalante i Lillea! Sva tri kluba ove sezone igraju Ligu prvaka. Posebno se tu isticala ponuda Šahtara, koji bi ga svakako želio dovesti u svoje redove. Priču pojačava i činjenica da je u Šahtaru alfa i omega Darijo Srna, koji sigurno zna prepoznati pravog i kvalitetnog braniča.

Koliko znamo, ponuda Šahtara i dalje stoji, a isto i informacija da bi ga Stuttgart prodao upravo za onoliko koliko je u njega uložio, dakle 8 milijuna eura. Naravno, znate kako to biva, sad kad je postao član udarne jedanaestorice, kad je tako dobro odigrao na startu prvenstva, možda će Švabe podići odštetni zahtjev.

Logična odluka

Pitamo ga je li prelomio, ostaje li u Stuttgartu ili...

- Sve je još otvoreno, ali trenutačno sam fokusiran na Stuttgart. Vidjet ćemo što se može dogoditi, prijelazni je rok još dug.

Njegov veliki prijatelj, također bivši dinamovac Josip Brekalo, odlučio je ostati u Njemačkoj, u Wolsburgu. Kako komentira taj potez?

- Svidio mu se novi trener i nova momčad i po meni je to logična odluka. Wolfsburg je velik klub. Ove sezone igraju Europsku ligu, mislim da je to za njega možda i najbolja opcija. Njemu se sve odlično poklopilo - zaključio je Sosa.

Linker
14. travanj 2024 11:24