CROPIX
LUCHO ZA SPORTSKE

BIVŠI DINAMOVAC I VELIKI MILJENIK NAVIJAČA O ŠANSAMA VATRENIH PROTIV GENIJALCA 'Messi je možda najbolji, ali hrvatski zid u Rusiji će teško probiti'

ČAROBNJAK Bivši Dinamov Argentinac Luis Ibanez o najboljem igraču suparnika Vatrenih na SP-u u Rusiji
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. ožujak 2018. 19:23

Leo Messi je povijest. Već odavno je ušao u legendu, a sve što u nogometnom smislu bude autorizirao u budućnosti, bit će samo nastavak priče o nogometašu koji je obilježio najpopularniji sport na Globusu. Jučer smo pročitali jedan komentar koji je odisao posebnošću: “Messi je najnesretniji čovjek na svijetu, jer ne može sam sebe gledati uživo!”

Složili bismo se... U srijedu je zabio svoj 100. pogodak u Ligi prvaka protiv Chelsejaa. Do stotinu pogodaka stigao je u 123 utakmice Lige prvaka. Kakav prosjek, moj Bože... Vatreni će protiv Messija i Argentine morati igrati na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Na prvi pogled mogli bismo kazati “nek’ nam je Bog na pomoći”. Međutim, ima i Hrvatska svojih aduta.

A kad smo kod Hrvata i Messija, prvi svoj pogodak u Ligi prvaka zabio je baš - Hrvatu! Zbilo se to 2. studenog 2005. godine, kad je postigao treći pogodak u pobjedi Barce od 5:0 nad Panathinaikosom. Na golu grčkog kluba stajao je - Mario Galinović!

Čeznemo za naslovom

Na “temu Messi” jučer smo porazgovarali s bivšim dinamovcem, Argentincem Luisom Ibanezom.

- Gledao sam utakmicu Barcelona - Chelsea, kako bih mogao propustiti gledati Lea Messija? Dugo, dugo čekamo da budemo prvaci svijeta. Predugo... Mislim da je Svjetsko prvenstvo u Rusiji idealno mjesto da se naša čežnja, naše želje ostvare. S ovakvim Messijem Argentina može biti prvak svijeta - kaže Ibanez.

Ali, Lucho je ipak nakon te uvodne rečenice malo povukao ručnu...

- Kad vidite Messija i njegovu nogometnu genijalnost, onda je jasno da s najboljim igračem svijeta možemo do naslova. Međutim, ipak mislim da bez obzira što je čisti nogometni genij, neće moći sam. Morat će imati podršku ostalih. Makar, kad vidite Barcelonu, ponekad imate dojam da sve napravi sam, te da ta Barca bez njega ne bi bila ni blizu tako moćna. Kako čovjek igra, pa to je nevjerojatno. Samo molim Boga da takav genijalan dođe do Svjetskog prvenstva. U nevjerojatnoj je formi. Slažem se s Riom Ferdinandom koji je kazao kako se Ronaldo i Messi ne mogu usporediti, jer Messi nije s ovog svijeta. Baš je tako, sto posto...

Znamo da Vatrene očekuje sraz s Argentinom. Ibanez je dugo igrao u Dinamu, dobro poznaje hrvatski nogomet, hrvatske reprezentativce. Vidi li uopće igrača u Dalićevoj vrsti koji bi mogao zadržati ovakvog Messija? Na kompletnom Globusu nema igrača koji ga je uspio zaustaviti u većini utakmica.

- Iako Messi izgleda nezaustavljivo, postoji mogućnost da ga se zaustavi. Jer kad ne bi bilo tako, kad bi on na svakoj utakmici zabio gol ili dva, onda bismo već sad znali tko je prvak svijeta, zar ne? Hrvatski izbornik sigurno će složiti taktiku protiv Messija, taktiku koja bi ga koliko-toliko mogla limitirati. Nisam trener, ali sasvim je jasno da se njega treba čuvati s više igrača, ad tako kažem, treba ga se okružiti. Zapravo, najbitnije je što je više moguće spriječiti da lopta dođe do Messija. Kad dođe, onda je već teže. No, naravno, sve momčadi svijeta, sve reprezentacije svijeta pokušavaju smisliti taktiku protiv njega. Rijetko je tko uspio.

Kaže da se rijetko u tome uspijeva...

- Recimo, događa se ne nekim utakmicama da uopće neko vrijeme ne primi loptu, trči, otkriva se, a onda kad je primi, dribling i - boom! Nema te više, eto ti gola, možeš mu staviti soli na rep. Tako da i onaj moj prijedlog da se zaustavi dotok lopte, očito ima mana, ha-ha... U Barceloni igra na idealnoj poziciji za njega, slobodan je, ima potpunu slobodu i tu je nezaustavljiv. Igra po cijelom terenu i radi što hoće, Konkretno, možete nekog lijevog braniča zadužiti da ga prati, ali što je jadan bek, kad on ode na drugu stranu, pa neće valjda trčati za njim? Ako staviš veznog igrača, opet ista priča. Teško ga je pratiti...

Zagreb, 211009.
Zracna luka Pleso.
Odlazak nogometasa Dinama u Amsterdam na utakmicu 3. kola lige UEFA-a protiv Ajaxa. 
Na slici: Leandro Cufre i Luis Ibanez.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX / CROPIX
Leandro Cufre

Hrvatska može dobiti

Međutim, veli Ibanez da bi hrvatska obrana mogla naći barem nekakav ključ koji bi zaključao vrata Messiju.

- Hrvatska ima odlične igrače u obrani. Vrsaljko, Ćorluka, Lovren, Vida... Sve su to vrhunski igrači. Ako budu radili skupa, mogu ga “rješavati”. Možda i ne, ne znam. Ali znam da ga jedan igrač nikada neće moći zaustaviti.

No, Ibanez kaže da u slučaju da Messi i bude koliko-toliko zaustavljen, postoje drugi igrači Gaučosa koji svakome mogu presoliti juhu.

- Argentina ima još sjajnih igrača, Sergio Aqüero može jednim potezom odlučiti utakmicu. Higuain igra sve bolje i bolje. Konačno, koliko je Argentina jaka najbolje će pokazati činjenica da Dybala gotovo sigurno nema mjesta u udarnih jedanaest. Nego, u Argentini se priča da Dybala uopće neće imati mjesta u avionu za Rusiju!

Priča Ibanez da Argentina s ovakvim Messijem može do kraja, ali da neće kazati da je najjača na svijetu.

- Neću tvrditi da je Argentina najjača na svijetu. Teško je to kazati. Messi je najjači na svijetu, ali nisam siguran da je Argentina kao momčad najbolja. Vidjet ćemo hoće li u Rusiji uspjeti pokazati da su najjači. Neću biti previše mudar ako zaključim da će biti najbolji ako osvoje naslov, zar ne?

Možete li zamisliti da Hrvatska pobijedi Argentinu s Messijem?

- Mogu! Zašto ne? Hrvatska ima top momčad, jednu od najboljih na svijetu. I ne govorim to zbog toga što se osim Argentincem osjećam i Hrvatom. Čak bih Hrvatsku mogao usporediti s Argentinom. Stvorena je skupina igrača koja je uvijek tu, praktički na akcije reprezentacije uvijek dolaze isti igrači. Svi su prijatelji, dugo godina igraju skupa, tu je Hrvatska identična Argentini. Postoje igrači koji su tu dugi niz godina, oni su kao obitelj. To je vrlo važno, zato držim da će utakmica Hrvatska - Argentina biti pravi spektakl - zaključio je Ibanez.

Linker
03. svibanj 2024 00:28