REUTERS/Alberto Lingria
ŽELJKO PETROVIĆ ZA SN

BIVŠI DINAMOVAC U NIZOZEMSKOJ LIGI: 'AJAX NE MOŽE ODBITI MILIJUNSKE PONUDE, OTIĆI ĆE IM NEKI IGRAČI' Otkrio ključnog člana senzacije iz Amsterdama

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. travanj 2019. 13:05

Crnogorac Željko Petrović, negdašnji nogometaš zagrebačkog Dinama, pomoćni je trener Utrechta, u kojem radi s Dickom Advocaatom i dakako odličan poznavatelj nizozemskog nogometa. S Erikom ten Hagom, trenerom Ajaxa, hita ove sezone Lige prvaka, igrao je zajedno sredinom devedesetih u RCK Waalwijku.

- To što je Ajax izvrstan nije od jučer, to traje pedesetak godina. Dogodi se da nema talenata, da neka generacija ne bude tako uspješna, ali nastavili su raditi sa svojom istom strukturom i ono što su uvijek činili, pa im je sad došla izvrsna ekipa, doveli su usto dvojicu starijih igrača, Blinda iz Manchester Uniteda i Tadića iz Southamptona i eto rezultata - javio se Petrović iz Nizozemske.

No, drukčija su vremena, ni u doba naraštaja Johana Cruyffa, ni u eri iz devedesetih braće De Boer, Overmarsa, Kluiverta… nije bila tako drastična financijska podjela u nogometnoj hijerarhiji na uzak krug dominantnih i niži sloj u koji je pao i Ajax. Malotko je očekivao da ćemo ga opet vidjeti na takvim visinama.

Screenshot

Kako oni žele

- Prvo, momci znaju igrati, drugo hrabri su, treće ne prilagođavaju se drugom, nego i u Torinu, i u Münchenu, i u Madridu igraju kako to oni žele. Ako protivnik misli da ih može dobiti lagano, da ne treba igrati presing sto posto, onda je propao. I to totalno. Sakriju ti loptu, ‘ubiju’ te jer trčiš 60-70 minuta bez nje, a onda ti u zadnjih dvadesetak minuta zabiju još gol-dva i doviđenja. Svi znaju igrati. Svi. Samo jedan podatak: lijevi bek koji je ušao, Sinkgraven, bio je desetka, ofenzivni vezni. Prije koju godinu je igrao finale Europske lige, pa se teško ozlijedio. Mazraoui je bio desni vezni, potom je postao branič… Osim što imaju karakter i fenomenalnu atmosferu momci stvarno igraju, to je za respekt.

Mnogi ih sada simpatiziraju, neki i vole…

- Vole ih, ali do prije dvije godine su vikali - a gdje su ti iz Ajaxa, što je bilo s njegovom čuvenom školom? Pa ne može Ajax stalno imati asove. Sada De Jong i De Ligt odlaze za 85 milijuna eura, Ziyech za 45, Tadić i golman Onana možda za 50… Zaradili su od Lige prvaka 100 milijuna, znači uzet će 400 milijuna eura. Naravno da nakon toga treba pričekati dvije-tri godine. Može se dogoditi da sad dođu mlađi, neiskusniji, ali oni to pretrpe. Znaju koji im je proces. I kad shvatiš da je tako tada ti je sustav rada usmjeren na stvaranje igrača. Ukoliko pomisliš da ćeš svake sezone biti u polufinalu Lige prvaka, onda je kraj. Tada si propao.

Više njemački

Odvažni su, napali su Real, Juventus, nikoga se ne boje. Koliko je to zasluga habitusa njihove škole, a u kojoj mjeri djelo trenera?

- Trener je super odradio posao, nikako ne smijemo podcijeniti njegovu ulogu. Najlakše bi bilo reći, onome tko ne voli trenera, da je to zasluga ostavštine Cruyffa i mentaliteta Ajaxa, a da nije valjalo tada bi kazali - pogriješio je trener. Radi se o procesu u koji se Ten Hag uklopio. On je prije toga igrao totalno u drukčijem sustavu u Utrechtu, ali pametan je čovjek. Prilagodio se. Ajax uzima trenere koji će se adaptirati njegovom sustavu igre. Oni mogu izgubiti i 5:0 od Manchester Cityja, ali neće se podrediti suparniku. Igrat će u svakoj. Dominantni su na terenu od mlađih kategorija, do prve ekipe. Naravno, dogodi se da nekad nemaju dobru sezonu, da su drugi ili treći, tada stave 5-6 mladih i dočekaju svoj trenutak.

Kakav je Ten Hag?

- Po karakteru je više njemački trener nego nizozemski. Voli igrati razne sustave 4-4-2, dijamant, ponekad s trojicom u obranu, eksperimentirao je. Bio je svojedobno u drugoj ekipu Bayerna, pa vodio Utrecht. Izvrsno je radio u Utrechtu, završili su među prvih četiri ili pet, napravili igrače poput Hallera koji je sad u Eintrachtu, prodali su mnogo nogometaša. No, shvatio je da u Ajaxu moraš zaboraviti svoj dotadašnji stil i raditi na drukčiji način. Imao je od početka malo problema, napadali su ga najjači novinari u Nizozemskoj, međutim, sve mu se isplatilo i vratilo. Razvalili su Bayern, Benficu, Real i Juventus. To nije, sa svim poštovanjem, Spartak iz Trnave, nego velikani.

Soccer Football - Champions League Quarter Final First Leg - Ajax Amsterdam v Juventus - Johan Cruijff Arena, Amsterdam, Netherlands - April 10, 2019  Ajax coach Erik ten Hag  REUTERS/Piroschka Van De Wouw
REUTERS

Drukčiji stil

Kazali ste - njemački tip trenera, na što ste točno mislili?

- Na tvrdu disciplinu, puno trčanja, rada, na fiziku i na različite sustave, igru na kontre. No, ne može se tako raditi u Ajaxu. Na startu je probao neke stvari, ni igračima ni drugima nije se svidjelo i brzo je shvatio. Da nije, ne bi došlo do ovoga. Svaki dobar trener treba se ponekad prilagoditi, a ne da bude tvrdoglav kao mazga, pa da radi protiv sebe.

U Hrvatskoj je Ten Hag nova pojava među trenerskim zvijezdama.

- Kako smo igrali zajedno, dobro ga znam. Radio je s Marcom Overmarsom u Go Ahead Eaglesu. Overmars je u to doba bio direktor toga kluba, a sada je tehnički direktor Ajaxa. Namjestilo se da su potjerali trenera, nisu imali drugo rješenje, dali su mu šansu, netko tko te zna ima povjerenja u tebe… Njegova pojava i način na koji priča, to nije Ajax. Međutim, rad mu je vrlo dobar. Shvatili su to i preuzeli rizik. U Ajaxu su uvijek bili treneri koji malo blefiraju, pričaju - mi smo najbolji, imamo ovo, imamo ono, on je totalno drukčiji. Skroman, nije idealan gost na televiziji, i svaka im čast što su ga odabrali. Vratili su nizozemski nogomet na kartu Europe. I ako ne prođu u finale, treba im skinuti kapu.

Opet čekanje

Jesu li sposobni biti prvaci Europe?

- Realno, teško. Iako nikad ne znaš što se može dogoditi, recimo da se ozlijede neki igrači suparnika i imaju svoj dan. Barcelona je, u svakom slučaju, ogroman favorit.

Football Soccer - Ajax Amsterdam v Manchester United - UEFA Europa League Final - Friends Arena, Solna, Stockholm, Sweden - 24/5/17 Ajax's Frenkie De Jong and Matthijs de Ligt  look dejected after the match  Reuters / Andrew Couldridge Livepic
Reuters / Andrew Couldridge Livepic / REUTERS

Što će biti s Ajaxom dalje?

- Nema dalje. Ne mogu odbiti ponude od 45 do 85 milijuna. Sigurno će im otići 3-4 igrača. Opet treba pričekati da se razviju novi, dovesti mlade.

Hoće li De Jong i De Ligt biti sam vrh svjetskog nogometa na duže vrijeme?

- Već su sad TOP klasa. No, ključnu je ulogu odigralo dovođenje Dušana Tadića. Igrom slučaja stavili su ga u špicu protiv Bayerna i to je bio pun pogodak. Prvi put su neke igrače toliko platili kao Tadića i Blinda, 12-15 milijuna, vratilo im se.

Tadić je u 31. godini, a sad igra najbolje u životu.

- Sve što je dosad investirao u sebe, vratilo mu se. Od malena do dan danas, Tadić svaki put dođe ranije na trening i ostaje nakon njega. Vježba i individualno, na travnjaku i fitnessu, vrhunski je profesionalac, koji usto tjera i mlađe igrače da tako rade. Sve im se poklopili. Gledajte jednog De Ligta, kad daje izjave kao da ima 120 utakmica u Ligi prvaka. Namjestila im se izvrsna generacija.

Ovdje pomoćnik ne nosi samo čunjeve i lopte

Vaš je Utrecht peti na tablici. Kako vam je raditi s Dickom Advocaatom?

- Pomoćni trener je ovdje drukčija funkcija nego na Balkanu, gdje pomoćnik nosi čunjeve i lopte. Ja ovdje radim, vodim treninge i sve. Nisam po karakteru netko tko bi mogao nositi lopte i gledati.

SUNDERLAND, ENGLAND - OCTOBER 03:  Sunderland manager Dick Advocaat gestures during the Barclays Premier League match between Sunderland and West Ham United at The Stadium of Light on October 03, 2015 in Sunderland, England. (Photo by Ian MacNicol/Getty images)
Ian MacNicol/Getty images

Dinamo je predominantan, a to nije dobro za - Dinamo

Pitali smo ga prati li Dinamo, “skočio“ je kao da smo ga uvrijedili.

- Kako ne! Ne samo da pratim Dinamo, nego kompletnu hrvatsku ligu. Ivica Olić mi je poput brata, on je moj najbolji prijatelj, mi smo kao obitelj. Super sam i s Nikicom Jelavićem, Davorom Šukerom… Dinamo je imao fantastičnu sezonu. Imam veliko poštovanje za klub, koliko su samo igrača napravili i prodali, a i dalje to rade.

Još korak da bude poput Ajaxa?

- Ne može to, jer na našim prostorima nema strpljenja. Razmišljamo samo za danas, ne što će biti sutra ili prekosutra. Zato i treneri idu isključivo na rezultat. Moraš nekad imati upravu koja to shvaća. Ne samo u Dinamu, pa u Rijeci ili Slavenu Belupu nastane frka nakon nekoliko slabijih rezultata. Navijači se dižu… Halo ljudi, o čemu vi pričate? Trebaju svi biti sretni što se vratila publika u Osijek i Rijeku, još da Hajduk bude bolji, onda će i Dinamo biti kvalitetniji, jer imat će prijetnju od nekoga. Ovo je katastrofa što je radi dolje, maltretiraju igrače… Što je to? Sve pratim, svaki dan pročitam hrvatske medije i gledam utakmice HNL-a. Ogromna je razlika, Dinamo je jako dominantan, to nije dobro za Dinamo. Samo može upasti u monotoniju.

MUNICH, GERMANY - MAY 08:  Ivica Olic of Bayern Muenchen and his wife Natalie laugh during a dinner to celebrate their German Championship title on May 8, 2010 in Munich, Germany.  (Photo by Alexandra Beier/Bongarts/Getty Images)
Alexandra Beier / Bongarts/Getty Images

Ivici Oliću je bio trener u Hamburger SV-u.

- Iz Hamburga se znamo, Olićeva žena je najbolja prijateljica moje žene. Naravno da pratim i hrvatsku reprezentaciju. To što su učinili u Rusiji nikad se neće zaboraviti, to se dogodilo sada i mislim nikad više u sljedećih 500 godina - zaključio je Petrović. Po zadnjem pitanju se toplo nadamo, zacijelo i on, da nije u pravu.

Linker
02. svibanj 2024 17:25