Cristiano Ronaldo
 Clive Brunskill/Getty Images
ONI SU USPJELI

BIVŠI DINAMOVCI NUDE RECEPT KAKO PROTIV RONALDA Kako smo zaustavili najboljeg igrača Portugala

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 24. lipanj 2016. 18:04

Je li ta utakmica pravi primjer, mogu li se iz nje izvući pouke i postulati za subotnji sraz s Portugalom? Kako je Dinamo 2011. zaustavio Cristiana Ronalda i kako to primijeniti na Europskom prvenstvu pet godina kasnije?

- Bila je specifična situacija, nije bilo Vrsaljka, tražili smo nekoga tko bi mogao igrati na toj strani. Tomečak ili Leko bila je dvojba, na kraju se Kruno odlučio na rješenje, koje je možda bilo malo čudno, postavio je Leku. Ali vodio se mišlju da je on super iskusan, da će uspjeti brzinu kompenzirati taktičkom inteligencijom i to se pokazalo točnim - priča nam Tomislav Rukavina, koji je bio pomoćnik Kruni Jurčiću u vrijeme susreta s Realom u Ligi prvaka.

Ne može bez pomoći

No, svakako, nije Leko jedini zaslužan, puno je tu još bilo stvari koje su limitirale Ronalda na Maksimiru te večeri.
- Ronaldo nije mogao sam, morao je imati i pomoć suigrača. Bilo je važno da ne dobije loptu na širokom prostoru, a tu je bio važan pritisak na vezne igrače. Leko je bio agresivan, Ronaldu to ne odgovara, postaje nevozan, a sudac nije nasjedao na Ronaldove provokacije. Onda još i publika, koja je vikala “Messi, Messi”, sve ga je to uvelo u nervozu, a kad je takav onda nije pravi. Vida je bio desni stoper, tražili smo korekciju, ako prođe Leku da on utrči, a to je radio jako dobro.

Hrvatska - Portugal

Kako ćemo proći, čemu se nadate, što sanjate?

Još jedna pobjeda na putu do finala

Ronaldo će proigrati baš protiv nas, crno nam se piše

Bit će čupavo - odlučivat će sitnice


No, Ronaldo u Portugalu nije toliko lijevo krilo, više je u središtu, praktički centarfor.
- Istina, drži se šesnaesterca i zato će trebati pojačati agresiju na one koji mu daju loptu, pogotovo na Nanija i Quaresmu. Tada će se i on morati povlačiti više u sredinu po loptu, a to je ono što želimo, da je dalje od gola. Mislim da to i nije problem, da mi i igramo tako, imamo čvrsti blok u sredini, još samo da dupliramo bokove, da nam tu ne prolaze. To bi mogao biti ključ - zaključio je Rukavina.
A što kaže glavni akter te utakmice, junak s naslovnice Marce drugoga dana, Jerko Leko?
- Igrao sam desno, a sve sam napravio uz pomoć Vide, odradili smo to zajednički jako dobro.
I on, kao i Rukavina, govori da je važno ne dopustiti Ronaldu da primi loptu.
- Kad se zaleti s loptom teško ga je čuvati, nismo mu ostavljali prostora da uđe s loptom gdje hoće. Treba pokrivati i prostor i njega, uz to ga malo isprovocirati, što smo mi tada uspjeli.

Vida će znati

No, Ronaldo je u Portugalu u drugačijoj ulozi, igra - sve, pa i napadača.
- Mi nemamo klasičnog defenzivca u vezi, što može biti problem, ali i onaj Real je kvalitetniji od ovog Portugala, nisu Portugalci tako opasni kao tada Madriđani. Treba njega zaustaviti da nije blizu gola, bitno je da osjeti da nema prostora, odmah postaje nervozan.
Vida je tu, dobro je? Još je pet godina iskusniji?
- Vida ima iskustvo, znat će kad treba izaći, čak i na njega ako se on povuče po loptu, odmah raditi pritisak. Stoperi to znaju, osjete kad treba otići naprijed. Ne brinem se.
Slažu se i Rukavina i Leko da je Ronaldo, nakon svega, najveća opasnost u 16 metara.
- Vidjeli ste, on tri-četiri puta uđe u zaleđe, peti put mu sudac ne svira, ako je na granici. Tu moramo biti oprezni, gledati i njega i loptu istovremeno. što dalje od gola to bolje - poručuju obojica.

Linker
19. svibanj 2024 02:01