CROPIX
ŽIVOT U KINI

BIVŠI HAJDUKOVAC PRISILNO ODMARA ZBOG KORONAVIRUSA U prvoj sezoni zabio 16 golova: 'Ne strahujem od zaraze, zarada je najveća u karijeri, ali...'

ANTON MAGLICA Napadač Guizhou Zhichenga trenutno živi na relaciji Beč - Bijela pokraj Brčkog
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 31. siječanj 2020. 22:48

Anton Maglica (28) čeka vijesti iz Kine. Odmara se na relaciji Beč - Bijela pokraj Brčkog dok mu se ne jave iz njegova kluba Guizhou Zhichenga.

- Trebali smo već prošle srijede biti u Kini, na nastavku priprema, ali u prvom je trenu povratak bio odgođen za pet dana. U međuvremenu je stigla nova obavijest i nećemo ni u ponedjeljak prema Kini - rekao nam je Maglica.

Razlog je globalno jasan, u pitanju je koronavirus koji je paralizirao Kinu i uplašio svijet. Maglica je sa svojim klubom bio na pripremama u Tajlandu sredinom siječnja, kada je saznao da se nešto posebno zbiva u Kini.

- Na Tajlandu smo čuli za pojavu virusa, ali u tom trenutku ništa nije izgledalo ovako ozbiljno. Dobili smo redovni odmor od 21. siječnja, koji je bio ranije planiran, no ipak smo uzeli zaštitne maske i tako napustili Kinu prije deset dana. Trebali smo se u međuvremenu, za osam dana, vratiti na drugi dio priprema, ali sada je već pitanje što će se dalje događati.

Prvenstvo u Drugoj ligi Kine trebalo je početi 1. ožujka, međutim, sve je izvjesnije da će se odgoditi.

- Nikica Jelavić i ja čekamo daljnje obavijesti, a do tada smo na odmoru. I mi slušamo različite informacije, da bi se prvenstvo moglo odgoditi ili možda ne igrati. Tko zna što je sve moguće. Samo slijedimo informacije koje nam dolaze od klupskog prevoditelja iz Kine.

Maglica je s nekadašnjim hrvatskim reprezentativcem Jelavićem “zaposlen” u gradu Guiyangu na jugozapadu Kine. Wuhan, središte epidemije koronavirusa, nalazi se na istoku, daleko od Guiyanga.

- Kouassi igra u Wuhanu, ali nadam se da moj suigrač iz Hajduka nije trenutno u gradu.

Strahujete li do povratka u Kinu?

- Ma kakvi, ne strahujem. Moj grad nije u karanteni, a ako se pripreme nastave, bit će sigurno izvan Kine. Zato ne strahujem, nego gledam hoće li stići neka ponuda iz Prve lige. To bi bilo dobro za moju karijeru.

Maglica je u Kinu došao prije godinu dana iz ciparskog Apollona. U prvoj sezoni drugoligaškog nogometa na Dalekom istoku zabio je 16 zgoditaka uz pet asistencija.

- Nogometnom izvedbom sam zadovoljan, igrom također. Međutim, život je težak u tom gradu koji nije ni blizu onoj raskoši Kine koju nude Šangaj i Peking. Guiyang je grad od pet milijuna, ali za Kinu je to gradić. Život je prilično jednoličan, da nema Jelavića s kojim se stalno družim, bilo bi mi puno teže.

U usporedbi s Hajdukom i Apollonom, zarada je ipak glavni razlog odlaska u Kinu?

- Zarada je odlična, najveća u karijeri. Međutim, život je bio neusporedivo ljepši u Splitu i Limassolu.

Hajduk je Maglica napustio prije četiri godine, u siječnju 2016. Ali, jasno je da nije time prestao pratiti igre splitskih Bijelih.

- Raduje me povratak Tudora, s njim sam igrao najbolji nogomet. Bio je i prvi strijelac Hajduka jedne sezone. Odgovarao mi je njegov nogomet, a u međuvremenu je bio u jakim ligama i klubovima. Prenese li svoje iskustvo na momčad, bit će to pakleno proljeće Hajduka, koje ću, vjerujem, pratiti iz Kine. Ne brinem se puno, imam ugovor za još jednu plus jednu godinu u Zhichengu.

Linker
03. svibanj 2024 11:55