Vojko Basic / CROPIX
NAKON PRVIJENCA ZA BORDEAUX

BIVŠI HAJDUKOVAC PRORADIO U NOVOM KLUBU, PA OTKRIO KAKO GLEDA NA SITUACIJU NA POLJUDU I S KIM JE OSTAO U KONTAKTU 'Očekivao sam bolje rezultate'

Piše: Slaven AlfirevićObjavljeno: 21. prosinac 2018. 09:46

Krenulo je i njemu, dugo ga se čekalo, ali... evo ga.

Konačno. Igra i zabija! Toma Bašić, o njemu je riječ, postigao je prvijenac za svoj Bordeaux! Prodan u kolovozu, uoči europskog ispita Hajduka, prije Steaue, gotovo preko noći, za gotovo četiri milijuna eura Hajduku vezist je preselio u Bordeuax i – potonuo u zaborav, piše Slobodna Dalmacija.

Hajduk kuburi (i) u veznom redu, fali mu Tomin “kiflić” iz kornera i slobodnih udaraca, njegov razoran šut, a on u Bordeauxu čami čekajući, najčešće – na tribini. No, dočekao je svojih pet minuta.

- Valjda će se sad sve promijeniti nabolje. Primijetit će svi da i ja postojim, nisam nestao – odazvao nam se, zadovoljstvo mu se očituje u glasu.

Kakav je to bio gol u Dijonu za pobjedu 1:0?

- Loptu je odnio Plašil, naš iskusni igrač, odbio je glavom taman da mi sjedne na šut ljevicom. Gledao sam loptu i rekao sebi to je to, opali svom snagom, Sjela mi je, u vratarev desni kut, jedini gol za pobjedu u kupu!

Pa jeste li odahnuli, viknuli, napokon!?

- Nisam pretjerano slavio... Radim naporno i strpljivo na treninzima, trener mi je obećao šansu i eto. Sretan jesam, a najvažnije mi je da sam opušten.

S trenerom niste bili na istoj valnoj duljini, nije vas on doveo, teško se onda nametnuti?

- Doveo me trener koji je ubrzo otišao (Urugvajac Poyet, op. a.), došao je drugi. Brazilac.

Ricardo Gomes.

- Da, a on je imao neke svoje zamisli, a između nas je stala i jezična zapreka. Ja govorim engleski dosta dobro, a on je Brazilac, pa to nije najbolje leglo.

Jeste li naučili francuski?

- Pomalo. Služim se engleskim, a onda je nakon nekog vremena, da otklonimo nejasnoće, sjeo s nama trener vratara da pomogne. Bila su to dva razgovora u šest očiju, trener golmana je prevodio s mog engleskog glavnom treneru. Šef je rekao da vidi kako se trudim, da nastavim, da vidi kako imam kvalitetu za Bordeaux i da ću dobit priliku.

Dugo ste čekali?

- Jesam. Relativno. Tri mjeseca. Falilo mi je samopouzdanja. I nisam pokazivao sve što znam i mogu. Sad je već puno lakše.

Došli ste preuzbuđeni u Bordeaux, nova, velika sredina?

- Ne bih rekao, bio sam ja miran, nemam što biti uzbuđen. Išao sam u novi izazov sasvim spreman. Pripremljen. No, na treniznima sam vidio da mi fali samopouzdanja, osjetilo se to kako baratam loptom, dodajem. Bio je to težak period adaptacije.

Kakav je Bordeaux?

- Predivan grad, miran, u Francuskoj se govori da je najpoželjnije mjesto za život. Mnogi rade u Parizu, a žive u Bordeauxu. Udaljenost se prevali začas, vlakom... Ovdje se sjećaju i braće Vujović, posebno Zlatka.

- Doktor momčadi, kad je čuo da dolazim iz Hajduka, pokazivao mi je slike sa Zlatkom kad je bio nedavno na proslavi, kad su selili na novi stadion. Okružen sam dobrim vibracijama, makar vam želim reći da me nakon Splita više ništa ne može i neće impresionirati. Za mene je Split vrh svijeta!

Da, vi ste se u Hajduku brzo adaptirali, Zagrepčanin koji se srodio s podnebljem svoje familije, korijena.

- Pa da, to sam uvijek govorio. Split i Hajduk su vrh, a Bordeaux je sjajan grad i sredina.

Nego, Paris Saint-Germain sve gazi?

- Da, ali nas nije porazio, odigrali smo 2:2. Ja sam bio na tribini. A na proljeće ću, nadam se, ćešće u igru.

Ima razloga vjerovati, jer, krenulo je Tomi Bašiću!

Očekivao sam bolje rezultate Hajduka

Kako gledate na Hajduk otkad ste otišli?

- Očekivao sam bolje rezultate. Nije sad da ja nešto falim, uopće tako ne razmišljam. Hajduk je od mog transfera dobro zaradio, a ima tu dobrih i mladih igrača. I oni se čude da nisu bolji.

S kim ste u kontaktu?

- S Juranovićem, Tudorom, sa Saidom. Sa svima sam ja dobar.

Svi spominju Saida, kako su s njim rado u kontaktu, a on je nekako uvijek na odstrelu trenera i uprave?

- Said je dobar tip, a to s njim i trenerom ili upravom, ne znam što bih vam rekao, ne ulazim u to. Meni je on super.

Linker
04. svibanj 2024 17:28