Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
DIJETE POLJUDA

BIVŠI HAJDUKOVAC U DRESU RIJEKE U VELIKOM INTERVJUU ZA SN: 'Uopće ne želim komentirati Tudora! Ja vjerujem da ćemo mi biti drugi'

FRANKO ANDRIJAŠEVIĆ Iskusni veznjak protiv Hajduka potvrdio da je jedan od ključnih RI-igrača
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 10. ožujak 2020. 15:27

Franko Andrijašević nije bio ni strijelac ni asistent u nedjeljnom derbiju protiv Hajduka, ali je baš kao i u onoj pobjedi na Poljudu (4:0), kada također nije bio u statističkim rubrikama, pokazao zašto je jedan od ključnih igrača Rožmanova orkestra. Njegova igračka inteligencija definitivno pripada nekoj višoj razini od HNL-a i Andrijašević je, zajedno s Čolakom, jako puno napravio u tome da se napadi Splićana kanaliziraju u koridore u koje su to Riječani željeli. A onda su se lako osvajale lopte i ulazilo u tranziciju u kojoj je Andrijašević, pasom ili kretnjama, ponovo ključna figura.

Ovacije koje je dobio od tribina Rujevice puno govore o tome kako je publika vidjela njegov nastup.

- Zavolio sam ovu publiku, vidim da su i oni mene. Osjećam se sretno i ispunjeno kada vidim kako bodre i mene i momčad, a mislim da smo to i zaslužili - kaže Franko Andrijašević, koji se složio da je Rijeka na kraju lakše od očekivanog pobijedila Hajduk.

Držali se dogovora

Ako ćemo usporediti ovu utakmicu s onih 4:0 na Poljudu, onda su Bijeli ostavili kudikamo bolji dojam iako je pobjeda rezultatski manje izražena.

- Čestitke navijačima na sjajnoj atmosferi, a stožeru i suigračima jer smo odigrali vrhunsku utakmicu. Očekivao sam da će biti puno teže nego se pokazalo na terenu, ali znali smo što želimo, krenuli smo agresivno, stvorili dosta prilika pa je pobjeda na kraju i više nego zaslužena.

I ključno pitanje koje je ostalo u zraku bilo je ono o dobroj Rijeci ili lošem Hajduku.

- Ne znam kako su se oni pripremali, pa mi je teško govoriti o Hajduku, ali znam da smo mi ispunili sve što smo se dogovorili prije utakmice. Držali smo se svih zadaća koje nam je dao trener i konačni rezultat je to pokazao.

Iako je 30 bodova još ostalo u igri, Rijeka se nakon dugo vremena vratila na drugo mjesto, a još tamo prije 12 kola bila je tek šesta.

- Mi smo išli na pobjedu jer smo znali da nas vodi na drugo mjesto, ali daleko je to još do kraja, dosta je još utakmica, puno je bodova u igri i sigurno će biti svega... Ali gušt je kada se tri-četiri momčadi bore za tu drugu poziciju koja nosi kvalifikacije za Ligu prvaka, bit će do kraja neizvjesno, a mi sada ovisimo sami o sebi i vjerujem da možemo tu i ostati.

Nije se “upecao” Franko na Tudorovu priču da će Hajduk biti sigurno drugi.

- Hajduk razmišlja o sebi, mi o sebi, pa ja ne želim uopće komentirati njegove izjave. Neka on kaže kako misli, mi imamo svoj put i svoje zamisli i nadam se da ćemo na kraju u svemu tome uspjeti.

Dobar osjećaj

Utakmice protiv Hajduka za Andrijaševića i dalje bude posebne emocije.

- Sigurno su to emocije, pogotovo što ta utakmica ima predznak derbija. Nakon ovakve pobjede je svima lijepo, osjećaj je dobar, samopouzdanje se diže i vjerujem da možemo ovako nastaviti. Pokazali smo u ovih nekoliko utakmica da smo prava klapa i kada smo svi zajedno, kada svi igramo jedan za drugoga onda se to vidi na terenu.

Prikazano protiv Hajduka bila je i jedan od najboljih utakmica Rijeke, ne samo ove sezone, po pitanju dinamike, intenziteta i kvalitete izvedbe.

- Nametnuli smo svoj ritam, znali smo kako trebamo igrati protiv Hajduka, to i pokazali... Imali smo dosta izglednih situacija, očekivao sam tvrđu utakmicu s manje prilika, ali kad se držimo dogovora onda te rezultat nagradi za to što si pokazao. Strah da Hajduk kazni promašaje? Nije ga bilo. Osjećao sam od početka da smo bolja momčad, s odličnom publikom iza leđa sve je nekako bilo na našoj strani, a čak i na poluvremenu nitko nije pokazivao neku nervozu jer smo znali da će se otvoriti. Uz dva gola imali smo još tri-četiri odlične situacije...

Sretan ako ostajem

Rekao je Gorgon da momčad, osim publike, nosi i fizička snaga, a Franko zaslugu pripisao zimskim pripremama.

- Rekao sam poslije priprema da smo odradili odličan posao, digli se u tom fizičkom dijelu koji nam je možda falio na početku sezone. Samo da ovako nastavimo i onda nema straha.

Kakvi su izgledi da Franko Andrijašević ostane u Rijeci i nakon isteka sezone? Pitanje je to koje čujemo često, ispotencira ga svaka dobra partija Andrijaševića, a bilo ih je otkako se zadnjeg dana ljetnog prijelaznog roka iz Genta vratio na Rujevicu kao posuđeni igrač. Odgovor u ovom trenutku ne znaju ni Gent, ni Rijeka, ni sam Franko iako nema baš nimalo dvojbe da bi se u nekim prošlim, i s financijske strane sretnijim, vremenima ta priča vjerojatno realizirala. Unatoč velikoj razlici u plaći koju ima u Gentu i onoj koju mu Rijeka može dati, treba ostaviti malo prostora da se priča Rijeke i Franka nastavi i iduće sezone. Kako i na koji način vjerojatno će pokušati smisliti Ivan Mance i predsjednik Rijeke Damir Mišković, pomoći će sigurno odlični odnosi koje gaje s Gentom pa nikome nije zabranjeno sanjati.

Ni navijačima Rijeke, ni samom Franku...

- Meni je stvarno dobro u Rijeci, osjećam se ugodno ovdje i idem iz dana u dan. U Rijeci sam sigurno do ljeta, a ako se uspije iskombinirati nešto da ostanem još i duže bit ću jako sretan - znakovito je poručio Andrijašević.

I sudac Damir Batinić je pomogao da ova utakmica bude europska

Kada se piše o sucima onda ih se najčešće proziva zbog grešaka i previda, sumnja u njihove namjere i poštenje, pa je red i da ih se pohvali kada to zasluže. A Damir Batinić je definitivno zaslužio pohvale za arbitražu derbija Rijeke i Hajduka jer je i njegova zasluga što je utakmica odigrana u europskom ritmu te je, kako je to rekao Rožman, bila dobra reklama za hrvatski nogomet.

Batinić je od prve minute zauzeo kriterij kojim je puštao čvršću igru, ali je svojim iskustvom u svakom trenutku znao prepoznati kada mora podijeliti poneki žuti karton da ne bude grubosti. I dojam je da je bilo puno više čiste igre nego na nekim drugim utakmicama koje smo gledali, odnosno da je i njegovo suđenje sa samo 17 prekršaja u 90 minuta uvelike pridonijelo tome da utakmica bude europska.

- Mislim da se u prva dva starta vidjelo da pušta agresivniju igru što je dobro za jedan derbi. Sve pohvale idu i sucu, bilo je i puno više čiste igre, agresija nije izlazila iz nekih normalnih okvira i mislim da su gledatelji stvarno uživali - rekao je Andrijašević. (msu)

Linker
07. svibanj 2024 20:06