Ben Radford/Getty Images / Getty Images
USPOMENE NA ZAJEDNIČKE DANE

BIVŠI VATRENI PODIJELIO SVOJA ISKUSTVA O FRANKU LAMPARDU Legenda se oprostila u velikom stilu, ali...'Kad nam se pridružio, nije odavao kvalitetom'

Bivši reprezentativac Hrvatske Mario Stanić prisjetio se za SN zajedničkih dana provedenih s umirovljenom legendom engleskog nogometa Frankom Lampardom...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. veljača 2017. 18:31

Pamtit ćemo ga po spektakularnim golovima iz šuta, koji bi nerijetko iz poprilične daljine odsjeo u mreži, čak 41 put u Premier ligi zabio je izvan kaznenog prostora, kao nitko nikad, po mravljoj radinosti i jobovskoj upornosti, po statusu ikone koji je stekao među navijačima Chelseaja, ali i gorčini nakon mnogih utakmica naših s njegovima, klubom ili reprezentacijom. Kao da je imao pik na Hrvate.

Sa 38 godina Frank Lampard izašao je s nogometnog travnjaka posljednji put kao igrač i u oproštajnom pismu priznao:

- Nakon 21 nevjerojatne godine odlučio sam da je pravo vrijeme za završetak karijere. Iako sam primio više zanimljivih ponuda da nastavim igrati kod kuće i u inozemstvu, osjećam da je vrijeme za novo poglavlje u mojem životu. Iznimno sam ponosan na osvojene trofeje, na više od 100 utakmica za reprezentaciju i više od 300 golova u karijeri.

Nizao je zahvale, roditeljima, ženi, djeci, klubovima... Posebno Chelseaju:

- Nikada neću zaboraviti priliku koju su mi dali i uspjehe koje smo zajedno postigli... Chelseajevi navijači su meni i suigračima dali nevjerojatnu podršku. Njihova strast i glad su me tjerale naprijed da dajem najbolje od sebe iz godine u godinu. Ne bih sigurno mogao to bez njih.

Reuters / John Sibley Livepic
REUTERS

Profesionalac 100 posto

Lampard je bio veznjak kojem nisu u djetinjstva tepali da je bogodan, da bi postao ne samo graditelj, nego i strijelac čak 177 golova u Premier ligi , po čemu je četvrti svih vremena, ispred su jedino Alan Shearer, Wayne Rooney i Andrew Cole. Učinio je to u 609 utakmica (treći u povijesti Premier lige), a dodao je i 102 asistencije (drugi ikad). Sa 211 pogodaka najbolji je strijelac Chelseaja svih vremena. Samo Rooney, Giggs i on otišli su preko 100 golova i dodavanja u Premier ligi. Čak deset sezona zaredom zabijao je 10 ili više golova. Matirao je 39 klubova u najvišem rangu engleskog nogometa, i po tom je bolji od svih. Aston Villi je zabio 13 puta.

Zagreb, 141112.
Portret Mario Stanic bivsi Hrvatski nogometni reprezentativac.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

Za nacionalnu vrstu je u 29 navrata bio strijelac i jedina istinska mrlja mu je veliki rezultat s reprezentacijom, koji nikad nije stigao. Mario Stanić igrao je s njim tri sezone, od 2001. kad je Chelsea kupio Franka našli su se u istoj svlačionici na Stamford Bridgeu.

- Netko postane veliko ime po talentu i kreativnosti, Lampard se vinuo na te razine prije svega po dužini trajanja na vrhunskoj razini. Njegova je priča počela tiho, da bi se razvijala. Dobro se sjećam kad nam se pridružio u Cheselaju iz West Hama, na početku nije odavao kvalitetom da će doseći takve visine. To je bio moj prvi dojam, no što smo više skupa trenirali to sam bio sigurniji da sam krivo procijenio. Danas su iza njega strahovito velike brojke, a od svega što karakterizira Lamparda najviše me impresionirao pristup nogometu. Od njega mladi mogu izuzetno mnogo naučiti. Nikad se nije zamarao s kalkulacijama, već samo da pruži maksimum i na treninzima i utakmicama. To je putokaz. Kad mi kažete Lampard moja prva asocijacija je - profesionalac 100 posto.


Frank Lampard Skills and Dribbles by LyndseyShirley

Posljednja generacija

Njegove su brojke sjajne.

- Ma fascinantne, ubojite. I govore o igračkoj inteligenciji, jer ako ćemo objektivno, on nije imao na terenu ubrzanje, sprint, što bi mu omogućilo dodatnu kvalitetu u završnici. No, uvijek se znao naći na pravom mjestu. Usto, teško mi je riječima opisati koliko je kvalitetno i ispravno radio. Znali smo biti zajedno u društvu, nikad se nije brinuo za ono što je prošlo. Niti se bilo kad na išta požalio, ni na loš teren, niti na vjetar, niti na ledenu kišu, niti na autobus koji kasni, u tri godine druženja s njim nikad nije tražio alibi. Ni za što. I to je jako bitno. I ja sam učio od njega.

Zacijelo ste prošli ponešto skupa i izvan terena?

- Bilo je dogodovština koje nisu za javnost. Srećom, tada još nije bilo vrijeme kao danas kad je teško izaći u društvo, a da ne budeš ozvučen i uslikan. Bogu hvala, mi smo bili možda zadnja generacija kojoj je uspjelo ostati u jednom dijelu mimo očiju javnosti. Svi smo od krvi i mesa, imali smo i crnih epizoda. On je Englez, voli izlaziti, proveseliti se, opustiti se uz pivo, ali to je bilo i bit će prisutno otkako je sporta i ljudi. Iako to ne smatram lošim, stvar je samo mjere - zaključio je Stanić.

Nakon napuštanja posljednje stanice, New York Cityja, prije Božića je kazao:

City ‘izdaja’

- Opustit ću se uz obitelj i nekoliko piva, pa potom odlučiti.

Eto ga. Prelomio je premda je mogao još. Za navijače Chelseaja ostao je legenda, makar su mu pojedini grdno zamjerili kad je 2014. zaigrao za Manchester City. Za neke je tada bio izdajnik, palili su njegove dresove, međutim, staloženiji su ostali svjesni da ga je Chelsea praktično potjerao.

Radi se o najvećoj aferi uz njegovo ime, koje zapravo nije bilo, iako se pamti kako je 2009. na nagovor oca noćima tulumario po londonskim pubovima i u pivu utapao tugu nakon što ga je ostavila tadašnja djevojka, Španjolka. Oženio se 2015. s televizijskom voditeljicom Christine Bleakley. Jednom je njegova fotografija bila na sudu, u postupku protiv Talijana optuženih za mafijaško ubojstvo. Kao dokaz da nisu taj dan bili na mjestu zločina, nego u Londonu na utakmici Chesleaja, podastrijeli su zajedničku sliku s Lampardom i Mourinhom... I to se može dogoditi!

Linker
30. travanj 2024 16:23