CROPIX
DINAMOVI DALMATINCI

BJELICA U SVLAČIONICI IMA ŠEST IGRAČA KOJI SU NOGOMET NAUČILI IGRATI U DALMACIJI Svi su imali dodir s Hajdukom, ali samo je jedan odjenuo bijeli dres

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 16. prosinac 2018. 13:22

Dalmatinci u Dinamu. Nije to novost, bilo ih je i prije tu, pa i bivših Hajdukovih igrača, neki su često znali i opasno zapapriti Hajduku. Recimo, u bližoj prošlosti Duje Čop, on je baš volio zabijati Bijelima. Uostalom, i u Hajduku je u zadnje vrijeme sve više Zagrepčana, nije to više ni neka velika tema. Međutim, posebnost je aktualnih Dinamovih “Dalmoša” što ih je u svlačionici čak šest; samo je jedan od njih igrao, uopće i trenirao u Hajduku, a svi su ostali imali nekakve kontakte, prije ili kasnije, s klubom s Poljuda. Ispada da su svi oni mogli završiti u Splitu, možda i ovaj derbi igrati u bijelom dresu, ali svaki iz svojih razloga nikad nije odjenuo Hajdukovu majicu.

Krenimo od Dinamova gola prema napadu.

Dominik Livaković je Zadranin, Danijel Zagorac Drnišanin, obojici je Hajduk trebao biti logična stepenica više u karijeri. Zagorac je krenuo prema Splitu, ali zadržao se u Parku mladeži, a znamo i njegovu životnu i nogometnu priču. Kad je, praktički, odustao od golmanskog posla i zaposlio se u Krašu, a onda ipak prihvatio poziv braće Žužul i bio jedan od ključnih ljudi u Splitovu uzletu prema HNL-u i Europi. Bio je tada ponajbolji vratar lige, tražili su ga i Dinamo i Rijeka i Hajduk.

Međutim, na Poljudu je tada apsolutna jedinica bio Lovre Kalinić, Zagorac bi vjerojatno bio pričuva, javio se Dinamo, Zagorac je pristao na odlazak u Lokomotivu, gdje je branio, a onda se vratio u modru svlačionicu. Hajduk nikad nije dočekao.

Ademi nije želio

Dominik Livaković sa 16 godina došao je u Kranjčevićevu, Zagreb je tada za mladog Zadranina bio najbolji izbor. Osim Pjesnika htio je Livakovića i Dinamo, no Zagreb je ipak jamčio brži put do seniorskog nogometa. Naravno, budući da je bio i ponajbolji vratar dalmatinskih selekcija, Hajduk je bacio oko, imao interes. Ali Livi je izabrao Kranjčevićevu.

Arijan Ademi rođeni je Šibenčanin, grad je to koji je poznat da nije isključivo okrenut Hajduku. Naprotiv. Uostalom, i Ademi je više puta rekao da je od malih nogu dinamovac, pa kad su se Modri javili, dvojbi više i nije bilo. A baš nešto prije toga, dok je sportski direktor Hajduka bio Ivica Kalinić, Ademiju je sletio poziv s Poljuda. Kalinić je naime trenirao Ademija u Šibeniku, u mlađim uzrastima, znao je njegove mogućnosti i htio ga je “privesti” na Poljud. No, kažemo, tada je Ademi već naginjao Dinamu, kao i Dinamo njemu, Hajduk tu i nije imao previše šansi.

Poznata je priča i o Nikoli Mori, koji ni sad ne taji da je Hajdukov navijač, ali igrački i životni put bili su drugačiji. Rođeni Solinjanin bio je prepoznat na Poljudu, nije da ga Hajduk nije “odšacao”, ali u tim trenucima, tako se poslije pričalo, Hajduk nije imao uvjete da ga dugoročno veže za sebe. Dinamo je bio uporniji, Moro je preselio u Zagreb, postao jedan od simbola Dinamove sjajne generacije ‘98, potom i važan kotačić seniorske momčadi.

I u napadu su dvojica sa sličnim putovima. S tim da je Mario Budimir jedini u ovom društvu koji je imao priliku nositi Hajdukov dres. Upisao je dva nastupa za Bijele u HNL-u, potom otišao s Poljuda, znamo da je već i završio karijeru, da bi se u ljeto 2017. opet aktivirao u Rudešu. Pa došao u Dinamo. Više se puta Budimir spominjao u kontekstu povratka u Split, ali u Hajduku nikad nisu rekli konačno “da”. Stigao je na Poljud prošle sezone i srušio bivši klub u dresu Rudeša. A tu je i Bruno Petković. Metkovac, poput Srne i Štimca, od malih nogu navijač Hajduka. No ni njemu Hajduk nije bio suđen.

Jozić doveo Petkovića

- Igrao sam jednu utakmicu protiv Hajduka, bio sam dobar i primijetio me Mirko Jozić te doveo u Dinamo. Hajduk je bio zainteresiran, ali to što je Hajduk nudio nije bilo korektno i tada sam prekrižio splitski klub te došao u Dinamo - rekao je nedavno za SN Petković.

Šest različitih filmova, u svakom je - barem u sporednoj ulozi - igrao i Hajduk. Ali svih njih šest danas će u derbiju igrati za Dinamo. Neki na terenu, neki na klupi, neki zbog ozljeda i na tribini, ali s plavom bojom u srcu.

Veliki derbi Dinama i Hajduka na Maksimiru pratite na Arenasportu, a informacije o paketima pogledajte OVDJE.

Rezultati by SofaScore

Linker
19. svibanj 2024 04:35