ZADAR - SLAVEN 4-0

Blažević oduševio u debiju na klupi Zadra, navijači vikali: 'Ćiro, peci janje!'

Ovom pobjedom Zadar se pridružio Zagrebu, Istri 1961 i Osijeku na učinku od osam bodova, dok je Slaven Belupo posljednji s četiri boda
Piše: Bernard PalekaObjavljeno: 14. rujan 2014. 20:04

'Ćiro, mi potegli iz Amerike...!'

Ispred ulaza u klupsku zgradu, gdje se prodaju ulaznice, gdje se vrzma dokon svijet zajedno s onima koji su došli na utakmicu, gdje je službeni ulaz i gdje se, zapravo, događa sve zanimljivo, bila je lijepa gužva sat i pol prije početka utakmice. Miroslav Blažević kratio je vrijeme u društvu Jakova Suraća i Josipa Bajla, a iza njegovih leđa čuo se dobro hrvatski s tipičnim amerikanizmima. Nekolicina okorjelih Dalmatinaca, to se nije dalo sakriti, poletjela je prema Blaževiću:

- Ajme, Ćiro, mi potegli iz Amerike, iz Nevijorka..! – smije se jedan.

Uslijedilo je fotografiranje, Ćiro u sredini, a onda se doznalo da američki trojac čine Radoslav Grgurović, Milko Milin i Radovan Barešić, kombinacija iz obližnjih Dikla i Crnoga.

- Neka nama našega Ćire u Zadru, sad ćemo pobjeđivati – optimističan je bio Milin.

Interesantno, u blizini se našao Mate Šestan, prvi najbolji strijelac Zadra iz početnog prvoligaškoga života kluba sa Stanova.

- Šjor Ćiro, puno mi je drago da ste ovdje. Sjećate li se onih dana i noći u Kopenhagenu 1987?

Blažević je na trenutak zastao i onda se prisjetio.

- Kako ne, moj sine! Pa bili smo skupa u Komephagenu, ti si igrao u tom klubu, kad su Danska i Hrvatska igrale one kvalifikacije, kako ne, kako ne…

Matin sin Josip, i on je nogometaš kao i bratu mu Kristijan, i Jerko Surać, sin Jakova Suraća, brže – bolje iskoristili su prigodu i fotografirali se s Blaževićem, a onda se trener lagano povukao.

- Ljudi, trebam se spremiti i izaći na travnjak.

Provukao se kroz gužvu pred blagajnom (odavno toga u Zadru nije bilo) i odjedrio u utrobu klupske zgrade praćen Josipm Bajlom. I uz pljesak nazočnih.

Na tribina doista, podosta svijeta. Čak i puno takvih koji rijetko dolaze u Stanove.

- Valja pozdraviti našega Ćiru, čovjeka koji je s velikim Vatrenima bio treći na svijetu. Pad a nije napravio ništa više, a jeste itekako, treba mu stisnuti ruku – kaže Jerko Biloglav Kartaga.

Pet, šest minuta prije početka utakmice Blažević je na teren izišao u društvu pomoćnika Zvonimira Jurića, srdačno krenuo prema Elvisu Scoriji, energično se rukovao i izljubio s puno mlađim kolegom, a onda usput mahnuo sucima na pozdrav, pa sjeo na klupu. Dotle je službeni spiker izgovorio imena igrača, pa kad je najavio Blaževića, gledateljstvo se podiglo i srdačnim pljeskom uzvratilo na Ćirine poljupce. Dvije tisuće i 500 pari dlanova nije se štedjelo...

Kod 2:0 već se s tribina čulo:

- Bravo, majstore!

A kod 3:0:

- Ćiro, peci janje!!!

Popunio se i 'jug'

Odavno na južnoj tribini, kao jučer, nije bio posve popunjenih stolaca. Jest da su prevladavali mališani, ali baš je to i zanimljivo jer tko će ako ne oni sutra nositi zadarski nogomet. Istočna tribina također je bila načičkana, a na sjevernoj, predviđenoj za navijače gostiju, bijaše svega jedan jedini gledatelj u pratnji jednog zaštitara. Nije bio puno aktivan, možda ga je omamilo jako sunce…

Štimac i Mršić u VIP – loži

Između ostalih u VIP – loži sjedili su jučer Stanko Mršić, trener s najviše prvoligaških utakmica, te Igor Štimac, izbornik Vatrenih do kvalifikacija za SP. Mršić je inače stalno na utakmicama Zadra jer je trenutačno slobodan, dok je od Blaževićeva dolaska u Zadar Štimac već nekoliko puta u Stanovima. Stara ljubav iz slavnih dana Vatrenih još plamti…

GOLOVI

1:0 Terkeš (7)

Izvrsna dubinska lopta s desne strane, uputio ju je Mirko Hrgović, pronašla je sjajnog postavljenoga Ivana Pešića, a on poslao povratnu prema Želimiru Terkešu za čistu, laku realizaciju, promašiti se jednostavno nije moglo.

2:0 Pešić (23)

Uporni Domagoj Pušić izborio se za loptu na sredini igrališta, okrenuo igru prema vratima gostiju, jednim pogledom procijenio situaciju i fantastično proigrao Ivana Pešića koji je izamako suparničkoj obrani i elegantno poentirao pokraj Ivana Karduma.

3:0 Hrgović (36 – 11 m)

Dubinska lopta Domagoja Pušića išla je prema Ivanu Pešiću, vratar gostiju Ivan Kardum izletio je i pokušao pokriti prostor, ali Pešić nije odustao, do lopte je došao prije njega i prebacio ga, poslije čega je Kardum, možda malo zbunjen i Fuštarovim nesnalaženjem, napadača Zadra prekršajem omeo i Goran Gabrilo odmah je dosudio prekršaj. Kazneni udarac izveo je Mirko Hrgović, mirno, precizno, ispod Karduma.

4:0 Pušić (83)

Opet kombinacija Pešić - Pušić, prvi izvrsno dodaje drugom, a on malo iskosa s lijeve strane bez poteškoća pogađa suprotnu stranu Kardumovih vrata

Linker
24. rujan 2024 22:00