Arhiva
 Screenshot Gazzetta dello Sport
IMA I PODRŠKU NAVIJAČA

BOBAN ĆE SKUPO NAPLATITI IZDAJU Hrvat ima odgovor za 'prevarante' u Milanu, a jedan detalj koji je napravio prilikom dolaska mogao bi biti ključan

MILAN Slijedi teška brakorazvodna parnica nakon što je klupska uprava raskinula ugovor s dosadašnjim šefom cijelog sportskog pogona
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 09. ožujak 2020. 23:06

Kad je prije nešto više od devet mjeseci dobio poziv iz Milana bio je iznimno uzbuđen. Ubrzo je, međutim, Zvonimir Boban shvatio da poslije 9 fantastičnih godina u dresu crveno-crnih nema više motiva za neku novu priču.

Sa 33 godine jedan od najvećih hrvatskih nogometaša i najuspješnijih stranaca u povijesti AC Milana zaključio je izvanrednu igračku karijeru nakon kratke epizode u Celti. Tadašnji Milan bio je pojam velikog, superorganiziranog, trofejnog, prestižnog, elitnog. Nakon 18 godina, dok je s Infantinom usmjeravao nove akcije FIFA-e, operativci Elliot menagmenta, koji vode posao za istoimeni špekulativni fond (vrijedan 45 milijardi dolara), nazvali su Zvonimira Bobana. Poželjeli su se ‘naći’ i predložiti mu suradnju. Već tog trenutka Boban je znao, što god bilo, prihvatit će. Iako je imao superpovoljnu situaciju u FIFA-i, znao je da se emocijama ne možete suprotstaviti.

Ključni čovjek koji je htio bivšeg suigrača u klubu bio je Paolo Maldini. Do tada jedan od pomoćnika bivšeg glavnog operativca Leonarda, dobio je prijedlog vlasnika kluba da postane sportski direktor. Imao je Maldini samo jedan uvjet, da se dovede Bobana! Nije htio sam, svjestan i svog neiskustva, ali i Bobanove razrađenosti kroz razne profesionalne poslove koje je imao od kraja igračke karijere. I unutar nekoliko tjedana sve se dogovorilo, utvrdilo ugovorima, što je danas jako važan ‘detalj’.

Dogovorena opcija

Zvonimir Boban je dobio mandat da bude šef cijelog sportskog pogona Milana, a Maldini je postao sportski direktor. Kada se krenulo trebalo se suočiti sa zbiljom ove verzije AC Milana. Niti je to bio negdašnji klub po organizaciji, još manje po glamuru, a najmanje po sportskoj moći. I ključna stvar, ovaj Milan nema niti jasan strateški plan kako se vratiti u vrh talijanskog i potom europskog nogometa.

Boban je po dolasku zatekao već dogovorenu trenersku opciju, Marca Giampaola. I brzo je uvidio da ta priča nema perspektive, ali Boban se nije htio u startu odmaknuti od tog izbora trenera, jer je bio lojalan Maldiniju, ali je ipak imao ključnu ulogu u skorašnjem otkazivanju suradnje. S novim izborom, Stefanom Piolijem, kroz nekoliko mjeseci su stvari krenule u boljem smjeru. Na igračkom planu je Boban s Maldinijem učinio više dobrih transfera, te neke ne baš uspješne. No, u zimskom mercatu učinili su kvalitetne stvari, doveli Ibrahimovića i Kjaera i prodali neuspješne im vedete Piateka i Susa (na kraju će klub inkasirati skoro 50 milijuna eura).

Složila se solidna momčad koja je uz Ibrahimovića rasla i ušla u seriju pozitivnih rezultata. Činilo se sve super, dok nije iz Njemačke lansirana senzacija da je Ralf Rangnick dogovorio preuzimanje stručnog sektora i klupe Milana od lipnja! Bila je to javna tajna, ali je od njenog medijskog objavljivanja ubrzala procese loma u upravi kluba. Očito je već dugo tinjalo nezadovoljstvo u klubu zbog jednostranih, koliko i tajnih akcija koje je predvodio predsjednik uprave Ivan Gazidis.

Podjela uloga

Po Bobanovu dolasku on je trebao biti stručni šef, a Gazidis poslovni šef, koji mora pronaći nove i bolje sponzore, te razraditi akciju stadion. Ona je zapravo krucijalni interes Elliot Fonda, koji izgradnjom rezidencijalne-poslovne zone oko stare Meazze i gradnjom novog stadiona želi stvoriti novi vrijednosni kod Milana, za uspješniju prodaju.

Gazidis, međutim, nije uspješan po niti jednoj liniji. Sponzori zaobilaze Milan, priprema akcije stadion nije odmakla od ideje koja se prezentira gradu. Gazidis je, međutim, još od prosinca svoju energiju trošio na stručne poslove. Njemu su gazde kluba naložile da pripremi novi plan stručnog razvoja, izabere novog trenera i da razvije strategiju kupnje mladih i neafirmiranih igrača, koje će se potom višestruko skuplje prodavati.

Dok još nisu znali da je Gazidis igrao dvostruku igru Boban i Maldini, frustrirani opstrukcijama Gazidisa na svaku ideju pojačavanja momčadi, više su puta medijski dali do znanja da Milan ne može napredovati bez iskusnijih i kvalitetnih igrača. I kada su im gazde uskratile najavljeni proračun za zimski prijelazni rok mogli su naslutiti da više nema povjerenja. Ubrzo po saznanju dogovora s Rangnickom, koji ima već potpisani predugovor, s financijskom klauzulom ako mu propadne angažman, Boban i Maldini su se suočili sa zbiljom.

Pritisak medija

Maldini je kritički govorio o Rangnicku, a onda je, nakon pritiska medija, Ivan Gazidis otišao u La Gazzettu dello Sport i pokušao negirati bilo kakve dvostruke igre, te je istaknuo da se on, Boban i Maldini o svemu dogovaraju, raspravljaju, ali da su isti tim. Tu je prekipjelo Bobanu, koji je nekoliko dana potom dao intervju istom listu i iznio pravo stanje stvari, doduše u rukavicama, kao da je znao da će njegov istup biti točka nakon koje će se slomiti ionako prekinuti odnosi.

Svega 6 dana je trajala groteskna situacija u kojoj vodstvo Milana nije znalo kako zaključiti očito pokidanu vezu s Bobanom. Ona je postala veliki teret, jer sve svakog dana mediji time bave, a navijačka je javnost izuzetno ljuta prije svega na Gazidisa i Elliot fond. Oni s probali sa Bobanom postići dogovor o raskidu ugovora, ali bili su očito vrlo rezervirani u financijskoj odšteti. S druge strane Boban je bio izuzetno ljutit, osjeća se izdanim, a i oštećen u javnom diskursu. On je ostavio super posao u FIFA-i za Milan i logično je da to što su ga praktično nakon 4 mjeseca već počeli rušiti, da će im žestoko uzvratiti.

Morat će skupo platiti

Boban je otkrio da je Gazidis još u prosincu sve dogovorio s njemačkim trenerom, a da je njemu i Maldiniju u siječnju govorio da ne može dopustiti niti jedan angažman novih igrača bez da se informira “novog trenera”. Ukoliko je sve to točno onda i Gazidis i Elliot Fond doista su igrali prljavu igru, te će vjerojatno to morati i skupo platiti ne samo Bobanu, već i prema javnosti koja je ogorčena svime što Gazidis i društvo izvode u Milanellu.

Ogromna većina te javnosti je na strani Bobana i Maldinija. Potonji će se zadržati u klubu do kraja sezone, da ne ostavi na cjedilu Piolija i ne pruži alibi vlasnicima da ga optuže, zajedno s Bobanom, da su krivi za neuspjeh. Nakon toga će Maldini sigurno odstupiti...

Linker
23. travanj 2024 17:45