Martina Bienenfeld

 Privatni Album
Martina Bienenfeld

Boris Hanžeković Memorijal ima poseban značaj za Zagreb i Hrvatsku

Radi se o jednom od rijetkih događanja s ovakvom tradicijom, kaže direktorica Turističke zajednice grada Zagreba
Piše: SNObjavljeno: 03. rujan 2024. 12:48

Turističke zajednice u Hrvatskoj, uključujući Turističku zajednicu grada Zagreba, imaju ključnu ulogu u oblikovanju i promociji destinacija, djelujući kao destinacijske menadžment organizacije. Njihova zadaća nije samo organizacija manifestacija, već i stvaranje integriranog turističkog proizvoda koji obuhvaća razne selektivne oblike turizma. Tako, Turistička zajednica grada Zagreba usmjerava svoje aktivnosti na promociju i podršku događanja, ali samo onih koji zadovoljavaju visoke standarde kvalitete i značajne su za razvitak zagrebačke turističke ponude.

Poseban naglasak stavlja se na poticanje razvoja selektivnih oblika turizma, koji imaju potencijal za dugoročno održiv i konkurentan razvoj destinacije. Među tim oblicima turizma ističu se kulturni, poslovni, zdravstveni, gastro i sportski turizam. Sportski turizam, kao jedan od najvažnijih segmenata zagrebačke turističke ponude, privlači specifične segmente posjetitelja, motiviranih sudjelovanjem u sportskim događajima, natjecanjima ili rekreativnim aktivnostima. Organizacija i domaćinstvo sportskih manifestacija u Zagrebu privlači širok spektar posjetitelja, uključujući profesionalne sportaše, njihove timove i pratnje, obitelji te domaće i inozemne navijače. Ovi posjetitelji generiraju dodatne prihode kroz potrošnju na smještaj, ugostiteljstvo, prijevoz, kupovinu i druge usluge. Nadalje, turisti privučeni sportskim ili rekreacijskim događanjima često su skloni aktivnom istraživanju destinacije i na taj način doprinose promociji lokalne kulturne, zabavne i gastronomske ponude, čime se dodatno osnažuje turistički profil grada Zagreba.

Nagrade za Zagreb Sport Story

Kroz kontinuirani razvoj selektivnih oblika turizma, Zagreb se sve snažnije pozicionira kao atraktivna i konkurentna destinacija na globalnom turističkom tržištu. Ovaj proces podržan je brojnim faktorima, među kojima je posebno vrijedno istaknuti rezultate istraživanja Europske agencije za okoliš. Prema tom istraživanju, Zagreb se svrstava na drugo mjesto među europskim glavnim gradovima po udjelu zelenih površina i vodnih resursa, što predstavlja izuzetno povoljne preduvjete za daljnji razvoj aktivnog, rekreativnog i sportskog turizma. Ovi rezultati jasno ukazuju na potrebu za strateškim ulaganjima u razvoj ovih oblika turizma, s ciljem da se dugoročno održi i unaprijedi prepoznatljivost Zagreba kao destinacije koja nudi iznimne prirodne i sportske resurse.

image

Zagreb Maksimir

Grad Zagreb

Turistička zajednica grada Zagreba već godinama surađuje s Hrvatskim olimpijskim odborom, zagrebačkim sportskim savezima i klubovima, aktivno sudjelujući u promociji velikih sportskih događanja. Organizacija sportskih manifestacija pruža Zagrebu priliku za povećanje prepoznatljivosti na svjetskoj sceni. Medijska pokrivenost i promocija tih događaja dodatno stavljaju grad u središte pozornosti, kao što je slučaj s mnogim svjetskim destinacijama koje su postale poznate upravo zbog sportskih događanja koje su ugostile.

Kao primjer uspješne promocije sportskog turizma, Turistička zajednica grada Zagreba je u rujnu 2021. godine lansirala nove internetske stranice posvećene sportu u Zagrebu, u vrijeme održavanja 71. Memorijala Borisa Hanžekovića, jednog od najstarijih i najvažnijih sportskih natjecanja u gradu. Stranice pružaju pregled aktualnih sportskih događanja u gradu, popis sportskih objekata za profesionalne i rekreativne aktivnosti, te zagrebačku sportsku nostalgiju i druge, uz sport vezane, zanimljivosti. Ove stranice, kao i promotivni film Zagreb Sport Story, osvojile su međunarodne nagrade, što dodatno potvrđuje kvalitetu zagrebačke sportske promocije.

Stižu vrhunski atletičari

Memorijal Borisa Hanžekovića, kao najstarije i najprestižnije sportsko natjecanje u Zagrebu, ima poseban značaj ne samo za grad, već i za cijelu Hrvatsku jer je jedno od rijetkih događanja s ovakvom tradicijom. Osim samog sportskog značaja, njeguje i uspomenu na legendarnog hrvatskog atletičara Borisa Hanžekovića koji je ostavio dubok trag u hrvatskom i svjetskom atletskom sportu. Privlačeći vrhunske atletičare iz cijelog svijeta, Hanžekovićev memorijal predstavlja veliki sportski spektakl za gledatelje te je jedan je od najprestižnijih međunarodnih atletskih mitinga.

Također, atraktivnosti i važnosti cijelog događanja pridonosi i natjecanje u bacanju kugle koje se od 2015. godine održava pokraj gradskih fontana i Nacionalne i sveučilišne knjižnice - Memorijal Ivana Ivančića, a u spomen na legendarnog bacača kugle i trofejnog atletskog trenera.

Za kraj, kao i svake godine, svim natjecateljima i posjetiteljima želim srdačnu dobrodošlicu u Zagreb, uz želje za puno sjajnih sportskih rezultata i uspjeha!

Sadržaj je nastao u suradnji sa Atletskim klubom Dinamo Zrinjevac - organizatorom 74. Boris Hanžeković Memorijala.

74. Boris Hanžeković Memorijal održava se od 6. do 8. rujna 2024.

6. 9. 2024. održava se 3. Zagreb City Challenge na Trgu bana Jelačića

7. 9. 2024. održava se 10. Memorijal Ivana Ivančića na Zagrebačkim fontanama

8. 9. održava se 74.Boris Hanžeković memorijal. Ulaznice su dostupne na portalu ulaznice.hr.

Linker
05. rujan 2024 10:36