Filip Pravdica

 JULIEN DUVAL
REPRIZA SPEKTAKLA

Doveli smo atletiku na središnji zagrebački trg i gledateljima se to jako svidjelo!

Bilo mi je prekrasno približiti atletiku javnosti jer skačemo pet metara od tribine, kaže hrvatski rekorder Filip Pravdica
Piše: SNObjavljeno: 03. rujan 2024. 15:14

„Želimo dovesti atletiku među ljude“. Tako bismo, ukratko, mogli prezentirati višegodišnju želju čelnih ljudi Svjetske atletske federacije, naročito otkako joj je na čelu Sebastian Coe, da se kraljica sportova približi gledateljima.

To, dakako, podrazumijeva da se pojedine atletske discipline „izvuku“ sa stadiona i organiziraju na gradskim trgovima ili nekim drugim atraktivnim lokacijama. Unatrag dvadesetak godina takvih je primjera bilo dosta upravo na najvećim svjetskim atletskim mitinzima.

U Stockholmu se, tako, u centru grada bacala kugla, u Zürichu se natjecanje u skoku s motkom održava na željezničkom kolodvoru, u Lausannei motkaši skaču na gradskom trgu i upravo je na takvom city eventu ove godine Armand Duplantis skočio čak 6.15, što je novi rekord mitinga Dijamantne lige u Lausannei.

Boris Hanžeković memorijal je na taj izazov odgovorio 2014. premještanjem natjecanja u bacanju kugle na Zagrebačke fontane, a zanimljivo je da su izazov prihvatile i neke druge sredine, pa se tako već šest godina a Trgu Petra Zrinskog u Vrbovcu održava natjecanje u skoku u dalj, troskoku i skoku s motkom.

No, pravi izazov je bio organizirati skakačko natjecanje na središnjem trgu milijunskog grada, pa je tako 2022. godine nastao Zagreb City Challenge na Trgu bana Jelačića, čime je Boris Hanžeković memorijal postao jedini među vrhunskim atletskim mitinzima koji traje tri dana.

image

Zagreb City Challenge

JULIEN DUVAL

Održana su te godine natjecanja skakačica s motkom i troskokašica te skakača u dalj, pa su gledatelji u Zagrebu, većina prvi put u životu, mogli iz neposredne blizine vidjeti koliko je, zapravo, visoka ta letvica koja se preskače motkom – a Tina Šutej je skočila rekordnih 4.61 metar – i kako izgledaju skokovi u dalj preko osam metara.

Velik organizacijski zahvat, koji je uključivao i dovoženje 20 tona pijeska na središnji zagrebački trg, pokazao se punim pogotkom. Mnogi ljubitelji atletike koji su uživo pratili sva tri dana natjecanja na mitingu rekli su da im je upravo Zagreb City Challenge bio najatraktivniji dio 72. Boris Hanžeković memorijala te da žele gledati reprizu svake godine!

Sljedeće godine gledali smo na Trgu bana Jelačića spektakularno natjecanje u skoku u dalj, paralelno za daljašice i daljaše, i veliku pobjedu Filipa Pravdice (8.09) protiv bivšeg svjetskog prvaka Tajaya Gaylea (8.07).

Pravdica dobro pamti tu pobjedu, kao i to da nije unaprijed planirao skočiti u Manduševac.

„To je došlo spontano. Razgovarali smo s organizatorima, o tome ako pobijedim skačem u Manduševac, ali nisam mislio da je to ozbiljan razgovor, bila je to šala. No, bila je jaka konkurencija lani, skakao je i svjetski prvak iz 2017. godine Tajay Gayle čiji je osobni rekord 8.70 i da ga ja pobijedim na Trgu, to je stvarno bila priča iz snova“, kaže Pravdica.

A da ni 3. Zagreb City Challenge neće biti ništa manje od spektakla jamči i startna lista ovogodišnjeg natjecanja, na kojoj su, između ostalih, i svjetski juniorski prvaci Jana Koščak i Roko Farkaš. Najbolji mladi atletičari svijeta protiv svjetske elite, kakva poslastica!

Sadržaj je nastao u suradnji sa Atletskim klubom Dinamo-Zrinjevac - organizatorom 74.Boris Hanžeković memorijala.

74. Boris Hanžeković memorijal održava se od 6.- 8. rujna 2024.

6.9.2024. održava se 3. Zagreb City Challenge na Trgu bana Jelačića

7.9.2024. održava se 10. Memorijal Ivana Ivančića na Zagrebačkim fontanama

8.9. održava se 74.Boris Hanžeković memorijal. Ulaznice su dostupne na portalu ulaznice.hr.

Linker
05. rujan 2024 10:36