GORAN MEHKEK Cropix
‘KRALJICA‘ DISKA ODUŠEVILA

Fantastičan rezultat Sandre Elkasević, bacila najbolji hitac u zadnjih šest godina: ‘Vidimo se opet 2039.‘

U predvečerje Hanžekovićeva memorijala, Sandra je pobijedila rezultatom 68,81 m
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 04. rujan 2024. 07:51

U predvečerje 74. izdanja Hanžekovićeva memorijala, atletski stadion u Sportskom parku Mladost ugostio je jedno manje, ali ipak kvalitetno i važno natjecanje. Tradicionalni Međunarodni atletski miting Dinamo-Zrinjevac, koji je istoimeni zagrebački klub organizirao već 51. put, okupio je u utorak puno toga dobroga što ima hrvatska atletika.

A privukao je i onu najbolju, kraljicu diska Sandru Elkasević koja je prvi put nakon 2009. godine nastupila na Dinamovom mitingu. I povratak je proslavila u velikom, velikom stilu, pobijedila je sa 68,81 m što joj je najbolji rezultat još od 2018. godine! Kakva fantastična najava za nedjelju i lov na 12. pobjedu na omiljenom joj Hanžekovićevom memorijalu. Olimpijska pobjednica Valarie Allman uz ovakvu Sandru nikako ne može biti mirna i računati na trijumf u Zagrebu.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Najbolja hrvatska atletičarka uživa u još jednoj velikoj sezoni u kojoj je najprije po sedmi put postala europska prvakinja, a potom na Igrama u Parizu osvojila i broncu, svoju treću olimpijsku medalju u karijeri. Na Stade de Franceu je bacila 67,51 m, što joj je bio i najbolji ovosezonski rezultat, ali samo do ovog utorka. Već na zagrijavanju se vidjelo kako je Sandra raspoložena, a onda je krenuo niz - 65,23, pa 68,81 što je popratila glasnim krikom, pa onda samo malo kraćih 68,71. Završila je s tri neispravna hica, ali to više nije bilo važno. Ovih 68,81 je treći rezultat na svijetu ove sezone i najbolji u Europi.

- Super smo odradili pripreme poslije Pariza i drago mi je da sam tehnički jako lijepo bacala ovdje. Odlično sam i otvorila sa 65,23, a nakon toga sam bacila dva stvarno dobra hica i taj četvrti nesretni koji je bio s prijestupom. Nakon toga sam malo silila, moja stara priča, ali neka nešto ostane i za nedjelju, da se potpuno ne zadovoljimo i da pred punim tribinama pokušam dati još više. I dosadašnji rezultat sezone 67,51 je lijep rezultat, ali ovih 68,81 je baš dobar - rekla je presretna Sandra.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Vratila se nakon 2009. na Dinamov miting, nakon ovoga bi mogla i češće dolaziti.

- Svakih 15 godina, sad je 2024. znači vidimo se opet 2039. godine, ha-ha-ha. Baš sam se zezala s Marijom Tolj da ne može u državi koja ima dvije finalistice europskih i svjetskih prvenstava rekord mitinga biti 61,77. U konačnici, ionako mi je svejedno bacam li na treningu iza stadiona ili na natjecanju, a ovako sam dobila priliku i isprobati krug prije Hanžekovićeva memorijala - dodala je najveća bacačica diska svih vremena.

Fantastična je na samom kraju dana bila utrka na 800 metara u kojoj je dinamovac Marino Bloudek srušio rekord mitinga s 1:46.10, a njegov klupski kolega 20-godišnji Nino Jambrešić bio drugi s osobnim rekordom 1:46.97 čime je došao na šesto mjesto svih vremena u Hrvatskoj. Obojicu ćemo ih u nedjelju gledati u utrci na 1000 metara u kojoj će svjetski prvak Marco Arop napadati svjetski rekord.

image

Marino Bloudek

GORAN MEHKEK Cropix

Na početku mitinga gledali smo našeg najboljeg kladivaša Matiju Gregurića koji je došao do pobjede hicem od 74,08 metara. Iza Matije je najbolje ljeto u seniorskoj karijeri, ljeto u kojem je bio osmi u finalu Europskog prvenstva u Rimu, u kojem se prvi put plasirao na Olimpijske igre, te podigao osobni rekord na 75,47 m. Pobjeda ma mitingu njegova kluba dobra je najava za nedjelju kada ga na Hanžekovićevom memorijalu očekuje “sudar” s olimpijskim pobjednikom i svjetskim prvakom Ethanom Katzbergom.

- Bilo je ovo natjecanje bez neke posebne euforije, išli smo ga odraditi više kao trening, pogotovo zato što je na Mladosti promijenjeno bacalište, pa sam se htio upoznati s krugom i mrežom. I ispalo je za kraj sezone iznenađujuće dobro, a nadam se da u nedjelju mogu prebaciti i osobni rekord. Katzberg će mi sigurno biti vjetar u leđa jer opasan je i kad je u formi i kad nije. Sva sedmorica koji smo na startnoj listi smo bili u Parizu, tako da će biti vrhunsko natjecanje i nadam se što daljem hicu u tom društvu - rekao je Gregurić.

image

Martin Marković

GORAN MEHKEK Cropix

Njegov klupski kolega Martin Marković, također naš olimpijac iz Pariza, pobijedio je u bacanju diska s 58,94. Kako kaže, došao je samo malo osjetiti natjecanje, prvo nakon OI, a u nedjelju očekuje puno veću daljinu. I on će se natjecati u društvu olimpijskog pobjednika jer u Zagreb stiže sjajni Jamajčanin Roje Stona.

Marko Čeko bio je najbolji u skoku u dalj sa 7,73, ispred Luke Ćurkovića sa 7,67. Nije ovo za Čeku bilo osobito dobro ljeto, ostao je bez toliko željenog skoka preko osam metara i bez nastupa na Olimpijskim igrama, a posljednja prilika da popravi dojam bit će nastup na Trgu bana Jelačića u petak, prvog dana Hanžekovićeva memorijala.

Linker
05. rujan 2024 11:17