Natko Bošnjak i Ana Hanžeković Krznaric sa stipendistima; Vita Barbić, Roko Farkaš, Jana Koščak, Eva Barbarić, Mia Wild, Jan Ferina

 MARKO TODOROV Cropix
BHM WARM-UP PARTY

Najperspektivniji hrvatski atletičari dobili stipendije uoči spektakla u Zagrebu

Boris Hanžeković memorijal je dodijelio financijsku pomoć najperspektivnijim hrvatskim atletičarima
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 04. rujan 2024. 21:58

Organizatori Hanžekovićeva memorijala posljednjih godina uvode brojne sjajne novitete, a jedan od hvale vrijednih projekata je i BHM Warm-Up Party, uvod u cjelokupni spektakl na kojem su u glavnim ulogama naši mladi atletičari. U srijedu navečer su tako u Matis Absolut Lounge baru po drugi put dodijeljene stipendije najvećim nadama hrvatske atletike. Lani je Hanžekovićev memorijal odabrao četvero stipendista, a ove je godine ta brojka povećana, što nimalo ne čudi jer naši su atletičari ovog ljeta doista briljirali na natjecanjima za mlađe dobne kategorije.

Osim što je jedan od najvećih svjetskih mitinga, Boris Hanžeković memorijal je i veliki promotor hrvatske atletike kojem je osim popularizacije sporta cilj i poticanje naših atletičara na još bolje rezultate. Zato su i uvedene stipendije za one najtalentiranije, a ove godine su uručene Jani Koščak (18), Roku Farkašu (19), Miji Wild (18), Viti Barbić (17), Janu Ferini (17) i Evi Barbarić (15). Svi su oni posljednjih tjedana osvojenim medaljama potvrdili da se u njima krije ogroman potencijal.

Troje novih u odnosu na lani

A u kolikoj su mjeri stipendije stimulativne, najbolje svjedoče rezultati koje su prošlogodišnje stipendistice postigle u posljednjih godinu dana. Jana Koščak (AK Sloboda Varaždin) je tako potvrdila status jedne od najnadarenijih atletičarki svijeta. Lani je tijekom dvoranske sezone srušila svjetski mlađejuniorski (U-18) rekord u petoboju, a potom je na otvorenom skupila 6293 boda što je najbolji rezultat u povijesti jedne atletičarke mlađe od 18 godina u seniorskom sedmoboju. Doživjela je mlada Varaždinka lani i razočaranje jer se ozlijedila na juniorskom EP-u u Jeruzalemu što joj je odnijelo medalju, ali sve joj se to vratilo ove godine, točnije prije samo tjedan dana kada je na Svjetskom juniorskom (U-18) prvenstvu u Limi osvojila zlato.

image

Vita Barbić, Roko Farkaš, Jana Koščak, Eva Barbarić, Mia Wild, Jan Ferina

MARKO TODOROV Cropix

Velike su rezultate postigle još dvije lanjske stipendistice. Mia Wild (AK Slavonija-Žito Osijek) je na juniorskom SP-u osvojila srebro na 100 m prepone, a ranije ove sezone je srušila i hrvatske juniorske rekorde na preponama (13.10) i na 100 metara (11.63), kao i na dvoranskih 60 metara (7.35). Vita Barbić (AK Dinamo-Zrinjevac) je, pak, na Europskom mlađejuniorskom (U-18) prvenstvu u Banskoj Bystrici osvojila zlato u bacanju koplja i broncu u bacanju diska. Pritom je sa 61,07 postavila i najbolji U-18 rezultat godine u svijetu u bacanju koplja. Na koncu je na juniorskom SP-u u Peruu, među starijim atletičarkama, zauzela četvrto mjesto.

Tercet novih stipendista, koji su se ove godine priključili Jani, Miji i Viti, predvodi sjajni Roko Farkaš (AK Sloboda Varaždin), dečko koji je prošli tjedan oduševio sve čudesnim nastupom na juniorskom SP-u u Limi gdje je osvojio zlato u skoku u dalj, te s 8,15 metara srušio državni juniorski rekord, ali i došao na treće mjesto svih vremena na hrvatskoj seniorskoj ljestvici. Na početku ljeta je, pak, s 20.70 popravio i hrvatski seniorski rekord na 200 metara koji je čak 43 godine držao Željko Knapić.

Stipendije i u idućim godinama

Najmlađa u ovom društvu Eva Barbarić (HAAK Mladost), djevojka koja će u listopadu napuniti tek 16 godina, stigla je na mlađejuniorsko EP s osmim prijavljenim rezultatom na 400 m prepone, a kući se vratila sa srebrom oko vrata. Prije Banske Bystrice, osobni joj je rekord iznosio 1:00.12, u polufinalu se prvi put u karijeri spustila ispod minute (59.77), da bi u sjajno odrađenom finalu ušla u cilj u vremenu 58.85. Tinejdžerica koju trenira hrvatski rekorder u skoku u dalj Filip Pravdica doista je veliki potencijal, a ova stipendija svakako joj može biti dodatni vjetar u leđa za daljnji napredak.

image

Vita Barbić, Roko Farkaš, Jana Koščak, Eva Barbarić, Mia Wild, Jan Ferina

MARKO TODOROV Cropix

U Banskoj Bystrici do medalje, one brončanog sjaja, došao je i Jan Ferina (AK Agram). U vrlo zanimljivom finalu u bacanju kugle naš je atletičar u posljednju seriju ušao kao četvrti, da bi u završnom pokušaju pronašao još četiri centimetra, taman dovoljno da s 19,04 uskoči na postolje.

Najveći dio ovih klinaca sljedećih ćemo dana gledati i u akciji na 74. Hanžekovićevom memorijalu i to je sjajna prilika da ih dođete pozdraviti i podržati na putu prema još većim rezultatima. A Boris Hanžeković memorijal će i idućih godina stipendijama najtalentiranijim atletičarkama i atletičarima nastaviti ispunjavati svoju društvenu zadaću i poticati razvoj hrvatske atletike.

Linker
05. rujan 2024 11:18