Filip Mihaljević

 TOM DUBRAVEC Cropix
74. HANŽEKOVIĆEV MEMORIJAL

Spektakl u Zagrebu: Našim jakim adutima stiže četvero friških olimpijskih pobjednika, među njima i rekorder

Od 6. do 8. rujna odvija se jako izdanje zagrebačkog mitinga iz serije Continental Toura
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 22. kolovoz 2024. 20:15

Atletika je u Parizu još jednom potvrdila da je olimpijski sport broj 1. Kad u jutarnjem programu bez finalnih nadmetanja na tribinama bude 70.000 ljudi, to je jasan pokazatelj što ovaj sport predstavlja u globalnim razmjerima. A dašak tog pariškog spektakla za dva tjedna ćemo osjetiti i u Zagrebu jer pred nama je 74. izdanje Hanžekovićeva memorijala, mitinga iz zlatne kategorije Continental Toura.

Najstarija sportska priredba u Hrvatskoj i ove će godine imati tri natjecateljska čina - 6. rujna (petak) od 17.30 sati na Trgu bana Jelačića održava se Zagreb City Challenge, natjecanje u skoku u dalj u muškoj i ženskoj kategoriji, dan kasnije na Gradskim fontanama ponovno će vladati najbolji svjetski bacači kugle u sklopu Memorijala Ivana Ivančića (18.30 sati), dok je središnji događaj na programu 8. rujna (nedjelja) od 15 sati na stadionu u Sportskom parku Mladost.

Pravdici se neće olakšati posao

Uoči mitinga ponovno će biti održan i BHM Warm-Up Party na kojem će biti dodijeljene stipendije najperspektivnijim hrvatskim atletičarima, dok nas 7. rujna čeka i drugo izdanje BHM atletske konferencije s vrlo zanimljivim temama i predavačima.
Što se tiče Zagreb City Challengea, već ranije je objavljeno kako će na Trgu skakati Jasmine Moore, osvajačica brončane medalje Parizu u skoku u dalj i troskoku, te Shanieka Ricketts, olimpijska doprvakinja u troskoku.

image

Ryan Crouser

BEN STANSALL Afp

- U muškoj konkurenciji će tu, naravno, biti naš olimpijski finalist Filip Pravdica, njegove ćemo konkurente objaviti u nadolazećim danima. Nećemo mu olakšati posao jer znamo što može. Dan kasnije nas čeka deseti Memorijal Ivana Ivančića i s ponosnom mogu najaviti nastup trostrukog olimpijskog pobjednika i svjetskog rekordera Ryana Crousera, srebrnog iz Pariza Joea Kovacsa, brončanog Rajindre Campbella, europskog prvaka Leonarda Fabbrija i doprvaka, našeg Filipa Mihaljevića. Nadamo se i prvom hicu preko 23 metra u Zagrebu, ulaz je besplatan - istaknuo je projektni menadžer mitinga Natko Bošnjak.

Natjecanje na Mladosti počinje u 15 sati s muškim kladivom koje se nakon 11 godina vraća na miting. Naš olimpijac i finalist ovogodišnjeg EP, Matija Gregurić ugostit će olimpijskog i svjetskog prvaka Ethana Katzberga.

image

Natko Bošnjak, Vita Barbić, Sara Kolak, Matija Gregurić

RANKO SUVAR Cropix

- Bio sam na tribini kao klinac, gledao najbolje bacače i sanjao da ću jednog dana i ja biti dolje na terenu. Čeka nas odlično natjecanje jer stiže Katzberg koji je izvanserijski bacač i može popraviti rekord mitinga od 81,77 m. Bit će tu i brončani s OI Mihajlo Kohan, te peterostruki svjetski prvak Pawel Fajdek - najavio je Gregurić.

Nakon kladivaša pažnja će na Mladosti biti usmjerena prema kopljašicama. Dolazi olimpijska pobjednica Haruka Kitaguchi, ali ne sumnjamo da će najveću podršku tribina imati naše predstavnice - olimpijska prvakinja iz Rija i četvrta iz Pariza Sara Kolak, te europska U-18 prvakinja Vita Barbić.

- Očekujem dobru publiku i navijanje, jako me veseli jaka konkurencija. Prije nekoliko godina bilo je teško pronaći dobre natjecateljice tako kasno u sezonu, ali sada kada je miting u višem rangu, svi žele doći.

image

Sara Kolak

TOM DUBRAVEC Cropix

Probuđena Sara drži i rekord zagrebačkog mitinga sa 66,42 m

- Tko ne voli rekorde i takve daljine?! Znam da će sve cure dati sve od sebe, hoće li pasti i rekord, to je teško reći.

Vita Barbić debitirat će na Hanžekovićevom memorijalu.

- Prije nekoliko godina sam skupljala potpise sportaša i razmišljala o tome kad bih mogla nastupiti. Sad je to stvarnost i drago mi je da ću se okušati s najboljima na svijetu. Bit će puno mojih navijača, i baka i deda iz Zadra rekli su da obavezno dolaze - uz osmijeh je najavila 17-godišnja Vita.

Prodano 60% ulaznica za Zapad

Jedan od šlagera mitinga bit će, dakako, i žensko bacanje diska u kojem će miljenica tribina Sandra Elkasević loviti 12. pobjedu. Protiv sebe će imati najjaču moguću konkurenticu, aktualnu olimpijsku pobjednicu Valarie Allman koja je poslala video poruku iz Amerike.

- Jako sam uzbuđena što dolazim u Zagreb. To mi je jedan od najdražih mitinga, jako se radujem nastupu i vidimo se 8. rujna.
Dodajmo da se ulaznice za natjecanje na Mladosti prodaju na internetskoj stranici ulaznice.hr, dosad je rasprodano već 60 posto kapaciteta zapadne tribine.

Linker
05. rujan 2024 11:10