Matija Gregurić

Veliki povratak natjecanja u bacanju kladiva na Boris Hanžeković memorijal

Iako je kraj sezone rekord mitinga koji drži Primož Kozmus je sigurno ugrožen jer Ethan Katzberg stalno baca preko 81 ili 82 metra. On ne zna bacati kratko čak i na zagrijavanju. Kada mi ostali bacamo lagano, on baca s 90 posto svojih mogućnosti i to kladivo uvijek leti daleko, kaže Matija Gregurić
Piše: SNObjavljeno: 06. rujan 2024. 14:20

Natjecanje u bacanju kladiva vraća se na Boris Hanžeković memorijal nakon punih 12 godina. Toliko je prošlo otkako je olimpijski pobjednik iz te 2012. godine Krisztián Pars pobijedio na mitingu hicem od 79.14 metara, ispred kasnijeg peterostrukog svjetskog prvaka Pawela Fajdeka, čije je kladivo letjelo do 78.80.

Zanimljivo, Fajdek će sudjelovati na Boris Hanžeković memorijalu i ove godine, u nedjelju 8. rujna na stadionu Mladosti.

Bacanje kladiva je disciplina koja je godinama bila na programu mitinga, prije svega zahvaljujući legendarnom hrvatskom bacaču kladiva Srećku Štigliću, prvom Hrvatu koji je bacio kladivo preko 70 metara koji je nosio i dres Atletskog kluba Dinamo.

Dolazili su kasnije na miting brojni velikani bacanja diska poput Vasilija Sidorenka, Tibora Gécseka i Karstena Kobsa, prije negoli su bacalište na stadionu Mladosti zauzele najbolje svjetske kladivašice u vrijeme dok je jedna od njih bila i Ivana Brkljačić.

Uslijedilo je novo razdoblje kladivaša na Hanžekovićevom memorijalu, pa smo u Zagrebu gledali olimpijske pobjednike Kojija Murofushia, Szymona Ziółkowskog i Primoža Kozmusa, koji je sa sjajnih 81.77, što je bio i najbolji rezultat sezone u svijetu, postavio 2009. aktualni rekord mitinga.

Povratak kladivaša na Boris Hanžeković memorijal povezan je s povratkom Matije Gregurića u atletiku. Bivši mlađejuniorski prvak svijeta dvije je godine izbivao iz atletike, da bi u AK Dinamo-Zrinjevac dobio prigodu za novi početak i zgrabio je objeručke.

Na Europskom prvenstvu u Rimu dva puta je popravljao osobni rekord i senzacionalno se plasirao u finale, u kojem je s rekordnih 75.47 metara na kraju zauzeo osmo mjesto. Kao jedan od 32 najbolja svjetska kladivaša izborio je i nastup na Olimpijskim igrama u Parizu, a sada ga čeka nastup pred domaćom publikom u obračunu s najboljim svjetskim kladivašima.

Jer, na startnoj listi su i aktualni svjetski i olimpijski prvak Ethan Katzberg, brončani iz Pariza Mihajlo Kohan i već spomenuti peterostruki svjetski prvak Pawel Fajdek.

“Jako mi je drago što ću prvi put nastupati na Boris Hanžeković memorijalu. Tu sam nekad kao klinac gledao najbolje bacače kladiva u svijetu kako bacaju preko 80 metara, bio sam na stadionu i prije 12 godina kada je kladivo zadnji put bilo na programu te mi je jako drago što ću i ja konačno imati priliku tamo nastupati”, rekao je Matija.

Naš najbolji bacač kladiva ukratko je najavio atraktivno natjecanje u nedjelju.

„Bit će to odlično natjecanje jer svjetski i olimpijski prvak Ethan Katzberg ove je godine bacio 84.38, što je deveti rezultat svih vremena. Dolazi i odlični Ukrajinac Mihajlo Kohan te peterostruki svjetski prvak Pawel Fajdek. Iako je kraj sezone rekord mitinga koji drži Primož Kozmus je sigurno ugrožen jer Katzberg stalno baca preko 81 ili 82 metra. On ne zna bacati kratko čak i na zagrijavanju. Kada mi ostali bacamo lagano, on baca s 90 posto svojih mogućnosti i to kladivo uvijek leti daleko“, kaže Matija.

Netko je u šali dometnuo da u nedjelju od 15 sati neće biti pametno parkirati automobil sjeverno od bacališta na Mladosti, a u ovom slučaju šala nije daleko od istine. Kakav sjajan povratak bacanja kladiva na Boris Hanžeković memorijal!

Sadržaj je nastao u suradnji s Atletskim klubom Dinamo-Zrinjevac - organizatorom 74.Boris Hanžeković memorijala.

74. Boris Hanžeković memorijal održava se od 6.- 8. rujna 2024.

6.9.2024. održava se 3. Zagreb City Challenge na Trgu bana Jelačića

7.9.2024. održava se 10. Memorijal Ivana Ivančića na Zagrebačkim fontanama

8.9. održava se 74.Boris Hanžeković memorijal. Ulaznice su dostupne na portalu ulaznice.hr.

Linker
06. rujan 2024 14:21