GORAN MEHKEK Cropix
NOVO SJAJNO POGLAVLJE

Zagreb nakon najjačeg mitinga u povijesti u svjetskom vrhu: Hanžekovićev memorijal ima novi termin, odmah iza Rima

Zagrebački miting po rezultatima i kvaliteti sudionika nikad nije bio bolji, a stižu i nove promjene
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 10. rujan 2024. 06:03

Dugo će se pamtiti 74. izdanje Hanžekovićeva memorijala, najvećeg atletskog natjecanja u Hrvatskoj koje je i ove godine trajalo tri dana bilo raspoređeno na tri lokacije. Zagrebački miting posljednjih je godina uveo i neke zanimljive i vrijedne novitete, poput BHM atletske konferencije ili Warm-Up Partyja na kojem se dijele stipendije najvećim talentima u Hrvatskoj, ali najvažniji dio priredbe uvijek je onaj sportski, onaj koji se odnosi na rezultate postignute na borilištima, a taj je ove godine bio na iznimno visokoj razini. Štoviše, na najvišoj razini ikad.

U svjetskom vrhu

Nije to stvar nekakve subjektivne procjene, već renkinga Svjetske atletske federacije (World Athletics). On se temelji na dva faktora, prvi čine postignuti rezultati, a drugi kvaliteta atletičara koji su sudjelovali na mitingu. Ta dva dijela se zbrajaju i donose ukupne bodove, a Hanžekovićev memorijal ih je ove godine skupio 90.476. I pritom je bio bolji čak i od nekih mitinga elitne Dijamantne lige - u ukupnom zbroju je ispred Marrakecha, a kad se gleda samo kriterij rezultata, onda su iza Zagreba spomenuti Marrakech, ali i Stockholm i Doha.

image

Pobjednici atletskih kategorija

JOSIP BANDIC Cropix

Zagreb se posljednjih godina nalazi u zlatnoj kategoriji Continental Toura, to je razina odmah ispod Dijamantne lige, a u toj skupini je ovogodišnji miting po renkingu samo iza Los Angelesa što je i razumljivo jer na kalifornijski miting dolaze gotovo svi najbolji američki atletičari. Svi ostali gledaju u leđa Zagrebu, pa tako i mađarski Szekesfehervar i češka Ostrava koji imaju nemjerljivo veće proračune.

Srušeno je ove godine čak osam rekorda mitinga, sedam nacionalnih rekorda i 32 osobna rekorda. Kanađanin Marco Arop nije uspio uloviti svjetski rekord na 1000 metara, ali je postavio najbolji rezultat ove godine u svijetu, te šesti rezultat svih vremena.

- Iznimna nam je čast da su od sedam srušenih nacionalnih rekorda dva hrvatska. Marino Bloudek je postavio najbolji hrvatski rezultat u povijesti na 1000 metara, a naš stipendist Roko Farkaš je popravio rekord na 200 metara - naglašava project manager mitinga Natko Bošnjak, te ponosno dodaje:

Novi termin

- Stadion je bio pun, a tijekom sva tri dana miting je posjetilo preko 10.000 ljudi.

Ni menadžer mitinga, Slovak Alfons Juck koji je zadužen za dovođenje atletičara, nije skrivao zadovoljstvo.

- Atmosfera je bila sjajna, a na stadionu je bilo najviše publike još od 2011. kada je u Zagrebu trčao Usaina Bolt. Naš plan s rezultatima i rekordima mitinga je bio 90 posto uspješan.

image
GORAN MEHKEK Cropix

S ovogodišnjim izdanjem završila je jedna era Hanžekovićeva memorijala, a od sljedeće se godine otvara novo poglavlje. Miting se, naime, iz ovog kasnoljetnog termina seli u rano ljeto. Ili strogo kalendarski gledano, u kasno proljeće jer datumi 75. izdanja su 6., 7. i 8. lipnja 2025. godine. Dakle, na novi atletski spektakl u Zagrebu ovaj put nećemo morati čekati godinu dana, već devet mjeseci.

U pozadini priče je promjena kalendara koju uvodi Svjetska atletska federacija. Ubuduće će atletske sezone završavati s glavnim natjecanjem te godine, bilo da se radi o klasičnim svjetskim prvenstvima ili o ultimativnim prvenstvima, novom formatu koji će se održavati u parnim godinama i na kojem će u tri dana nastupati samo najbolji od najboljih svakoj disciplini. Svjetsko prvenstvo u Tokiju e se tako dogodine održati od 13. do 21. rujna, a inauguralno Ultimativno prvenstvo na rasporedu je od 11. do 13. rujna 2026. u Budimpešti.

Sve je to dovelo i do rošade u kalendaru mitinga, a posljedično i do selidbe Hanžekovićeva memorijala u lipanj u kojem je posljednji put održan 2004. godine.

- Dogodine će i moj posao biti drugačiji, jer kad ste na kraju sezone, jednostavno čekate tko je nakon glavnog natjecanja sezone odlučio nastaviti s nastupima i onda radite s tim atletičarima. A sada će svi biti aktivni i trebat ćemo privući i dogovoriti atletičare ranije. Skokovi na Trgu bana Jelačića i kugla na Fontanama nisu upitni, a za nedjelju ćemo morati pažljivo odabrati discipline. Naravno, uz najuspješnije hrvatske atletičare i sjajnu mladu generaciju, već znamo što želimo, a što se ostalih disciplina tiče, moramo vidjeti gdje možemo dobiti one najbolje - zaključuje Juck.

Zagreb bi mogao biti prvi “gold” miting u Europi, a već se sada zna da počinje dan nakon mitinga Dijamantne lige u Rimu. Treba vidjeti i što će biti s američkim mitinzima, kao i s novom serijom koju pokreće Michael Johnson i za koju se još ne zna kakav će status imati i hoće li uopće biti u kalendaru WA.

Sandrino upozorenje

Što se iduće godine tiče, možda bi trebalo pronaći način da se satnica i discipline poslože malo drugačije. Nismo sigurni ima li smisla na ovakvom mitingu imati dvije neolimpijske utrke i još k tome vrlo slične, kao što je u nedjelju bilo 1000 i 2000 m. I obje u špici mitinga, u njegovom zadnjem satu.

Za raspravu je i treba li imati četiri bacačke discipline na stadionu, sve to traži puno izmjena sektora za mjerenje, što je u nedjelju dovelo i do određenog kašnjenja. Upozorila je na to i najbolja hrvatska atletičarka Sandra Elkasević koja se žali i kako nikad diskašice nisu zbog utrka bile toliko prekidane i zaustavljane kao u nedjelju. A kad na startnoj listi imate najveću hrvatsku atletičarku svih vremena i uz nju aktualnu olimpijsku pobjednicu, to je priča koja zaslužuje punu pažnju i da sve teče glatko.

Linker
10. rujan 2024 15:11