Memorijal Ivana Ivančića

 JULIEN DUVAL
Bacanje kugle

Zašto pokraj Gradskih fontana uvijek bacaju svi najbolji kuglaši svijeta i zašto uvijek bacaju daleko?

Ovdje su sva pozornost gledatelja i svi reflektori usmjereni prema nama, ovdje smo mi u glavnoj ulozi, što na većini ostalih natjecanja nije slučaj, pojašnjava najbolji bacač kugle svih vremena Ryan Crouser
Piše: SNObjavljeno: 04. rujan 2024. 16:49

Bacanje kugle na Boris Hanžeković memorijalu uvijek je bila jedna od najjačih disciplina. Štoviše, bacanje kugle na zagrebačkom mitingu obilježili su neki od najvećih kuglaša u povijesti atletike.

Sve je počelo još 1981. godine, kada se maksimirski stadion uređivao za Atletski kup Europe pa je 31. Hanžekovićev memorijal ugostio Karlovac. Glavna zvijezda mitinga bio je čuveni Amerikanac Brian Oldfield, čijih je 22,86 metara bio neslužbeni svjetski rekord, a u Karlovcu je pobijedio s 20,82.

Početkom 21. stoljeća miting su obilježili nastupi sjajnih Amerikanaca i svjetskih prvaka Christia na Cantwella i Reesea Hoffe te dvostrukog olimpijskog pobjednika, Poljaka Tomasza Majewskog. Cantwell je 2009. s 22,16 ostvario najbolji rezultat sezone u svijetu u bacanju kugle, a sljedeće je godine na stadionu Mladosti kuglu bacio još dalje – 22.22 metra.

Kada su sljedeći svjetske trendove organizatori Hanžekovićevog memorijala odlučili jednu od tehničkih disciplina održati dan prije samog mitinga na nekoj lokaciji u gradu, izbor je, sasvim logično, pao na bacanje kugle, a na inicijativu tadašnjeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića bacalište kugle sagrađeno je na prostoru pokraj Gradskih fontana i Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

image

Ryan Crouser

JULIEN DUVAL

Prvo natjecanje održano je 2014. godine, a pobijedio je Novozelanđanin Tom Walsh (20.69), ispred Tomasza Majewskog (20.44) i Reesea Hoffe (20,36). Od 2015. natjecanje se održava pod nazivom Memorijal Ivana Ivančića, u čast legendarnom treneru naših najboljih bacačica i bacača - Sandre Elkasević, Ivane Brkljačić, Nedžada Mulabegovića, Edisa Elkasevića, Valentine Srše, Matije Gregurića, Marije Tolj, Martina Markovića...

Sljedeće godine natjecanje kod Fontana Svjetska atletska federacija proglasila je najjačim još od 1988. godine jer su na 2. Memorijalu Ivana Ivančića prvi put nakon 28 godina na istom natjecanju dvojica bacača kugle prebacila 22.20 metara. Bili su to olimpijski pobjednik iz Rio de Janeira Ryan Crouser, koji je s 22,28 postavio novi rekord mitinga, i brončani iz Rija Tom Walsh, koji je kuglu bacio 22,21 metar.

Od te 2016. godine na Memorijal Ivana Ivančića redovito dolaze svi najbolji bacači kugle na svijetu. Odgovor na pitanje zašto je tome tako postavili smo dvojici najboljih bacača kugle svih vremena, Ryanu Crouseru i Joeu Kovacsu.

„U Zagrebu je posebna atmosfera i to je miting na kojem se osjećam najbolje. Ovdje su sva pozornost gledatelja i svi reflektori usmjereni prema nama, ovdje smo mi u glavnoj ulozi, što na većini ostalih natjecanja nije slučaj. Publika je blizu, atmosfera je doista posebna i uživam ovdje bacati. Osjeća se na bacalištu energija koja nas nosi na kraju sezone. To je jedan od mojih najdražih mitinga, volim navijače, volim ovo fantastično bacalište pokraj fontana, volim ovu sjajnu publiku, naravno volim i onu vatru na bacalištu“, pojašnjava trostruki olimpijski prvak i svjetski rekorder Crouser.

image

Ryan Crouser

JULIEN DUVAL

Dvostruki svjetski prvak i trostruki olimpijski doprvak Joe Kovacs dodao je svim komplimentima na račun natjecanja kod Fontana i jedan gastronomski dodatak.

„Zagreb nam je uvijek važan svima i svi mu se veselimo. Još uvijek čekam pobjedu u Zagrebu i vjerujem da će se i to promijeniti. Jako je to čudno, jer svake godine kada odlazim odavde mislim da je to bila pobjeda i imam odlična sjećanja na Zagreb. Osim samog natjecanja tu je dobra janjetina, pa kebab, pa su se pojavili suflei… Uvijek uživamo u Zagrebu u svakom pogledu i zato možemo prirediti tako dobar show. Susreo sam se u Mađarskoj s rođacima, moj djed je rođen u Mađarskoj, ali u gradu u kojem su bili Hrvati i u kojem svi govore hrvatski. Dakle, ja se na neki način osjećam pola Mađar pola Hrvat. Lijepo mi je ovdje, gdje god da jesam“, kaže Kovacs.

Priča o janjetini i zajedničkoj večeri kuglaša nakon natjecanja pokraj Fontana uvijek se provlači kroz razgovor o Memorijalu Ivana Ivančića, no ovdje je ipak prije svega riječ o vrhunskom natjecanju na kojem je kugla desetke puta letjela preko 22 metra, pa i preko 22.50. Dovoljno je reći da je Crouserov rekord mitinga „strašnih“ 22.84 iz 2021. pa i ove godine, ne bez argumenata, očekujemo da kugla na bacalištu pokraj Gradskih fontana poleti i preko 23 metra.

Svakako treba reći i da su uz najbolje svjetske bacače kugle gledatelji na bacalištu pokraj Fontana mogli vidjeti i naše najbolje kuglaše - Nedžada Mulabegovića, osvajača svjetske bronce 2017. Stipu Žunića i hrvatskog rekordera i bivšeg europskog prvaka Filipa Mihaljevića.

Sadržaj je nastao u suradnji sa Atletskim klubom Dinamo-Zrinjevac - organizatorom 74.Boris

Hanžeković memorijala.

74. Boris Hanžeković memorijal održava se od 6.- 8. rujna 2024.

6.9.2024. održava se 3. Zagreb City Challenge na Trgu bana Jelačića

7.9.2024. održava se 10. Memorijal Ivana Ivančića na Zagrebačkim fontanama

8.9. održava se 74.Boris Hanžeković memorijal. Ulaznice su dostupne na portalu ulaznice.hr

Linker
05. rujan 2024 10:33