Jure Klarić/CROPIX
BORBA HAJDUKA ZA ŽIVOT

Brbić o praznoj blagajni: 'Na računu nemamo ni lipe, plaće kasne četiri mjeseca'

Hajduk je i dalje u teškoj financijskoj situaciji, iako je trend pozitivan, kako kažu Brbić i Ramljak
Piše: Alen OrlićObjavljeno: 17. svibanj 2013. 16:54

Hajduk je bio u minusu 101 milijun kuna, toliko su iznosile obveze kluba, a u proteklih devet mjeseci mi smo te obveze smanjili za 45 milijuna kuna - kazao je predsjednik Hajduka Marin Brbić koji je za dio medija organizirao poslovnu prezentaciju uz podršku potpredsjednice NO-a Branke Ramljak i šefa financija Marina Prgometa.

Tema je bila financijsko stanje Hajduka, a iako se kao povod navodi želja da se prezentira redoviti izvještaj o poslovanju, može se ovaj potez tumačiti i kao odgovor na prozivanje Brbića i komentare o njegovom radu u klubu.

Problem naplate

Brbić je istaknuo da su napravljene drastične uštede na svim razinama. Mjesečni troškovi Hajduka smanjeni sa 3,4 na 2,2 milijuna kuna . Na igrače se troši manje od milijun kuna mjesečno (964.000 kuna). Broj zaposlenih je srezan sa 62 na 41 zaposlenika. Potpisani su novi ugovori o suradnji i sponzorstvima, ali se i dalje teško dolazi do novca.

Najveći problem su nenaplaćena potraživanja. Samo na račun nenaplaćenih odšteta od transfera igrača (Al-Ittihad - An. Sharbini, Pescara - Vukušić, Napoli - Radošević i Dnjepar - Kalinić) Hajduk potražuje 30 milijuna kuna. To je više od trećine planiranog prihodovnog budžeta.

Budžet Hajduka za 2013. iznosi 81 milijun kuna na prihodovnoj strani, a 52 milijuna kuna na rashodovnoj. Oko 60 posto budžeta planirano je da se napuni od prodaje igrača, a kad se to ne može naplatiti odmah se upada u problem. Jer sponzorskog novca nema.

- Nemamo ni lipe. Četiri mjeseca kasnimo s plaćama zaposlenicima i trenerima, a igračima dva mjeseca. Izuzev odšteta za igrače teško je naći druge prihode. Nažalost, situacija u društvu je takva. Naše područje je opustošeno. U Splitu nemamo firmu koja je sposobna ponuditi ozbiljno sponzorstvo. Ne možete očekivati da će vas netko sponzorirati kad ne isplaćuje plaću ni svojim radnicima - kazao je Brbić.

Kažete da ni Grad kao većinski vlasnik ne ulaže u Hajduk?

- U zadnje četiri godine, otkako je Hajduk š.d.d., Grad nije dao ni lipe Hajduku. Ni za održavanje stadiona, ni za omladinsku školu, ništa. Iako po ugovoru imaju obvezu ulagati u infrastrukturu. Grad je bio samo jamac za kredit koji će Hajduk vratiti.

Što je onda rješenje?

- Trebamo ozbiljnog ulagača. Je li to dokapitalizacija ili nešto drugo, to je pitanje vlasnika. Sada su izbori, tako da tehnički još nemamo vlasnika.

Brbić dodaje da Hajduk teško može opstati na čisto komercijalnoj osnovi. Utakmice u HNL-u generiraju više troška nego zarade. U tri mjeseca inkasirali su 1,5 milijuna kuna od ulaznica, ali bez brojača barem 30 posto gledatelja ušlo je bez da je platilo kartu.

‘Ide na bolje, ali sporo’

Hajduk je i dalje u teškoj financijskoj situaciji, iako je trend pozitivan, kako kažu Brbić i Ramljak.

- Ide prema boljem, ali sporo. Fali nam i mrvica sreće u sportskom dijelu - ističu Hajdukovi čelnici.

Dubioze bi se opet trebale pokriti prodajom igrača. Ako je minus sa 101 došao na 55 milijuna, to znači da bi oko 10 milijuna eura od transfera izvuklo Hajduk na pozitivnu nulu. Drugo je pitanje ima li igrača koji se mogu prodati za toliki novac. Jedino možda da kloniraju Kouassija i još par mladih...

Linker
12. svibanj 2024 20:45