Getty Images / Getty Images
DEČKO VRIJEDAN 80 MILIJUNA

BRZ, PRODORAN I DIVLJI, ZABIJA I ASISTIRA KAO MESSI I MBAPPE Ovo je igrač koji je zaludio pola Europe! I nikome nije jasno kako je završio u Arsenalu

Piše: Petar ZobecObjavljeno: 30. srpanj 2019. 12:49

Ne treba pogledati puno utakmica Nicolasa Pépéa da bi se došlo do zaključka o kakvom se igraču radi. Lopta mu je prilijepljena za kopačku, prvim korakom i munjevitom promjenom smjera lako se rješava suparnika, a stoperima se uoči ogleda s njim strogo zabranjuje ostavljati ga na širokom prostoru.

Ljevonogi krilni igrač s putovnicom Obale Bjelokosti je, međutim, napadački orijentiran pa mu se dogodi da svog beka često ostavlja u situaciji dva na jedan, ali je s druge strane toliko efikasan u napadu da su treneri prisiljeni istolerirati mu poneko ostajanje iza centra.

Arsenal srušio limit

Za Pépéom su mnogi klubovi izdali tjeralice ovog ljeta poželjevši ga privesti u svoje svlačionice, stoga jedino ostaje nepoznato kako je na kraju ovaj brzonogi nogometaš završio u Arsenalu, koji je, uzgred rečeno, za njega istresao 80 milijuna eura. Man. United, Chelsea, PSG, Bayern, svi su izgubili utrku s londonskim klubom, a koji se uoči ovoljetnog trgovanja zaklinjao da mu je transferni limit 60 milijuna eura. Unai Emery se zasigurno podlo smiješka u kancelariji Emiratesa...

Pa za kime je to točno poludjelo pola Europe, tko je igrač koji je bio dio trojca prozvanog “Bip Bip”? Nicolas Pépé rođen je 25. svibnja 1995. u Mantesu, gradiću na sjeveru Francuske, a svoju nogometnu karijeru je započeo između vratnica. - Bio je jednako dobar na golu kao i u polju - prisjeća se Guy Fraineau, predsjednik Pépéova prvog kluba Paris Solitairea. - Nismo imali vratara u to vrijeme pa smo njega stavljali na gol. Čim bismo poveli 3-0, izvadili bismo ga iz igre, branio je na vratima cijelu sezonu - dodaje Fraineau.

Nicolasov otac, inače čuvar u zatvoru, prihvatio je posao u zapadnoj Francuskoj u gradu Poitiersu, gdje se tada 14-godišnji Nicolas učlanio u lokalni petoligaški klub istoimenog naziva. Tada je odlučio i da više neće braniti. Međutim, tada je Nicolas počeo pokazivati neobuzdani temperament.

- Svakog vikenda su nam dolazili interesenti, ali su nas uvijek pozdravljali istim riječima,”nedostaje mu discipline” - prisjeća se Philippe Leclerc, tadašnji sportski direktor Poitiersa. Leclerc je svom prijatelju i treneru u obližnjem Angersu, Stephaneu Moulinu, skrenuo pažnju na Pépéa, i 2013. Nicolas je preselio u novi klub. Tamo je Pépé dospio u ruke Abdela Bouhazame, voditelja omladinskog pogona. Bouhazama je odmah shvatio s kim ima posla, pa je Nicolasu rekao da obrije plavu irokezu koju je tada nosio.

Zbog Nicolasova neobuzdanog ponašanja su svi u Angersovoj akademiji bili na oprezu, a jedan incident ga je skoro koštao izbacivanja iz kluba.
Prije jutarnjeg treninga su Nicolas i par suigrača šetali supermarketom i pojeli su jednu čokoladicu bez da su platili. Stroga pravila kluba su tada nalagala da ih se izbaci, ali se Bouhazama založio za njih i rekao im da je ovo zadnja prilika: - To je Nicolasa opametilo, mislim da mu je to bio poziv za buđenje - govori Bouhazama.

Bip bip

Nakon posudbe u Orleans i povratka u prvoligaša Angers, Pépé je oduševio sve u Francuskoj, a ponajviše Marcela Bielsu koji ga je, prije nego je dobio otkaz, doveo u Lille. Tamo je sjajno surađivao s kolegama u vrhu napada - imenjacima Jonathanom Bambom i Ikoneom (otuda naziv “Bip Bip”), prošle sezone se zaustavio na 22 golova i 11 asistencija u prvenstvu, a jedino se Messi i Mbappé mogu pohvaliti boljom statistikom (golovi + asisti) u ligama petice. Nakon dugo vremena, čini se da je Arsenal uspio ubosti pravog kapitalca...

Linker
18. svibanj 2024 12:03