Matej Druznik/DELO
ZALJUBLJEN U VATRENE

BUDUĆI PREDSJEDNIK UEFE 'Trebali ste biti prvaci, na finale sam došao da bih gledao Hrvatsku!'

Zašto vaš izbornik nije zamijenio Mandžukića, jer to nije bio njegov dan, pitao je predsjednik slovenskog nogometnog saveza
Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 11. srpanj 2016. 16:38

Razbuktale su se dvorske borbe za stolac svrgnutog predsjednika Uefe Michela Platinija. Jedini službeni kandidat (zasad) je ljubljanski odjetnik Aleksandar Čeferin, kojega je nominirao europski istok i jug, a naročito je važna bila podrška zemalja bivše Jugoslavije, Rusije, itd.

Protukandidat mu je veteran Uefe, Španjolac Angel Maria Villar, koji je na sjednici Izvršnog komiteta Uefe zatražio da članovi podrže njegovu kandidaturu. Njegov zahtjev nije prošao bez ogrebotina, skočile su Mađarska i Francuska, a ni Engleska neće podupirati Villarovu želju da naslijedi Michela Platinija, jer, i Villarovo ime je opterećeno aferama. Zbog odbijanja suradnje s Etičkim komitetom Fife, kažnjen je globom od 25.000 franaka...

poziv platinija Čeferina sam susreo u hotelu „Pullman Tour Eiffel“. Diskretno je lobirao...

- Došao sam na finale da bih gledao Hrvatsku, po igri ste trebali biti europski prvaci. Zašto vaš izbornik nije zamijenio Mandžukića, jer to nije bio njegov dan? – pitao je predsjednik slovenskog nogometnog saveza, ali, tu je kurtoazna komunikacija prekinuta. Čeferin se ne želi medijski oglašavati prije kraja mjeseca, kada će iznijeti svoju viziju novog europskog nogometnog poretka.

Pretpostavlja se da Aleksandar Čeferin već ima 35 sigurnih glasova, što je i više nego dovoljno da bi bio izabran. Naravno, to su sve obećanja, glasovi mogu „pobjeći“ i na drugu adresu, ali, Rusija, Balkan, Srednja Europa (Češka, Slovačka, Mađarska), sve su to sigurni Čeferinovi glasovi. Osim toga, nogometnoj Europi je na vrh glave bahatosti veterana Uefinih komisija, neki članovi nogometne lože više nisu glavni ni u svojim savezima. Tom bahatom, ishlapjelom društvu treba infuzija svježe krvi, poput ljubljanskog odvjetnika zdravih nogometnih rezona.

Priznao je da ga je za kandidaturu inspirirao Zvonimir Boban, koji je danas desna ruka predsjednika Fife. A da je izuzetno cijenjen u nogometnim krugovima, potvrdio je i Platinijev poziv na proslavu 61. rođendana u Cassisu, gradiću na Azurnoj obali, gdje svrgnuti predsjednik danas obitava. Samo su Zbignew Boniek i Čeferin dobili pozivnice...

- Smatra da je, presudom Etičke komisije Platiniju, europskom nogometu nanesena velika šteta. Sud u Lausanne (CAS) odbio je Platinijevu žalbu, ali on ide dalje, žalit će se švicarskom vrhovnom sudu, a ako i tamo bude odbijen, ide na Europski sud u Strasbourg.

IZBOR U ATENI Platini želi uvjeriti svijet da nije bio korumpiran, iako ona dva milijuna dolara, koje mu je u džep tutnuo Blatter, strše kao teška optužba. A veće kazne za Platinija nije bilo od toga da je sinoćnju finalnu utakmicu gledao u dnevnom boravku svoje vile u Cassisu, iako je ovo Europsko prvenstvo njegovo djelo. „Bio je vrhunski predsjednik“, kaže Čeferin na rastanku.

Da ga već smatraju izabranim, potvrdili su mnogi prolaznici kroz Uefin hotel, koji su prilazili i diskretnim stiskom ruke čestitali na izboru, koji će se održati 14. rujna u Ateni.

Linker
28. travanj 2024 17:39