CROPIX
SUROVA REALNOST

BURIĆ NA KRAJU HAJDUKOVE SEZONE 'Mi hoćemo igrača za Premiership, a mogućnosti su - D klasa'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. svibanj 2016. 17:44

Oprostio se Damir Burić od medija, Hajduka i sezone s osvojenim trećim mjestom. Očekivano? Je li mogao više ili je napravio maksimum? Pitanja su logična i legitimna, a odgovor vrlo jednostavan. Ostvario je Burić rezultat u skladu s klupskim ulaganjima. Obećavajuća jesen i ispodprosječno, bezbojno, proljeće. Slično kao i njegovi prethodnici, s naglaskom da je ove sezone imao mir u posljednja tri tjedna prvenstva osiguravši Europu krajem travnja.

Treće mjesto je očekivani rezultat. Ni bolji ni lošiji od predviđanja. Uvijek se može kazati da je Hajduk mogao uzeti poneki bod više od realiziranih 61, ali kada se prisjetimo da je ovogodišnji učinak za 11 bodova uspješniji od prošlogodišnjeg ostvarenog s puno iskusnijom ekipom, onda Burić zaslužuje "palac gore" u segmentu plasmana i bodova. No, ima puno otvorenih pitanja, a prvo je svakako igrački kadar za sljedeću sezonu. Uveo je Burić puno mladih igrača u momčad, dao šansu 20-godišnjacima i mlađima, međutim svjestan je i Burić da će samo rijetki među njima biti oslonac za sljedeću sezonu. Jer, statistički broj nastupa je jedno, a kvaliteta igrača za uloge nositelja potpuno je druga kategorija. Zato će Burićev Hajduk unatoč jakoj priči "igraju naša dica" ponovno morati posegnuti za kvalitetom u dopunskoj selekciji, koju ovom prilikom obavlja Burić u ulozi trenera i neformalnog sportskog direktora. Pritom bi istinski pomak predstavljala kupovina igrača, a ne samo dolazak besplatnih. Tada bi i Burićev rad mogao stati pod pravo povećalo, jer ovako iza rezultata uvijek stoji opravdani alibi "kvaliteta odlazi, neafirmirani dolaze".

Hajduk je s Burićem još jednom potvrdio da je momčad koja sigurno drži treće mjesto, ali nema snagu u kontinuitetu napasti vodeći tandem Dinama i Rijeke. Je li to doseg koji zadovoljava ambicije navijača? Nikako! Ali, kako zadovoljiti ambicije temeljene na tradiciji velikog kluba, kada se Hajduk stalno traži u preslagivanju upravljačke strukture. I na oproštaju od sezone Burić je još jednom zavapio:

- Nadam se da ćemo već u utorak dobiti predsjednika kluba, jer moramo što prije krenuti u ozbiljnu pripremu nove sezone.

Gdje je prostor za pomak, ne treba previše mudrovati. Tri su ključna elementa za uspjeh koja Buriću nedostaju. Igrači su mu ozlijeđeni, a liječnička služba nije kvalitetno opskrbljena.

- Ne mogu vam ni govoriti u kojem vremenu radimo. Ljudima trebaju instrumenti. Tereni? Što ću vam reći kada nama kiša potopi teren, pa se nema gdje raditi.

Liječnička služba, infrastruktura (za prvu momčad i omladinsku školu) te naposljetku proračun za kupovinu igrača. Obećano je 10 milijuna kuna, ali jasno, tog novca još nema na stolu. Ali, hipotetički govoreći, da se ispune u startu tri tražena uvjeta, je li Hajduk spreman ući u pravu ozbiljnu borbu za naslov prvaka? Ili, primjerice, ući u skupinu Europske lige. Pitanje je izazvalo Burića, izvuklo mu i osmijeh s inače uvijek ozbiljnog lica, međutim, decidirani odgovor nismo dobili. Koliko bi novca trebalo za takvo ulaganje još je teže precizno kazati, ali deseci milijuna kuna ulaganja potrebni su za pomak. Svima je to jasno, jer bio tu Burić, Poklepović, Tudor ili netko treći, na kraju već godinama prebiremo po nijansama. Hajduk je posljednji put sezonu na drugom mjestu završio 2012., zadnji trofej osvojen je 2013. (Kup), a posljednji naslov prvaka već davne 2005. U međuvremenu se izmijenilo igrača i trenera, ali zadnje četiri sezone su gotovo identične. Može li Burić u sljedećoj napraviti iskorak?

- Za traženi iskorak trebat će nam zdrava financijska konstrukcija - naglasio je strateg Bijelih.

Činjenica je da je posložio stabilan Hajduk koji je i u sterilnim proljetnim predstavama bez golova pokazivao ozbiljnost koncepcije. Ali isto tako je činjenica da je odradio prvu samostalnu trenersku sezonu. S kojom ocjenom? Bila bi to jaka četvorka, međutim proljeće ju je spustilo na "tri plus". Ali, u novu sezonu kreće s dvostrukom ulogom, a time povećava teret odgovornosti i očekivanja na svojim leđima.

Odlasci s Poljuda

Sušić, Kalinić, Milić.... to su tri igrača za koje postoji interes, stoga je očekivan njihov odlazak. Arteaga je zaključio posudbu i već je bivši, a posudba ističe i Roguljiću. Za Velazqueza i Kalika je već potvrđena želja produljenja ostanka na Poljudu, a što je s ostalima? U kategoriji igrača koji su imali minutažu manju od očekivane, a smatraju da mogu puno više u nekoj drugoj sredini, nalaze se Radčenko, Maloku, Stipica, čak i Bilij koji je imao status standardnog stopera.

- Ako igrač želi otići, jer drži da će više igrati u nekom drugom klubu, kao što je to najavio Maloku, mi ćemo igraču izići ususret.

Kome će se Burić zahvaliti, još nije decidirano rečeno. U svakom slučaju, pripreme počinju 8. lipnja u Splitu, a 17. lipnja se odlazi na tjedan dana u Austriju odakle se Bijeli 24. lipnja spuštaju u Maribor. Povratak u Split je 1. srpnja, a 14. srpnja počinju europske kvalifikacije.

Dolasci D klase

Investirati u mlađe ili dovesti iskusne povratnike? Uzeti igrače s posudbe ili forsirati mlade? Sve su to pitanja na koja će mercato ponuditi konkretan odgovor.

- Uzet ćemo, naprimjer, Kouassija. Igrač koji ima karakteristike igrača kakav nam treba, ali ima i dobar ugovor u Kini. Mi bismo željeli dobiti igrača spremnog za Premiership, a imamo mogućnost uzimanja D klase. Najbolji odu u lige Petice, onda ovi iz B-kategorije idu u Rusiju i Tursku. Pa dođe C kategorija i mi na kraju. Maštanja su jedno, a realnost drugo.

I ljeto bez Ohandze

Još uvijek se čeka službena klupska odluka glede budućnosti Francka Ohandze. Liječnici su skloniji opciji operativnog zahvata na koljenu koje je Kamerunac liječio još od rujna prošle godine. Ali, dobro je znano da ni operacija ne jamči da će Ohandza biti maksimalno spreman u postoperativnom razdoblju koje bi moglo potrajati mjesecima. Za sada je jasno da će Burić u europske kvalifikacije bez kamerunskog napadača.

- Mislimo na Ohandzu, nadamo se njegovu oporavku, ali ovog ljeta ne računamo na Kamerunca - poručio je Burić.

I ne samo ovog ljeta, jer veliko je pitanje što će biti s Ohandzom koji s Hajdukom ima još jednu sezonu ugovora. Prva mu je najvećim dijelom prošla u rehabilitaciji, a i druga se najavljuje u istom ritmu.

Linker
02. svibanj 2024 11:31