Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
PIŠE T. ŽIDAK

ČAČIĆEVA SUDBINA NE OVISI O UTAKMICI PROTIV FINSKE Boljeg u ovom času ne možemo naći, ma što o tome mislila 'Ahilova peta' hrvatskog nogometa

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 09. listopad 2016. 16:32

Kada je prije godinu dana sada bivši izbornik Niko Kovač poveo hrvatsku reprezentaciju na turneju u Baku (Azerbajdžan) i Oslo (Norveška), donio je u Zagreb samo jedan bod.

Bilo je to dovoljno za momentalnu smjenu, što se i pretpostavljalo, jer je nešto prije gospodar hrvatskog nogometa Zdravko Mamić objavio - nema više moje povjerenje! Već u avionu iz Osla se znalo da je Kovač bivši, a Ante Čačić budući...

Sadašnji hrvatski izbornik je odletio u Tampere u puno komfornijoj situaciji, iz Skadra nosi kapital od 3 boda i impresivnu pobjedu od šest golova razlike. Ali, Ante Čačić još nije izašao iz mišolovke, bez obzira na 6-0 pobjedu nad Kosovom, nogomet ne trpi posrtanja. Kojih bi u Tampereu moglo biti. Zašto?

Hrvatska će istrčati bez Modrića, Rakitića, Lovrena, a prema najnovijim informacijama, i bez Vedrana Ćorluke. Vrlo ozbiljan hendikep! Ante Čačić je još živ, ali da bi ostao na nogama u ringu, mora pobijediti u Tampereu. Inače će biti vrlo brzo “umirovljen”. Iako mislim da bi to bio loš potez Zdravka Mamića. Ante Čačić je ozbiljniji nogometni stručnjak nego što smo svi vjerovali, dajte mu šansu, bez obzira na rezultat.

Football Soccer - Kosovo v Croatia - World Cup 2018 Qualifier - Loro Borici Stadium, Shkoder, Albania - 6/10/16. Croatia's Mario Mandjukic celebrate his third goal. REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS/Antonio Bronic

Ostati bez četiri ključna igrača i ući u utakmicu s imperativom pobjede, tko to još može? Ante Čačić, ne da može, on mora. Pobjeda u Tampereu život znači...

Ako je Ćorluka doista neupotrebljiv, tko će biti kapetan? Srna je penzioniran, Modrić, Ćorluka i Rakitić su “izvan stroja”, jedini je u sedlu Mario Mandžukić. U Skadru je igrao kao da je Michelangelo Mojsijev kip udario čekićem po koljenu i rekao “progovori”.

Tako i mi vjerujemo u Mandžukića, koji je u Skadru napokon raskošno “progovorio” i očekujem da će se “raspričati” i u Finskoj. Navijam za tog dečka. I naravno, sudarit će se s jednom novom njegovom ulogom, on će biti kapetan. S obzirom na njegov karakter, bit će dobar kapetan. Kad su već svi ostali izvan stroja...

Stvar je ukusa kako će Čačić sastaviti reprezentaciju. Zadnju liniju znate, Pivarić je siguran, u veznoj liniji najsigurniji su Badelj i Kovačić, na boku, ne sumnjajte, ordinirat će Brozović, a na centralnoj poziciji neće biti Marko Rog. Neki od nas misle da Ante griješi, jer ne stavlja Marka Roga, neki misle da je bolji Andrej Kramarić. Bez obzira na to tko će biti u udarnoj postavi, izbornik ne može bitno pogriješiti. Sve dok ne izgubi utakmicu.

Skadar, Albanija, 061016.
Stadion Loro Borici. 
Kvalifikacijska utakmica skupine I, 2. kola za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018, Kosovo - Hrvatska. 
Na fotografiji: slavlje hrvatskih igraca.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

Nogomet je nemilosrdan. Zna to “Antiša” jako dobro, ne dobije li u Tampereu, vratit će se oblijepljen sumnjama, bez obzira na to što jedna utakmica ne znači ništa. Jedan promašaj ili jedan slučajni gol mijenjaju život svakog trenera.

U mojim očima - ne! Ali, ovo podneblje, zločesto podneblje, rezonira; ne pobijedi li u Tampereu, vratit će ga istog časa u njegovu “radiomehaničarsku radionicu” na Britanskom trgu, iako mi se Čačić čini jednim od ozbiljnijih izbornika koje smo imali zadnjih godina.

Bez obzira na ishod utakmice u Tampereu, Čačić mora ostati, jer on svoj posao radi seriozno. Boljeg u ovom času ne možemo naći, ma što o tome mislila “Ahilova peta” hrvatskog nogometa.

Linker
30. travanj 2024 16:26