Alex Caparros/Getty Images
SUPERKUP PUN KONTROVERZI

ČAK TRI VATRENE LEGENDE U VELIKOM OKRŠAJU KAKAV SVIJET NOGOMETA NE PAMTI Evo zašto Modrić, Rakitić i društvo moraju igrati u Saudijskoj Arabiji

ŠPANJOLSKI SUPERKUP Od danas do nedjelje u Saudijskoj Arabiji četiri momčadi tražit će naslov pobjednika u novom formatu natjecanja
Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 08. siječanj 2020. 18:43

Španjolski nogometni superkup počinje danas u naftom bogatoj Saudijskoj Arabiji te prvi put u njemu sudjeluju četiri momčadi, a ne dvije kao što je bio slučaj u 37 godina dugoj povijesti tog natjecanja.

U srijedu se u polufinalu sastaju Real Madrid i Valencia dok će u četvrtak odmjeriti snage Barcelona i Atletico Madrid. Luka Modrić i Ivan Rakitić očekivano su otputovali sa svojim momčadima u grad Jeddah, no na popisu 25 igrača Atletica našao se i Šime Vrsaljko. Trener Diego Simeone odlučio ga je pozvati premda se još uvijek nalazi u završnoj fazi oporavka od ozljede i premda je posljednju utakmicu odigrao prije godinu dana. Desni bek još uvijek nije osjetio užitak osvajanja Španjolskog superkupa, što je Modriću i Rakitiću već dva puta pošlo za rukom.

Skupo putovanje

Natjecanje će se se igrati u obliku Final Foura a sve četiri momčadi otišle su ondje nakon izjednačenog prvog dijela prvenstva. Zbog Superkupa će idući vikend biti pauza u ligi.

Barcelona nastupa kao lanjski osvajač prvenstva, Valencia kao pobjednik kupa, a Atletico i Real Madrid kao drugoplasirana i trećeplasirana momčad prvenstva. No njihovom nadmetanju Španjolci gotovo da i neće nazočiti.

Španjolski nogometni savez dao je klubovima na raspolaganje 12.000 ulaznica, a jedva je prodano njih 1.000. Real Madrid je uspio svojim navijačima prodati 700 karata, Barcelona svojima 300, Atletico samo 50, dok je Valencia izbrojala svega 26 ulaznica. Neke od njih kupili su Španjolci koji žive u Saudijskoj Arabiji.

- Putovanje je jako skupo, oko 3.000 eura po osobi kada se uključe hrana, smještaj i ostalo - rekao je Efigenio Albadalejo, predsjednik udruge navijača Real Madrida koja se odlučila na putovanje.

Cijene ulaznica najmanji su problem. Koštaju između 25 i 37 eura po utakmici. Finale se igra u nedjelju.

- Klub nam nije kupio ulaznice no obećao nam je vratiti novac ako ne uđe u finale - izjavio je Albadalejo.

No stadion King Abdullah Sports City kapaciteta 62.000 mjesta ipak bi trebao biti ispunjen. Četiri velika, svjetski poznata kluba, privukla su lokalnu publiku. Eyad ima 30 godina i obožava nogomet no iz glavnog grada Rijada nije mogao doći u Jeddah.

- Nažalost nisam dobio slobodne dane i nisam došao do ulaznica. No ovdje u Rijadu sam gledao Talijanski superkup - rekao je u telefonskom razgovoru za SN.

Domaćinstvo ove zemlje držalo se u Španjolskoj u tajnosti do posljednjeg trenutka zbog pritiska organizacija poput Amnesty Internationala koje su optužile Saudijsku Arabiju za kršenje ljudskih prava, posebno prava žena. Mnogi su nezadovoljni što će najtrofejnije španjolske momčadi igrati u toj arapskoj zemlji.

- Nogomet je način transformiranja saudijskog društva. Novac je bio isti i u drugim zemljama koje su bile kandidati, no bilo nam je važno da se dječaci i djevojčice razvijaju kroz nogomet u Saudijskoj Arabiji - izjavio je predsjednik Španjolskog nogometnog saveza Luis Rubiales na predstavljanju ovog Superkupa u studenom.

Kršenje ljudskih prava

Za domaćinstvo je konkurirao i Katar, no na kraju je pobijedila Saudijska Arabija koja je platila Španjolskom savezu oko 30 milijuna eura. Dio novca završit će u blagajni četiri kluba. Zaradit će više novca nego da igraju u Španjolskoj.

Predstavnik Saudijske Arabije rekao je u Madridu kako će utakmicama na stadionu prisustvovati žene. Predstavnik je dodao da sve više žena sudjeluje u aktivnostima sportskih institucija u Saudijskoj Arabiji. Eyad pak kaže kako se zemlja otvorila turistima.

Rubiales, svjestan je da bi španjolska publika ipak mogla loše reagirati na odluku igranja u zemlji optuženoj za kršenje ljudskih prava, rekao je kako će Španjolski savez dobiveni novac uložiti u razvoj djece u Španjolskoj, u ženski i mali nogomet. Španjolska je jedna od zemalja s najrazvijenijim ženskim nogometom na svijetu, čije utakmice prate deseci tisuća gledatelja. Rubiales je rekao kako su nogometaši zatražili da destinacija ne bude daleka, sa što kraćim letom.

- I zato smo odabrali Saudijsku Arabiju, let do tamo traje 5 sati i 15 minuta, a do nekih drugih zemalja u toj regiji trajao bi duže - izjavio je.

Rubiales je otkrio i da ovime želi osigurati međunarodnu potporu svojoj ambiciji, odnosno budući glas Saudijske Arabije.

- Španjolska želi 2030. godine s Portugalom organizirati Svjetsko prvenstvo, pa se nastojimo internacionalizirati, proširiti svoj imidž. Želimo surađivati s ostalim nogometnim savezima, što traži FIFA, pa smo potpisali trogodišnji ugovor sa savezom Saudijske Arabije - zaključio je Rubiales.

Španjolski superkup bi se tako trebao igrati ondje i iduće dvije godine.

Linker
26. travanj 2024 19:52