ROBIN VAN LONKHUIJSEN AFP
'HVALA, GOSPODINE INFANTINO!'

ČEFERIN NAKON NAJTEŽEG DANA U KARIJERI OTKRIO KAKO JE DOŠLO DO ODLUKE KOJA JE ZAUVIJEK PROMIJENILA NOGOMET 'Jednu stvar nismo mogli prihvatiti'

Piše: HinaObjavljeno: 17. ožujak 2020. 16:51

Europska nogometa federacija odgodila je Europsko prvenstvo za ljeto 2021. zbog pandemije koronavirusa. EURO se trebalo održati od 12. lipnja do 12. srpnja ove godine, međutim krovna nogometna organizacija Starog kontinenta je odgodila turnir za iduće ljeto. Novi termin trebao bi biti od 11. lipnja do 11. srpnja 2021.

To je bio prijedlog koji su na jutarnjoj video konferenciji predsjedniku UEFA-e Aleksanderu Čeferinu i glavnom tajniku Theodoreu Theodoridisu iznijeli predstavnici Udruge europskih klubova (ECA), predstavnici nacionalnih liga i Svjetskog sindikata profesionalnih nogometaša (FIFPro), a o kojem su se od 13 sati izjašnjavali i predstavnici nacionalnih saveza.

Prema spomenutom prijedlogu ovo bi ljeto, bude li to moguće, bilo iskorišteno za dovršetak prekinutih natjecanja, nacionalnih prvenstava, Lige prvaka i Europske lige.

Čelnicima UEFA-e ostaje posao usuglašavanja kalendara za 2021. godinu u kojoj su trebala biti održana brojna druga natjecanja čiji se originalni termini preklapaju s novim terminom za odigravanje EURA.

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin oglasio se nakon završetka maratonskih dogovora na službenoj stranici krovne europske nogometne federacije.

"Zdravlje navijača, osoblja i igrača mora biti naš prioritet broj jedan i u tom je duhu UEFA predložila niz opcija kako bi natjecanja mogla ovu sezonu sigurno završiti, te sam ponosan na odaziv mojih kolega iz europskog nogometa. Bio je to pravi duh suradnje, pri čemu su svi shvatili da moraju nešto žrtvovati kako bi postigli najbolji rezultat", izjavio je Slovenac.

"Promjena termina podignut će troškove organizacije znatno, ali učinit ćemo sve da osiguramo da vitalno financiranje organizacije, ženskog nogometa, te razvoj nogometa u 55 naših zemalja ne utječe na to.", rekao je Čeferin.

Spomenuo je i opciju igranja pred praznim tribinama. To je situacija koju, kaže, itko nije htio prihvatiti.

"Nogomet je snažna snaga u društvu. Pomisao na proslavu europskog festivala nogometa pred praznim tribinama, s napuštenim navijačkim zonama dok kontinent sjedi kod kuće izolirano, to apsolutno niti nije bila opcija. To nismo mogli prihvatiti kao način proslave 60. godišnjice natjecanja.", rekao je Aleksander.

"Detalji će biti razrađen u narednim tjednima, ali osnovna načela su dogovorena i to je veliki korak naprijed. Svi smo pokazali da smo odgovorni vođe. Pokazali smo solidarnost i jedinstvo. I to ispred profita. To smo postigli danas.", izjavio je, te je zaključio:

"Želio bih zahvaliti FIFA-i i njenom predsjedniku Gianni Infantino koji su najavili da će učiniti sve što je potrebno ne bi li ovaj novi kalendar funkcionirao. Ovak kriza je pokazala kako su nogometna tijela pokazala svoju najbolju stranu otvorenošću, solidarnošću i tolerancijom".

Da se sprema odgoda bilo je jasno još prije nekoliko dana kada je UEFA otkazala sve rezervcije za hotele u Kopenhagenu, jednom od 12 gradova domaćina.

Virus je zarazio gotovo 180.000 ljudi i ubio više od 7.000 širom svijeta, a epicentar je sada u Europi jer stopa zaraze usporava u Kini, gdje je počela epidemija.

Svih pet najboljih europskih liga - Engleska, Španjolska, Italija, Francuska i Njemačka - suspendirane su, zajedno s Ligom prvaka i Europskom ligom.

Lige su apelirale na UEFA-u da prioritet budu domaća natjecanja, izražavajući zabrinutost da će klubovi diljem Europe izgubiti značajna financijska sredstva i prihode od ulaznica ako ne završe sezonu, a ipak moraju plaćati svoje igrače.

Europsko prvenstvo obično se održava u jednoj ili dvije države, ali ovog puta rašireno je po kontinentu, a gradovi domaćini su Amsterdam, Baku, Bilbao, Bukurešt, Budimpešta, Kopenhagen, Dublin, Glasgow, London, München, Rim i Sankt Peterburg.

Linker
07. svibanj 2024 15:09