Getty Images
TREBA IM POBJEDA

ČETVEROSTRUKI PRVACI SVIJETA IGRAJU JEDNU OD NAJVAŽNIJIH UTAKMICA U BLIŽOJ POVIJESTI Prošao ili ne Ventura je gotov, a jedan velikan već čeka poziv

ITALIJA - ŠVEDSKA Četverostruki prvaci svijeta danas igraju najvažniju utakmicu u recentnoj povijesti, treba im pobjeda od dva razlike za odlazak na SP u Rusiju
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 13. studeni 2017. 15:57

Pričalo se i pisalo kako bi bez Rusije mogli ostati Cristiano Ronaldo i Messi, a na kraju opasno živi - Italija. Četverostruki svjetski prvak nakon poraža u Švedskoj (1:0) večeras će na San Siru tražiti preokret koji bi im donio vizu za Rusiju, ali i potvrdu nogometne vrijednosti u koju su mnogi nakon poraza od Španjolske u kvalifikacijskoj skupini počeli sumnjati. Momčad se od tog poraza još nije oporavila, kada odjenu dres Azzurra igrači djeluju prestrašeni, zbunjeni, bezidejni...

Uz to, sve se češće potencira priča o nedostatku kulta reprezentacije, o atmosferi koja nije ranjiva, o sportskoj drskosti koja treba biti baza za značajne rezultate. Dok je na klupi sjedio Antonio Conte činilo se da sve klapa, unatoč brojnim problemima s izostancima Italija je ostavila dobar dojam prošle godine u Francuskoj, ali dolaskom Giampiera Venture nije nastavljen napredak. Baš naprotiv, Italija izgleda posebno ranjivo u obrani, tamo gdje je tradicionalno najjača, a posebno bezidejno u napadu gdje ima Immobilea, Belottija i Insignea koji su u vrhu talijanskih strijelaca.

Kritike nakon poraza od Švedske vjerojatno će donijeti i neke taktičke preinake, mediji barataju sustavima 4-2-4 i 3-4-3 što samo sugerira da Ventura više ne vjeruje onome što je do sada favorizirao. Čudno za tako iskusnog trenera, pedantnog taktičara, čiji potezi sve više sugeriraju da bi mogao dobiti palac dolje taman i da danas pobjedi Švedsku. Posebno mu se zamjera što je slabo koristio Lorenza Insignea koji je označen kao jedan od najvećih talijanskih talenata, što je u Švedskoj ignorirao El Shaarawyja koji je u odličnoj formi.

- Treba strpljenja, ali i brzog razmišljanja kada se ukaže prilika. Igrao bih napadački, u sustavu 4-3-3 s Insigneom na krilu i potpunom slobodom u završnoj trećini. Fokus treba staviti na bočne pozicije, jer u Švedskoj smo igrali kroz sredinu i gubili puno lopti - rekao je Andrea Pirlo.

Delikatnost trenutka

Kako će se Talijani snaći u novonastaloj situaciji, sada kada im treba pobjeda s dva pogotka razlike čime je rizik postao obaveza pitanje je kojim se zabavlja nogometna Italija, ali jedna od tamošnjih legendi, čuveni Dino Zoff, nema puno dilema.

- Ne bih puno govorio o tome treba li igrati ovaj ili onaj igrač jer sve su to odlični pojedinci, bitno je da se osjećaju kao momčad, osjete delikatnost trenutka i preuzmu odgovornost na travnjaku - kaže Zoff.

I iz njegovih riječi može se iščitati da su problem odnosi unutar reprezentacije, atmosfera koja više nije kakva je bila ranije što je i glavni razlog zbog kojeg se sve glasnije spominje da i ako Ventura odvede reprezentaciju u Rusiju tamo bi je s klupe mogao voditi drugi izbornik. I nije trebalo proći dugo prije nego je ime Carla Ancelottija iskočilo u prvi plan. Neovisno o tome što je Ventura nedavno produžio ugovor do 2020. godine neki talijanski mediji navode da su s Ancelottijem preliminarni razgovori već odrađeni i da bi mogao prekinuti “pauzu od nogometa” koju je uzeo do kraja sezone i povesti Azzurre.

Jednostavno, činjenica da veliki broj navijača, ali i dio javnosti, prizivaju njega u izborničkoj fotelji nešto je što don Carlo ne bi mogao ignorirati. Drugi favorit javnosti je Luigi Di Biagio, aktualni izbornik reprezentacije do 21 godine koju je doveo do finala Eura i kod koje je u protekle četiri godine usavršio sustav 4-3-3 kojeg javnost i stručnjaci zazivaju i kod A vrste.

U svakom slučaju Ventura živi teške dane, zbog čega bi mu pobjeda na onaj tipični talijanski način mogla biti posljednja na klupi Azzurra.

Linker
07. svibanj 2024 22:47