CHELSEA - BAYERN

Chelsea lovi prvi za Abramovičev miran san, Bayernu prednost domaćeg terena

Iako objema momčadima nedostaje nekoliko važnih igrača, vrhunac klupske nogometne sezone morao bi ponuditi spektakl
Piše: dvoznak.comObjavljeno: 19. svibanj 2012. 13:15

Bayern u finale Lige prvaka ulazi s velikom prednošću - susret se igra na Allianz Areni na kojoj je momčad Juppa Heynckesa dobila 13 od posljednjih 14 utakmica. Prvi je to puta od 1984., kada je Roma na Olimpicu dočekala Liverpool, da jedna momčad na svom terenu igra finale. Bayern je do sada igrao osam puta u finalu Lige prvaka te je četiri puta susret završavao kao pobjednik. Novim osvajanjem Bavarci bi se popeli na treće mjesto po broju osvojenih naslova u najeltinijem klupskom natjecanju u Europi (5) iza Real Madrida (9) i Milana (7). Pobjeda bi također učinila Juppa Heynckesa tek četvrtim trenerom koji je naslov osvojio s dva različita kluba.

- Ovo je povijesna šansa za nas. Poznajemo svaku vlas trave na ovom stadionu i moramo nastaviti niz pobjeda kod kuće u Ligi prvaka. Obje momčadi će ići po pobjedu. Oni će igrati disciplinirano, no svakako će i napasti, neće se samo braniti. Očekujemo dramatičnu utakmicu. Najvažnije je zatvoriti pristupe našem golu. Ne dijelim mišljenje da smo mi favoriti, u finalu Lige prvaka nema favorita. U Chelseau ima igrača koji su osvojili sve osim ovoga i to im je san. - izjavio je trener Bayerna.

Heynckes je malo užario atmosferu uoči utakmice izjavom o ponašanju Drogbe:

- Drogba je niz godina jedan od najboljih napadača Premier lige i jako je opasan, može zabiti u svakom trenutku. No nekada pretjeruje. Ponekad je sjajan glumac na terenu.

Problem za Bayern bi mogli biti izostanci u defanzivnom dijelu igre. Breno i Van Buyten su već neko vrijeme ozlijeđeni te i dalje nisu spremni, dok zbog kartona susret propuštaju lijevi bek Alaba, stoper Badstuber i zadnji vezni Luiz Gustavo.

Do prije dva-tri mjeseca navijači Chelsesa su mislili kako će ovu sezonu htjeti zaboraviti što prije. Baš ništa nije upućivalo na to da bi se mogli nečemu radovati. Međutim, dolaskom Di Mattea na klupi londonski klub je počeo igrati mnogo bolje. Osvojili su FA kup, a s pozicije autsajdera preko Barcelone došli i do finala Lige prvaka. Za njih bi titula danas imala ogromno značenje. Osim što bi se upisali među osvajače najprestižnijeg klupskog nogometnog natjecanja, već bi i osigurali nastup u Ligi prvaka i sljedeće sezone. S obzirom da je nogomet postao biznis, svima je jasno koliki bi financijski udarac za Engleze bilo propuštanje tog natjecanja.

Međutim, neće im biti lako. Osim što igraju u gostima, Di Matteo ima priličnih problema s izostancima. Nedostaje mu 'srce' obrane (Ivanović i Terry), te 'srce' veznog reda (Ramires i Meireles). Srećom po njega, u posljednji tren su se uspjela oporaviti dvojica stopera Cahill i David Luiz, inače bi bilo upitno tko će zaigrati u posljednjem redu.

- Obojica su normalno odradila posljednje treninge i vjerujem da će biti sto posto spremni za večeras. Radu ekipe se priključio i Malouda što će nam dati dodatnu širinu u igri prema naprijed - priznao je Di Matteo.

Umjesto spomenutog dvojca u veznom redu će zaigrati Mikel i Essien. Iako ove sezone nisu bili standardni, imaju dosta iskustva i zajedničkih utakmica u nogama pa bi to trebao biti nešto manji hendikep u odnosu na stoperske pozicije. U napadu bi od prve minute trebao zaigrati Drogba, dok će 'uskrsnuli' Torres priliku čekati s klupe.

S obzirom na profil igrača, za očekivati je nešto defanzivniji pristup Chelsea s mnogo trke i agresivnosti u veznom redu. Bayern se pokazao uspješnijim u nadigravanju s Realom, no ovo danas će biti sasvim drugačija utakmica i drugačiji protivnik. Ovdje treba očekivati 'rat' za svaki centimetar igrališta i biti će zanimljivo vidjeti kako će se Nijemci u tome snaći.

Linker
17. svibanj 2024 11:17