CROPIX
SASVIM LOGIČAN POTEZ

ĆIRO PODRŽAO DALIĆA - IGRAČ KOJI NE IGRA NE MOŽE U REPREZENTACIJU! 'Sad će meni netko reći 'što ti pričaš, tebi su igrali Aljoša, Prosinečki...'

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 22. studeni 2018. 08:59

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić donio je nakon završetka Lige nacija jednu važnu odluku. U razgovoru za naš list najavio je kako više neće pozivati igrače koji u svojim klubovima nisu standardni.

- Definitivno, meni je ova jesen ukazala da ovo što je dosad bilo, ova lutanja s pozivanjem igrača koji ne igraju, da toga više ne bi smjelo biti. I neće biti. Jednostavno, dolaze kvalifikacijske utakmice, u njima nemamo pravo na kiks i više nemamo mogućnosti nešto gledati, provjeravati ili kontrolirati. Gotovo je s tim. Oni koji će igrati u klubu bit će s nama. Trebaju nam ljudi koji stalno nastupaju i u formi su - jasan je bio Dalić po povratku iz Engleske.

Neigranje je anomalija

Legendarnog hrvatskog izbornika Miroslava Blaževića, osvajača brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine, upitali smo kako on gleda na tu Dalićevu odluku?

- Ja sam veliki pobornik Dalića, i znam da on prije nego što donese neku odluku jako puno razmišlja o tome. Ta njegova odluka je za mene logična, jer vrlo teško ćete dobiti učinak jednog igrača ako on nije u permanentnom natjecanju. Sasvim je razumljiv takav Dalićev potez, jer Hrvatska je svjetski doprvak i ne može za nju igrati bilo tko, ne može u sastavu biti igrač ako nema reference. A prije svega bi u vlastitom klubu trebao nešto napraviti i igrati standardno. Ako ne igraš u svom klubu, onda je to anomalija - naglasio je Ćiro Blažević.

Reuters/Carl Recine
Action Images via Reuters

Svih dosadašnjih godina u reprezentaciji je stalno bilo takvih igrača, koji u svojim klubovima nisu imali preveliku minutažu?

- Naravno, sad će meni netko reći ‘što ti pričaš, tebi je igrao Aljoša, igrao ti je Prosinečki, a nisu bili standardni’. Međutim, trenutačno su u nogometu drugačiji uvjeti. Sve je žustrije, i ako nisi atletski spreman, ne možeš odgovoriti zahtjevima suvremene igre. A ne možeš biti spreman ako ne igraš stalno. To me podsjeća na kirurga koji ne operira stalno, nego svako toliko. E, takvome ne bih išao na operaciju!

Kod vas je, recimo, Asanović sasvim dobro funkcionirao iako je u svojim klubovima imao malu minutažu?

- Drugačija su to bila vremena. Mene Dalić vrlo često konzultira, ali ja mu nikad ne dajem nekakav savjet jer je on sam najbolje upućen u detalje i ima najbolju sliku o mogućnostima pojedinih igrača.

Odlične mlade snage

Kolika je razlika kad iskusan igrač nije standardan ili kad minutaža nedostaje mladima poput Roga i Pjace?

- Igrač ne može igrati za reprezentaciju ako nije standardan igrač u svojoj ekipi, ako ulazi s klupe ili uopće ne ulazi. Ako nisi osigurao mjesto u svom klubu, nemaš što tražiti ni u reprezentaciji! Ne bih nikoga ostavljao u momčadi ako ne igra u klubu, u potpunosti podržavam takvu Dalićevu odluku.

Mlade snage Brekalo i Vlašić igraju u Wolfsburgu i CSKA-u, dobili su priliku i u hrvatskoj vrsti protiv Španjolske i Engleske.

- Bili su odlični.

Tko vam se više svidio?

- Ti si mi se, sine, najviše svidio...

Bio je to ujedno i specifični signal za privođenje razgovora kraju. Ćiro je svoje rekao, dao je apsolutnu podršku Dalićevu novom smjeru u odabiru igrača za kvalifikacijske utakmice u sljedećem ciklusu.

Linker
19. travanj 2024 14:35