Drago Sopta / CROPIX
U IŠČEKIVANJU KAZNE

Hrvatski huligani dokazali da su u velikoj formi: Tučnjave, rasizam, baklje na tribinama i u terenu...

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 19. lipanj 2012. 16:49

Hrvatska nogometna reprezntacija završila je svoj put na Europskom prvenstvu, ali ono što ostaje osim dobre igre Vatrenih jest crna mrlja za koju je odgovorna šačica tzv. navijača koji su na svakoj od tri utakmice u skupini priredile incidente od kojih je čelne ljude Uefe, ali i HNS-a zaboljela glava.

Krenimo od početka. Na prvoj utakmici protiv Irske Uefa je bila primorana pokrenuti disciplinski postupak postipak protiv Hrvatske zbog utrčavanja jednog navijača u teren. Osim tog incidenta, zabilježeno je i paljenje baklji. HNS je zbog ovih događaja kažnjen s 25 tisuća eura.

Poslije zagrijavanja s Irskom, grupica tzv. navijača na drugoj su utakmici protiv Italije malo pojačali tempo. Ovaj put su osim paljenja baklji i ubacivanja istih u teren, rasistički vrijeđali tamnoputog napadača Marija Balotellija. Čak je i jedna banana doletjela do terena...

Uefa je na te događaje reagirala odmah, te je pokrenula istragu protiv navijača koji su učestvovali u incidentu.

- Na svakoj utakmici imamo barem dvojicu promatrača koji pričaju jezikom navijača. Na tom je susretu naš promatrač ostao šokiran zbog činjenice da je velika skupina Hrvata, njih oko 300 do 500, huhtalo Mariju Balotelliju. To je trajalo tijekom cijele utakmice, a intenzivno kada je napadač napuštao teren - izjavio je za The Times izvršni direktor Fare-a (Europska udruga koja se bori protiv rasizma na nogometnim terenima), Piara Powar.

Hrvatski nogometni savez reagirao je na optužbe iz Uefe tako što se u priopćenju ogradio na 'devijantna ponašanja dijela navijača', te je apelirao na Uefu da reprezentaciju ne kažnjava i ne dovodi u vezu s dijelom navijča 'koji to zapravo nisu'.

Treća utakmica, u kojoj su hrvatski nogometaši impresionirali igrom protiv najbolje reprezentacije na svijetu, Španjolske, ponovno je izrodila novim ispadima dijela navijača. Ovaj put su u nekoliko navrata zapaljene baklje.

Nakon svih ovih događaja, u HNS-u očekuju najveću kaznu u povijesti hrvatskog nogometa, a predsjednik Saveza, Vlatko Marković, ima svoje mišljenje o tome.

- Kad se sve zbroji, svih ovih godina dok sam ja bio predsjednik HNS-a platili smo zbog huligana nešto više od milijune eura kazni - rekao je Marković, te je dodoa kako su pod velikim pritiskom.

- Već smo platili 25 tisuća eura zbog baklji na utakmici s Irskom, a bojim se i pomisliti koliko ćemo tek platiti za sve ono što se događalo na utakmici s Italijom. Međutim, mi smo tu nemoćni, to je posao policije - izjavio je predsjednik na odlasku uoči utakmice sa Španjolskom.

Linker
30. svibanj 2024 09:27