NAJVEĆE KAZNE UEFE

............................................................................................

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 19. lipanj 2012. 17:19

Heyselska tragedija, 1985. godina

Heyselska tragedija je prevršila mjeru. UEFA je kaznila Engleski nogometni savez i engleske klubove izrazito oštrim, dotad nedosuđenim mjerama u svjetskom nogometu; engleski klubovi su dobili zabranu natjecanja u UEFA-inim kupovima iduće tri godine, a Liverpool čak pet godina; kazne su trebale biti i rigoroznije ako se stanje među navijačima ne dovede u red. Budući su vijesti o huliganskim divljanjima u Engleskoj i dalje pristizale, kazna je produljena, tako da su se engleski klubovi opet uključili u UEFA-ina natjecanja tek u sezoni 1990/91.

Utakmica Kupa kupova između Hajduka i Marseillea, 1987. godina

U studenom 1987. na početku utakmice Kupa kupova Hajduk - Olympique Marseille sa "sjevera" je suknuo gusti bijeli dim, ispostavilo se da je publika tamo aktivirala bombu suzavca. Prekid je potrajao duže od pola sata, utakmica je nastavljena i završila pobjedom Hajduka od 2:0, što je kasnije za zelenim stolom UEFA prepravila u 0:3 (prvu u Marseilleu dobio je OM sa 4:0). Nastavljena je utakmica i gledalište nije pražnjeno da se izbjegnu veći neredi. Svejedno, kazna UEFA bila je drakonska: dvije godine suspenzije stadiona u Poljudu i Hajduku dvije sezone zabrane izlaska na europsku scenu i to ne kalendarski nego dvaput kad izbori pravo plasmana u jedan od UEFA kupova

Vratar Dida pogođen bakljom na utakmici Inter - Milan, 2005. godina

Disciplinska komisija UEFA-e kaznila je Inter sa 132,000 funti, te su Nerrazzurri također svoja iduća četiri dvoboja trebali igrati pred praznim tribinama. Razlog ovakve kazne bila je velika bakljada navijača Intera u velikom derbiju protiv gradskog rivala AC Milana, od kojih je jedna baklja doletjela na teren i u rame pogodila vratara Rossonera, Brazilca Didu. Milan je u toj utakmici slavio sa 5-0 i prošao u polufinale gdje je kasnije igrao protiv nizozemskog PSV-a.

Huligani u Temišvaru 2009. i Udinama 2008.

Nakon divljanja dinamovih navijača po ulicama Temišvara, Dinamo je kažnjen oduzimanjem tri boda u Europskoj ligi te je dvije domaće utakmice morao odigrati bez gledatelja (Ajax, Temišvar). Najveća novčana kazna koju je Modri klub dobio na adresu u Maksimirksu 128 bila je 200.000 eura nakon divljanja na tribinama u Udinama u utakmici Europske lige.

Divljanje Srba u Genovi na kvalifikacijskoj utakmici, 2010. godina

Disciplinska komisija UEFA-e kaznila je Nogometni savez Srbije (FSS) sa 120.000 eura, dok je Italija trebala platiti 100.000 eura zbog prekida kvalifikacijske utakmice u Genovi za Europsko prvenstvo 2012. godine zbog divljanja srpskih huligana. Utakmica između Italije i Srbije registrirana je službenim rezultatom 3:0 za Azzurre, a Srbija je još dodatno zaradila dvije utakmice igranja pred praznim tribinama.

Ruski huligani na Euru, 2012. Euro

Disciplinska komisija UEFA-e kaznila Ruse sa 120.000 eura, ali i uvjetnim oduzimanjem šest bodova u kvalifikacijama za Euro 2016. godine ukoliko se ponove izgredi ruskih navijača. Razlog za teške sankcije bilo je divljanje ruskih huligana, paljenje i bacanje baklji i isticanje zabranjenih transparenata tijekom utakmice protiv Češke u 1. kolu skupine A Eura u Poljskoj i Ukrajini.

Linker
03. svibanj 2024 10:52