Nikola Vilic / CROPIX
MODRO POJAČANJE

Cletyon protiv Mundijala u Brazilu: 'Nama trebaju bolnice i škole, a ne SP!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. veljača 2014. 13:58

Dinamov Brazilac Cleyton Alexandre Henrique Silva, skraćeno Cleyton , vrlo je simpatičan lik. Jučer nam je u Maksimirskoj 128 prišao i prije nego što smo ga bilo što pitali razvezao je priču.

- Danas sam prvi put bio u centru Zagreba i na Trgu bana Jelačića popio kavu. Dosad nisam imao vremena, bio sam na treninzima i u hotelu gdje živim. Znate što, Zagreb je prekrasan grad, oduševio sam se.

Nešto je ljepše nego u Kayseriju, zar ne?

- Mislim da o tome ne treba pričati. Kad već pričamo o gradovima, Atena je također prekrasna. Ali kad sam danas prošao Zagrebom, odmah sam shvatio da ću ovdje uživati. Samo da još pronađem stan.

Pronalazak stana mu je zasad najveći problem. Kad se skrasi, onda će stići supruga i petogodišnji sin.

- Nisam imao previše vremena za traženje stana u kojem ću živjeti. Nešto sam pogledao, neki mi se nisu svidjeli, a neki su preskupi.

Čudno je kad nogometaš kaže da su stanovi u Zagrebu skupi?

- Naravno da su skupi, za neke su me stanodavci tražili 5000 eura mjesečno! Mogu platiti, ali zašto? Zamislite da za godinu dana moram platiti rentanje stana 60.000 eura? To nema smisla, moram pronaći nešto jeftinije.

Kao što znate, Cleyton, koji će u ožujku napuniti 31 godinu, stigao je u modre redove na pripremama u Beleku. Kratko vrijeme je tu, može li iznijeti prve dojmove o Dinamovoj momčadi?

- Impresije su apsolutno dobre. Dinamo ima jako dobre mlade igrače, kvalitetni su, trener Mamić s njima i nama starijima radi odlično, bodri nas, “gura” cijelo vrijeme. Dinamo je dobar, baš dobar. Zanimljivo je kako mi se prvi put događa da sam među najstarijima u momčadi, tu su još Šimunić i Leko. Ali, osjećam se mlad, imam pozitivnu energiju. U karijeri sam stekao mnogo iskustva, siguran sam da mogu pomoći momčadi. Svu svoju snagu uložit ću u ovu momčad i vjerujem da će Dinamovi navijači biti zadovoljni mojim igrama.

U Puli je odigrao 45 minuta, drugo poluvrijeme. Je li zadovoljan s onime što je pokazao?

- Situacija na toj utakmici bila je dosta teška. Primarno zbog jako lošeg terena. Naš protivnik je igrao skroz zatvoreno, s jako izraženom defenzivom. Kad je teren dobar, onda lopta putuje brže, može se bolje odigravati. Nije bilo lako. Uostalom, dugo nisam igrao službenu utakmicu. Međutim, mogu kazati da je moj start u Dinamu bio dobar, sasvim OK.

Stručnjaci, novinari i promatrači bili su manje skromni od vas, dobili ste jako dobre ocjene?

- Hvala svima koji su me tako vidjeli. Ali kad se još bolje tjelesno spremim, onda će sve izgledati mnogo bolje. Meni je jako važno da moji suigrači vjeruju u mene, nogomet se ne može igrati samostalno, bitna je igra cijele momčadi. Treba mi još malo vremena da pohvatam sve konce, da se bolje upoznam s ostalima u momčadi.

Trener Mamić kaže da još niste sto posto tjelesno spremni, da vam je to nedostatak?

- Naravno, slažem se s time. Kad dugo ne igrate službene utakmice, onda ne možete biti adekvatno spremni. Trenirao jesam, ali nije to to. Trebaju mi utakmice, baš mi jako trebaju. Mislim da sam u dobroj kondiciji, trebaju mi dvije-tri utakmice i onda ću moći kazati da ću biti maksimalno spreman.

Jeste li pogledali koju utakmicu HNL-a na televiziji, jeste li pogledali uz Rijeku, Dinamova najvećeg konkurenta Hajduka u ogledu s Splitom, vašim subotnjim protivnikom?

- Nažalost, nisam gledao tu utakmicu. Živim u hotelu gdje nemam TV kanal na kojem se prenose utakmice Hrvatske lige. Ali znam da su Hajduk i Rijeka najveći konkurenti Dinama, to su mi rekli suigrači i trener. Bio sam uzbuđen kad smo trebali igrati s Rijekom, htio sam vidjeti našeg konkurenta, nažalost nije se igralo. Ali moram vam kazati da sam vidjevši teren kazao suigračima, “ma idemo igrati, zašto ne”. Ipak, nije bilo uvjeta.

Očekujete li da ćete startati od prve minute u subotu, kad igrate s Splitom?

- Iskreno, ne znam. To je trenerova odluka. Ako me bude trebao, bit ću stoposto spreman pokazati sve što znam. Spreman sam, ako šef kaže da igram, tu sam.

Pričao nam je kako su ga svi suigrači krasno primili, ali kako je logično da najviše razgovara sa Soudanijem i Fernandesom koji znaju portugalski. Popričali smo i o Svjetskom prvenstvu u njegovoj domovini, Brazilu.

- Ima nekih deset favorita za naslov prvaka svijeta. Po meni je najveći favorit ipak Španjolska koja igra najbolji nogomet. Bit će teško pobijediti Španjolsku.

Brazil?

- Svakako je jedan od favorita, ali mislim da ovaj Brazil nije isti kao onaj prije desetak godina. Nisu tako dobri. Nije isto kad su igrali Ronaldo, Ronaldinho, Roberto Carlos, Rivaldo, Gllberto Silva, Cafu… To su sve bile velike zvijezde u svojim europskim klubovima. Pa ni Kaka nije bio prva opcija. Danas Brazil nije na toj razini, makar držim da ima najbolju obranu na svijetu. Tu su Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz i Marcelo, najbolji su na Globusu. Ali, na ostalim pozicijama Brazil nije tako jak. Nisu to igrači najviše klase. Dobri su to igrači, tu je i Neymar, ali kao što sam vam kazao, nije to reprezentacija koja je nekad zastupala našu državu. Nekad smo imali deset, pa i svih jedanaest igrača koji su bili najbolji na planetu, a sad je tu samo obrana.

Onda je dodao još nešto…

- Znate što je danas vrlo zanimljivo? Više se nitko ne boji Brazila! Nekad su svima klecala koljena kad su na drugoj strani vidjeli Brazil, a danas većina misli da ih mogu pobijediti.

Vjerojatno i Hrvatska koja igra prvu utakmicu na SP-u baš protiv Brazila?

- Vaša reprezentacija ima pravo misliti da može pobijediti Brazil, ali kad se radi o toj prvoj utakmici, ipak mislim da su šanse 70:30 za Brazil. Taj prvi ogled bit će poseban, svi žive za njega. Da Hrvatska igra drugu ili treću utakmicu s Brazilom, imali biste više šanse.

Kakva će biti atmosfera na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, je li vaša država spremna za Svjetsko prvenstvo? Hoće li navijači biti sigurni?

- Sad ću vam kazati nešto što će vas, ali i mnoge sigurno iznenaditi. Ja kao Brazilac ne slažem se s činjenicom da se Svjetsko prvenstvo održava u Brazilu! Brazil nije spreman za SP, niti će to biti u lipnju.

Možete li to pobliže objasniti?

- Sretan sam ja što se SP održava u mojoj zemlji, ali ako pogledate situaciju u Brazilu, onda ćete vidjeti da ljudi nisu spremni za tako nešto. U Brazilu živi mnogo siromašnih ljudi, mi trebamo škole, bolnice, zaposlenje. To su mnogo važnije stvari od SP-a u nogometu. Mjesec dana svi će biti sretni, pjevat će se i plesati. A što će biti poslije? Prvenstvo u Brazilu bit će najskuplje SP u povijesti. U Brazilu caruje korupcija, ljudima se ne pomaže.

Govorite kao političar?

- Odrastao sam u Brazilu, tamo mi je kompletna obitelj, volim svoju državu. Zato sam vam to i rekao. Pa kod nas kad ste bolesni morate čekati mjesec dana da vas prime u bolnicu! A još morate masno platiti. To su problemi. SP dođe i ode. Nije to velika stvar, velika stvar je normalan život ljudi. A znate li kakva gužva vlada u prometu? U velikim gradovima vam trebaju sati da dođete s jednog mjesta na drugo. Upozoravam navijače koji će stići iz Hrvatske da se oboružaju s strpljenjem kad s aerodroma budu išli u hotel, iz hotela na utakmice. Morat će imati jake živce.

Linker
25. svibanj 2024 08:12